Zdovc išče zadnje atome moči, Primorci pa recept za Stožice

Drevi ob 18.45 druga tekma finala lige Nova KBM.
Fotografija: Luka Vončina (z žogo) je bil med najboljšimi na prvi finalni tekmi. FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli
Odpri galerijo
Luka Vončina (z žogo) je bil med najboljšimi na prvi finalni tekmi. FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli

V tej sezoni so košarkarji Sixta Primorske osvojili že tri lovorike, vendar se zaradi komaj triletne zgodovine kluba še vedno skoraj vsakodnevno srečujejo s tekmovalnimi mejniki. Ob prvi uvrstitvi v finale Nova KBM so dosegli krstni uspeh in proti Petrolu Olimpiji letos vodijo kar s 6:1 v zmagah, toda pred današnjo drugo tekmo (ob 18.45) so se znašli pred novo uganko. Ugotovili so namreč, da še nikoli niso zmagali v Stožicah.

»V tej sezoni smo že večkrat gostovali v Ljubljani, a vse zmage dosegli v Tivoliju. Stožice so za nas še vedno zaklete. Zato se bomo s soigralci še toliko bolj potrudili, da bomo prebili led tudi v naši največji dvorani,« razmišlja branilec koprskega moštva Luka Vončina, ki je v soboto prispeval 10 točk brez zgrešenega meta, 4 skoke in 2 asistenci k zmagi nad njegovim nekdanjim moštvom. Košarkarsko pot je namreč tako kot pozneje Žan Mark Šiško začel v Olimpijinem pomladku in pred okroglim desetletjem odigral zanjo devet tekem v članskem DP pod vodstvom Jureta Zdovca.

Sixt Primorska je v tej sezoni le enkrat gostovala v Stožicah in v nepomembnem novembrskem dvoboju uvodnega dela državnega prvenstva klonila kar z 61:81. Preostale tekme je dobila, tudi septembrsko za slovenski superpokal v Tivoliju, kjer je lani prišla do pokala Spar, a zato dvakrat zapustila stožiški parket prepričljivo poražena; v ligi za prvaka celo s 56:85. Leto dni poprej, ko so Primorci debitirali med prvoligaši kot novoustanovljeni nasledniki domžalske Lastovke, so le enkrat obiskali metropolo in izgubili v ježiški dvorani.

Statistični okraski imajo kajpada le malo skupnega z zdajšnjim razmerjem moči med najboljšima slovenskima zasedbama. Po vseh turbulentnih mesecih bo za Petrol Olimpijo vsaka finalna zmaga skoraj tako težko dosegljiva kot šampionska naslova iz prejšnjih dveh sezon. Stabilni in dobro uigrani Koprčani se namreč še vedno vzpenjajo v igri in marsikaj bi se jim moralo pošteno zalomiti, da si ne bi že v petek privoščili prhe s šampionsko penino.
 

Kako do dodatnih 20 točk?


»Dvoboj v domači dvorani moramo začeti na podoben način, kot smo ga v soboto v dvorani Bonifika. Torej z dobro kolektivno obrambo in s hitrimi rotacijami pri spremljanju koprskih igralcev. Ne smemo jim dovoliti, da bi na lahek način dosegali koše. V napadu moramo igrati pametno, tekmo pripeljati do končnice, ki bo ustrezala nam, in zabeležiti zmago,« meni Olimpijin branilec Miha Lapornik, ki je bil s 15 točkami prvi strelec moštva v prvem dejanju finala. Več kot osem točk je dosegel zgolj še Marvin Jones (14), zato so Ljubljančani skupaj zmogli pičlih 61 točk, kar je bilo veliko premalo za uspeh proti moštvu sezone.
Vprašanje pa je, koliko neizkoriščenih rezerv še imajo. Nekaj že, verjetno pa ne za 20 točk, kolikor bi jih realno dodatno potrebovali že drevi. Brez pravega organizatorja igre je vse skupaj še veliko težje, dvome pa povečuje odsotnost krilnega centra Luke Šamanića, ki se bo vrnil iz ZDA danes zjutraj, zato ni jasno, ali bo lahko pomagal soigralcem.

»Pozna se, da je za našimi košarkarji naporna sezona, že na prvi tekmi niso mogli prikriti utrujenosti. Iz igralcev poskušamo iztisniti še zadnje atome moči, kar nam je v Kopru deloma uspelo. V Stožicah se bomo morali ustrezno pripraviti in najti dodaten motiv, da bi lahko presenetili Sixt Primorsko. V obrambi moramo zaigrati še bolj čvrsto in ustaviti njene napade, saj le tako lahko računamo na uspeh,« je prepričan Olimpijin strateg Jure Zdovc.

Preberite še:

Komentarji: