Bernabeu odpira svoja vrata, zelenica kot na Camp Nouu

Madridčani bodo po marcu 2020 na štadionu Santiago Bernabeu spet gostili prvenstveno tekmo.
Fotografija: Realovi nogometaši so zadnje leto in pol preživeli v klubskem centru Valdebebas, ki leži streljaj od letališča Barajas. FOTO: Juan Medina/Reuters
Odpri galerijo
Realovi nogometaši so zadnje leto in pol preživeli v klubskem centru Valdebebas, ki leži streljaj od letališča Barajas. FOTO: Juan Medina/Reuters

Cristiano Ronaldo se je vrnil na Santiago Bernabeu, Real Madrid pa je pod taktirko Zinedina Zidana pred polnimi tribunami premagal Barcelono. Sliši se kot zgodba iz pradavnine, a stara je šele leto in pol ...

Santiago Bernabeu, ki je še vedno veliko gradbišče, bo v omejenem obsegu odprl svoja vrata za jutrišnjo ligaško tekmo s Celto. Ko so navijači z Ronaldom v častni loži marca lani proslavljali zmago nad Barcelono (2:0), zadela sta Vinicius in Mariano Diaz, se je nekaj dni kasneje svet ob razglasitvi pandemije ustavil. Real je po vnovičnem zagonu tekmovanja domače tekme gostil na štadionu Alfreda Di Stefana, kjer je pod taktirko Zidana proslavil svoj zadnji državni naslov. »Gostovanje« članskega moštva v klubskem centru se zdaj končuje, na žalost privržencev Reala tudi brez dveh simbolov sijajne petletke – trenerja Zidana je zamenjal Carlo Ancelotti, kapetan Sergio Ramos je odšel v Pariz.

Bernabeu je sicer še daleč od končne podobe. Obeta se preizkus nove zelenice iz narodnega parka Monfargüe, ki je pod zaščito Unesca. Real je sklenil sodelovanje s podjetjem, ki dobavlja travnato površino nekaterim francoskim in belgijskim klubom, v Španiji pa sodeluje z Barcelono (Camp Nou), Atleticom (Wanda Metropolitano) in Athletic Bilbaom (San Mames).
A že naslednje leto se bo zelenica umaknila novi, pomični, ki bo omogočala prirejanje različnih dogodkov, med najodmevnejšimi naj bi bile tekme lige NFL.Uradne številke, ki so jih predstavili decembra, pravijo, da bo prenova stala 796,5 milijona evrov (vključno z obrestmi), obetajo pa si okoli milijarde prihodkov na letni ravni.

Medtem, ko bodo navijači Reala pozorni na morebitne prve minute novinca Eduarda Camavinge, francoski najstnik je po prestopu iz Rennesa ostal brez tekem z Muro v konferenčni ligi, bo v znamenju debitantskih nastopov tudi nekaj drugih obračunov. Prvak Atletico vneto pričakuje prvi nastop povratnika Antoina Griezmanna, ki bo z Janom Oblakom gostoval pri Espanyolu.

»So aktualni prvaki in jasno spet kandidati za naslov. Zelo dobro so se okrepili,« je tekmo napovedal domači vratar in nekdanji član Reala Diego Lopez.
 

Iličić v Dubrovniku


Griezmann se tako hitro vrača v nekoč domačo katalonsko prestolnico, prvi klub v mestu Barcelona pa tekme s Sevillo ne bo odigral. Vodstvo tekmovanja jo je prestavilo zaradi težav s potovanji južnoameriških nogometašev. Še en madridski klub, Rayo Vallecano, je prav tako dobil zvezdniško okrepitev v napadu, saj se je v španski nogomet vrnil nekdanji zvezdnik Atletica Radamel Falcao. Rayo danes čaka gostovanje pri Levanteju.

Villarreal, njegova tekma je prav tako preložena, bo tekmec Josipa Iličića in Atalante v prvem kolu skupinskega dela lige prvakov, a najprej Kranjčana čaka domači obračun z nekdanjimi delodajalci iz Firenc. Baterije si je »Jojo« po bledi predstavi v Splitu poskušal napolniti v Dubrovniku, kjer mu je družbo delal as milanskega Interja Edin Džeko, ki bo s Samirjem Handanovićem zaenkrat brezhiben začetek sezone, v kateri črno-modri branijo naslov, poskušal nadaljevati jutri takoj po kosilu v Genovi pri Sampdorii. Že danes se bodo v Empoliju pomerili slovenski reprezentanti Leo Štulac, Petar Stojanović in Domen Črnigoj, ki v Toskano prihaja kot član Venezie.



V Angliji bo vse v znamenju prve tekme Manchester Uniteda z Ronaldom. Na Old Trafford prihaja Newcastle. »Nisem prišel na počitnice. Spet želim zmagovati,« po devetih letih v Madridu in treh v Torinu napoveduje Portugalec.

Preberite še:

Komentarji: