Bravu na seznamu žrtev manjka le še Celje

Danes prvi tekmi 31. kola 1. SNL, v Ljubljani gostuje kandidat za prvaka Celje, v Domžalah pa CB24 Tabor.
Fotografija: Bravo je v generalki pred nadaljevanjem prekinjene sezone v Ljudskem vrtu prejel pol ducata golov, ko je šlo zares pa le enega. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Bravo je v generalki pred nadaljevanjem prekinjene sezone v Ljudskem vrtu prejel pol ducata golov, ko je šlo zares pa le enega. FOTO: Tadej Regent/Delo

Če bi jeseni igrala tako odlično, bi se Bravo in Celje danes pomerila v derbiju za prvaka. Če bi Roko Baturina zabijal gole za Bravo že jeseni, bi imel celjski strelec Dario Vizinger še enega dalmatinskega tekmeca več v prestižni bitki za naslov najboljšega strelca. A današnji derbi 31. kola 1. SNL obeta veliko, čeprav bo spektakel v senci tekmovalnega prestiža: Celje je še v igri za prvaka, Bravo je najboljše moštvo drugega dela sezone. Drevi bo še na sporedu zelo pomembna tekma v Domžalah, kjer bo gostoval CB24 Tabor.

Bravo je spomladi osvojil 24 točk, oddal jih je le šest za tri neodločene izide. Prvega letos in hkrati tretjega v medsebojnem dvoboju (3 x 2:2) je iztržil v Celju. Slovenski nogometni javnosti se je predstavil komaj 19-letni Dinamov up iz Splita Roko Baturina. Zabil je svoj prvi slovenski gol. Ni še pomenil veliko, zdaj, ko jih je zabil že osem in je dopolnil 20 let (20. junija), je Roko simbol nogometne filozofije trenerja Dejana Grabića. Bravo je usmerjen naprej, v višji prestavi, a tudi taktično zelo zrelo, pred posestjo žoge je pomembnejši učinek.

Roko Baturina je letos zabil gole vsem trem najboljšim, Olimpiji, Mariboru in Celju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Roko Baturina je letos zabil gole vsem trem najboljšim, Olimpiji, Mariboru in Celju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Celje se je vrnilo v Kidričevem


Celjani so preživeli krizo po podvigu v Stožicah, ko so jih mnogi že videli na vrhu prvenstvene lestvice. A v Murski Soboti je prišla ura resnice in doživeli so edini spomladanski poraz, zaradi katerega bodo imeli v infarktnem zaključku sezone le status »mešalca štren« Mariboru in Olimpiji. V Ljudskem vrtu bodo gostovali, doma bo v zadnji tekmi prvenstva gostili Olimpijo.
Pari 31. kola SNL Foto Delo
Pari 31. kola SNL Foto Delo


Uteha za Celje bi lahko bil naziv najboljšega spomladi. Osvojilo je tri točke manj od Brava. Pravočasno se je prebudil prvi strelec Vizinger. Dve leti starejši Baturinov rojak iz Međimurja (tudi Dario je imel rojstni dan junija, 6.) je v Kidričevem dosegel prvi pokoronski gol, skupno 19. Njegov gol ali gole je Celje potrebovalo, če je želelo ohraniti tihe šampionske ambicije.


12 golov, 10 strelcev


Trener Dušan Kosić se ni mogel več zanašati izključno na mojstrovine najboljšega Celjana Mitje Lotriča. Zdaj ima znova vroč dvojec, ki lahko v trenutku postane trojček, če se bo vanj vključil Ivan Božić, sicer z devetimi goli tretji najučinkovitejši Celjan, ali Luka Kerin, strelec šestih golov.

Dario Vizinger je v Kidričevem prekinil strelski pos. FOTO: Leon Vidic/Delo
Dario Vizinger je v Kidričevem prekinil strelski pos. FOTO: Leon Vidic/Delo


Baturina ima ob sebi močni mariborski orožji. Aljoša Matko je prvi strelec Brava z 10 goli, po koronski krizi pa je enako učinkovit kot Roko, dosegel je štiri gole. Drugi je igralsko prerojeni Martin Kramarič. Prodorni 22-letni Belokranjec oživlja kariero pod Grabićevo taktirko, manjkajo mu le še goli. A se odlično dopolnjuje z mlajšima ostrostrelcema. In kdo so bili strelci v dosedanjih treh dvobojih: Aljoša Matko, Mitja Križan, Luka Žinko, Mustafa Nukić, Roko Baturina, Sandi Ogrinec za Bravo; Mitja Lotrič 3, Dario Vizinger 2, Žan Benedičič za Celje.

Nič več lepota, štejejo le točke

 

Dejan Đuranović je dosegel, kar je želel. Moštvo, ki potrebuje točke, ne igra lepo in privlačno, a je čvrsto, kompaktno in disciplinirano. Domžale se lahko le na tak način izognejo dodatnim kvalifikacijam. S sodobnejšo različico s pogumnejšim pristopom se odlikujejo Sežanci pod vodstvom Maura Camoranesija. Tabor ima glede na solidne predstave premalo točk, a tekme, na katerih jim bo treba osvajati, šele prihajajo. Za oslabljeni Tabor brez treh kaznovanih igralcev in Kamerunca Rodrigueja Bongonguija, ki je odšel v Izrael, bo ena dovolj.

Preberite še:

Komentarji: