Ajax ohranja formo: Real Madrid in Juventus nista padla naključno

Med slovenskimi legionarji v osmino finala le vratar Jan Oblak?
Fotografija: Hakim Ziyech in Dušan Tadić tudi v novi sezoni ostajata glavna aduta Ajaxa v ligi prvakov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Hakim Ziyech in Dušan Tadić tudi v novi sezoni ostajata glavna aduta Ajaxa v ligi prvakov. FOTO: Reuters

Številni favoriti lige prvakov so doživeli streznitev že v prvih kolih te sezone. Tudi zadnja finalista Tottenham in Liverpool imata "sindrom težkih nog", zato ju čaka boj za osmino finala vse do srede decembra. Stoodstotni izkupiček točk ohranjajo trije med 32 klubi: PSG, Bayern in Ajax.

Analiza uvodnih kol lige prvakov. FOTO: Delo
Analiza uvodnih kol lige prvakov. FOTO: Delo


Sporočilo uvodnih kol lige prvakov, v katerih so igrali 32 tekem in pri tem zabili 3,03 gola na tekmo? Šest točk imajo na računu le PSG, Bayern in Ajax, brez popravnega izpita je ostal Real Madrid, težko delo čaka Liverpool, Tottenham, Inter in Leipzig, misija nemogoče Atalanto. Med vsemi petimi slovenskimi legionarji se realno nasmiha nastop v osmini finala le vratarju Janu Oblaku iz skupine D, v kateri igrajo tudi Juventus, Lokomotiv in Leverkusen. Inter s Samirjem Handanovićem kotira na dnu skupine F, potem ko je zapravil imenitno priložnost za presenečenje v Barceloni, Atalanta (Josip Iličić) je pri ničli, pred njo pa dvojni obračun z Manchester Cityjem, Leipzig (Kevin Kampl) si je otežil delo z domačim porazom proti Lyonu, po katerem zaostaja za Zenitom in Francozi, možnosti za senzacijo imajo v rokah le Zagrebčani. Petar Stojanović in soigralci pri Dinamu bodo v dveh tekmah s Šahtarjem (22. oktobra v Lvovu, 6. novembra v Maksimiru) določili drugega potnika v osmino finala iz skupine C – ob ManCityju.


Ajax v odlični finančni kondiciji


V nebo odmevajo zgodovinsko visok domači poraz Tottenhama z Bayernom (2:7), strelski šov v Liverpoolu, kjer je opozoril nase Salzburg (4:3) in zanesljiva zmaga Ajaxa v Valencii (0:3). Posebno poglavje nemara pripada prav Nizozemcem. Ti so bili v minuli sezoni eno najlepših presenečenj lige prvakov in kljub polfinalni smoli s Tottenhamom zapustili odličen vtis na igrišču in ob njem. Ne gre le za skalpa Reala Madrida in Juventusa, Ajax krasi tudi odlična finančna kondicija. Klub iz Amsterdama je ustvaril v sezoni 2018/19 200 milijonov evrov prihodkov: 78 milijonov od Uefinih nagrad, 15 milijonov € več kot v prejšnji sezoni zgolj od vstopnic, 35 milijonov € od komercialnih pogodb, 11 milijonov € od prodaje TV pravic (brez lige prvakov), ... Prihodki od prodaje biserov, kakršna sta Matthijs de Ligt in Frenkie de Jong, za katera sta Juventus in Barcelona poleti odštela 160 milijonov €, niso upoštevani v redni posel.



Kljub temu je Ajax ohranil kakovost iz prejšnje sezone – Dušan Tadić in Hakim Ziyech sodita med najboljše akterje lige prvakov –, njegov trener Erik ten Hag pa potrdil visoko kotacijo svojih delnic. Nekateri bi ga še pred Božičem kar ustoličili za novega trenerja Barcelone namesto nepriljubljenega Ernesta Valverdeja ... Ajax si je z zmagama nad Lillom in Valencio pripravil odlično izhodišče za dvojček tekem s Chelseajem.

...
...


Izpostaviti velja tudi druge, ki so v torek in sredo navdušili navijače. Upoštevaje točkovanje v Uefini spletni igri Fantasy Football bi lahko sestavili idealno enajsterico 2. kola z naslednjimi imeni (sistem igre 3-4-3): Bürki (Dortmund) 8 točk; Meunier (PSG) 9, Lucumi (Genk) 10, Hakimi (Dortmund) 18; Salah (Liverpool) 12, Bonaventure (Brugge) 13, Van de Beek (Ajax) 12, Gnabry (Bayern) 22; Firmino (Liverpool) 11, Lewandowski (Bayern (11), Minamino (Salzburg) 11.

Če bi potegnili črto pod odigrani 1. in 2. kolo, pa so med klubi izstopali tudi Bayern, Atletico in Genk (vsi po 18 kotov), na negativni strani pa Olympiakos (3), Dinamo Zagreb in Šahtar (po 4 kote). Največ uspešnih predložkov so poslali v kazenski prostor Chelsea (17), Real (14), Crvena zvezda in Olympiakos (13).

Preberite še:

Komentarji: