Briljantni Oblak mehko postilja žimničarjem

Vodilna ekipa španske lige Atletico po šokantnem izpadu iz kraljevega pokala proti Sevilli po okrevalno zdravilo.
Fotografija: Ko je v vratih Jan Oblak, Atletico lahko mirneje spi. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP
Odpri galerijo
Ko je v vratih Jan Oblak, Atletico lahko mirneje spi. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP

Sobotno tekmo 18. kola španskega nogometnega prvenstva med Atleticom in Athletic Bilbaom, madridski klub so kot mladinsko sekcijo kluba iz Bilbaa leta 1903 ustanovili trije baskovski študenti iz Madrida, so preložili zaradi snežnega meteža, ki je zajel kastiljsko prestolnico.

Vihar Filomena je v Madrid res prinesel snežne razmere, ki so bile podobne tistim, ko je Francisco Fernandez Ochoa leta 1972 senzacionalno postal olimpijski prvak v slalomu na igrah v Saporu. No, Atletico je pred tem v sredo senzacionalno izpadel v dvaintridesetini finala kraljevega pokala, z 1:0 ga je premagal tretjeligaš Cornella. Takšen spodrsljaj se jim je zgodil že drugo leto zapored, lani s Cultural Leoneso. Jan Oblak na pokalni tekmi ni branil za žimničarje.

Že drevi ob 21.30 pa bo vodilno moštvo la lige, s tremi tekmami manj ima točko naskoka pred Realom, v preloženi tekmi prvega kola gostilo šestouvrščeno Sevillo, ta je v vseh tekmovanjih neporažena na devetih zaporednih srečanjih. Štirikrat zapored (tri zmage, neodločen izid) pa v španski ligi ni izgubila na gostovanjih. Madridska ekipa v zadnjih 19 dvobojih na domačem stadionu Wanda Metropolitano ni izgubila, ima 15 zmag in štiri remije.

Diego Simeone ve, da tekma proti Sevilli ne bo lahka za Madridčane. FOTO: Juan Medina/Reuters
Diego Simeone ve, da tekma proti Sevilli ne bo lahka za Madridčane. FOTO: Juan Medina/Reuters


Tudi Atleticov trener Diego Simeone ve, da njegove varovance po pokalnem šoku proti zmagovalcu zadnje evropske lige, skupaj so bili Andaluzijci v tem tekmovanju najboljši šestkrat, čaka trdo delo. »Nikoli ni prijetno izgubiti, ko se to dogodi, seveda poraz premlevaš še nekaj časa. A moraš ga poriniti ob stran in se posvetiti novim tekmovalnim izzivom. Nam pa gre v prvenstvu resnično dobro,« je navrgel Argentinec, ki je med metežem omenjal tudi težave pri vadbi, en dan so morali trenirati v dvorani.
 

Nora statistika Škofjeločana


A denimo za slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka ni ovir. Glede na statistiko letošnje sezone iz petih najmočnejših evropskih lig, ima Škofjeločan najboljši odstotek obranjenih strelov (86), tisti za tekme brez prejetega zadetka (67), glede na število strelov, pri katerih bi pričakovali zadetek, pa ne pri Oblaku, je količnik preprečenih golov 5,6, v svojo mrežo je dovolil tudi v povprečju najmanj golov na tekmo (količnik 0,40). Nogometni strokovnjaki omenjajo, da so to nore statistične številke.



Trener Seville, junija 2018 pred svetovnim prvenstvom v Rusiji kot španski selektor nečastno odpuščeni Bask Julen Lopetegui, štiri mesece pozneje tudi kot trener Real Madrida, je z andaluzijskim klubom podaljšal pogodbo do leta 2024. »Atletico je brez najmanjšega dvoma vedno kandidat, da osvoji lovorike v vseh tekmovanjih, v katerih nastopa. Kot vodilna ekipa la lige zaradi manjšega števila odigranih tekem odstopa od drugih, zasluženo je na čelu, ima tudi po kakovosti eno najboljših ekip na svetu.

Da ne omenjam, da je Simeone eden najboljših trenerjev na zemeljski obli. Vemo, da bo težko, a kot vedno gojimo upe na zdravih temeljih, da bi lahko zmagali. Vemo tudi, da Atletico prejema malo golov, najmanj, le šest, v dozdajšnjem poteku prvenstva. Dejstvo je tudi, da je Atletico zaradi preložene tekme z Athletic Bilbaom imel več časa za počitek kot mi, še v soboto smo igrali z Real Sociedadom,« omenja Lopetegui.

Komentarji: