Andraž Šporar na Portugalskem izpustil pripravništvo (VIDEO)

Ljubljančan bo spoznal Benfico in Porto tik pred koncem sezone.
Fotografija: Andraž Šporar v Lizboni ni dobil časa za prilagajanje. FOTO:  Facebook
Odpri galerijo
Andraž Šporar v Lizboni ni dobil časa za prilagajanje. FOTO:  Facebook

Vrhunski šport pozna številne zgodbe o (ne)uspehu, številna razočaranja in presenečenja. Tudi Andraž Šporar je opozoril nase Portugalce veliko prej, kot je pričakoval. »Unovčil« je smolo brazilskega soigralca v konici napada in dobil priložnost za igro že v 15. minuti tekme Sportinga z Maritimom.

»Ob vstopu v igro sem se počutil kar dobro. Zadovoljen sem, upoštevaje dejstvo, da sem prvič oblekel majico Sportinga. Seveda nisem pričakoval, da bom zaigral tako hitro, toda trener me je angažiral, potem ko se je poškodoval napadalec Luiz Phellype,« je sporočil s Portugalske Šiškar, ki bo konec februarja dopolnil 26 let.
 

Vsi skupaj vredni 1,2 milijarde, Sporting 200 milijonov


Da »Špoki« ni bil predviden za igro, je jasno ob podatku, da je šele tik pred tekmo dobil bitko z mučnimi želodčnimi težavami, ki so mu gotovo pobrale del nujne energije za uspešen krst v portugalskem prvenstvu. »Primeirna liga«, ki nosi ime po tamkajšnjem multimedijskem koncernu NOS, premore 1,2 milijarde evrov vreden igralski kader v 18 klubih, Sportingov po prihodu Šporarja velja okroglih 200 milijonov evrov.

Navijači Sportinga prisegajo na enake barve kot ljubljanska Olimpija. FOTO: Reuters
Navijači Sportinga prisegajo na enake barve kot ljubljanska Olimpija. FOTO: Reuters


Klub s stadiona Jose Alvalade – zadnjo tekmo na objektu s 50.095 sedeži si je ogledalo 12.798 navijačev – resda ne kotira tako visoko, kot bi si želel in kot je nekoč že bil. Leži na tretjem mestu, velikih 19 točk za vodilno Benfico in polovico manj za Portom. Omenjeni hegemoni v resnici nimajo tekmeca: Benfica je doslej osvojila 37 lovorik, Porto 28 in Sporting 18. Drugih radar uspešnosti ni zaznal …



»Trenutno res nismo v prijetnem obdobju, toda kljub temu moramo zmagovati in zbrati čim več točk,« je zatrdil Šporar. Na vprašanje o svojem učinku se ni obotavljal. »Tu sem zavoljo golov, to je naloga vsakega napadalca. Želim zabijati gole tudi v majici Sportinga, toda še pomembnejše so zmage, kakršna je bila ta z Maritimom,« je s tekmo proti klubu z idiličnega otoka Madeira zaključil komentar novi »centerfor« portugalskih zeleno-belih. Kdo ve, morda bo v Lizboni takoj dobil v roke pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas in bo izpustil pripravništvo ... Luiz Phellype je namreč odšepal z igrišča zaradi bolečin v desnem kolenu po enem od dvobojev za žogo.

Morda so Šporarja res poslali v ogenj v zanj optimalnem trenutku. Sporting je v resnici pravo moštvo združenih narodov, saj v njem deluje igralski kader iz 17 držav, toda kljub temu ne premore veliko klasičnih srednjih napadalcev. Ob nesrečnem Phellypeju, ki igra zunaj prave forme in je morda celo poškodovan, sodi med prvokategornike s št. 9 le novinec Šporar. In Ljubljančan je prišel v klub prav v obdobju, ko mu ne more iti slabše. Zadnja naslova prvaka Sportinga datirata v daljni leti 2000 in 2002


Tudi selektor Matjaž Kek ga pričakuje v odlični formi


Ljubljančan se je v svoji prvi tekmi v majici Sportinga veselil zmage nad Maritimom. FOTO: Facebook
Ljubljančan se je v svoji prvi tekmi v majici Sportinga veselil zmage nad Maritimom. FOTO: Facebook


Kljub izgubljeni bitki za naslov prvaka v sezoni 2019/20 Šporarju v prihodnjih mesecih ne bo zmanjkalo visokih ciljev. Turški klub Istanbul BB bo pravšnji tekmec Sportinga v 1/16 finala evropske lige (20. in 27. februar), do konca sezone bo nekdanji napadalec Olimpije spoznal tudi portugalska derbija. Tako bo 3. maja obiskal Zmajev stadion, na katerem domuje Porto, v zadnjem kolu (17. maja) bo gostoval še na drugem koncu Lizbone pri Benfici.

Če bi mu uspelo ohraniti zbranost in dobro pripravljenost vse do konca tega obdobja, bi prišel kot nabrušen na spektakularno nogometno tekmo Slovenije s Portugalsko, ki naj bi bila 31. maja v Ljubljani, selektor Matjaž Kek pa bi lahko okrog njega – in denimo Josipa Iličića ter Jana Oblaka – še močneje (z)gradil uspešno os slovenske reprezentance.

Preberite še:

Komentarji: