Čarovniki, ki so klubom trn v peti

Bejzbol in nogomet prinašata največ zaslužka zastopnikom športnih zvezdnikov. Na letni ravni se sklene kar za 28,7 milijard evrov pogodb.
Fotografija: Mino Raiola. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mino Raiola. FOTO: Reuters

Milijon na milijon, palača. To je vodilo najvplivnejših športnih agentov na svetu, ki jim je leto 2018 prineslo obilno letino. Zastopniki športnih zvezdnikov so marsikateremu lastniku športnih klubov trn v peti, še bolj pa krovnim organizacijam. Med njimi je Svetovna nogometna zveza (FIFA) najbolj občutljiva in s svojim štabom najimenitnejših odvetnikov pripravlja celovito prenovo prestopnega sistema, po katerem bi omejili vpliv in zaslužek agentov od provizij, igralci naj bi bili bolj zaščiteni, nekaj več evrov pa bi kapnilo tudi v njeno blagajno.



Podrobna analiza je razkrila, da so zastopniki oziroma agencije sklenile za približno 28,7 milijard evrov pogodb, pri čemer so agentje od provizij zaslužili 1,4 milijarde. V nasprotju od prepričanj, da največji zaslužkar prihaja iz nogometa, si je največji kos pogače od pogodb odrezal najvplivnejši agent v bejzbolu Scott Boras. Zaslovel je z bivšim varovancem Alexom Rodriguezom, ko mu je v 17 letih sodelovanja zagotovil skoraj pol milijarde evrov prihodkov. Leta 2010 sta prekinila sodelovanje. Že šesto leto zapored je super agent, ki deluje pod okriljem svoje agencije Boras Corp in ima kar devet varovancev s pogodbo preko 100 milijonov €, zmagovalec med zastopniki športnih zvezdnikov. Lansko leto je sklenil pogodb za v vrednosti 1,6 milijarde €. Njegov izplen od provizij je znašal 90 milijonov €.


Mendes nogometna št. 1


Nogometni prestol je zasedel Portugalec Jorge Mendes, sicer št. 2 na seznamu zaslužkarjev in vplivnežev. Njegova agencija Gestifute zastopa kajpak "zlato kuro" Cristiana Ronalda in je izpeljala za skoraj milijardo evrov prestopov. Mendesu, nekdanjemu lastniku nočnega kluba v Lizboni, so provizije navrgle 86 milijonov €.

Jorge Mendes. FOTO: Reuters
Jorge Mendes. FOTO: Reuters


Anglež Jonathan Barnett je angleški agent št. 1. Kontraverzni prvi mož agencije Stellar Group Limited si je 3. mesto zagotovil z nogometnimi posli, njegov najmočnejši varovanec pa je Valižan Gareth Bale, pa tudi Real Madrid. Pogodbami v vrednosti 670 milijonov € so mu navrgle 68 milijonov € provizije.

Razvpiti italijanski Nizozemec Mino Raiola je posebnež med agenti. S švedskim zvezdnikom Zlatanom Ibrahimovićem in francoskim Paulom Pogbajem (njegova najslovitejša varovanca) se je zavihtel v svet najvplivnejših zastopnikov in največjih zaslužkarjev. Uvrstil se je na 5. mesto. Skupaj so bile pogodbe varovancev v letu 2018 vredne 538 milijonov €, kar je njemu navrglo 54 milijonov €.

Mino Raiola. FOTO: Reuters
Mino Raiola. FOTO: Reuters


Kopitarjev agent med deseterico


Med peterico se je prebil tudi najmočnejši košarkarski agent Jeff Schwartz, ustanovitelj tretje najvrednejše agencije Excel Sports Management. Izpeljal je za 1,54 milijarde € pogodb, njegov izplen pa je znašal 58 milijonov €.

V deseterici najuspešnejših zastopnikov ali agencij jih kar sedem bedi nad bejzbolisti in nogometaši. Med deseterico se je prebil tudi Pat Brisson, zastopnik našega hokejskega zvezdnika Anžeta Kopitarja. Najboljšemu slovenskemu hokejistu je pri LA Kings zagotovil 10-letno pogodbo z letno plačo 8,6 milijonov €. Njegov letošnji iztržek je znašal 39 milijonov €, med drugimi pa zastopa tudi Sidneyja Crosbyja.

Deseterica najvplivnejših športnih agentov:

1. Scott Boras (ZDA, Boras Corp, bejzbol), 1,62 milijarde € pogodb/90 milijonov € provizije.
2. Jorge Mendes (Port, Gestifute International, nogomet); 850 milijonov €/86 milijonov €.
3. Jonathan Barnett (ZDA, Stellar Group, nogomet); 670 milijonov €/68 milijonov €.
4. Jeff Schwartz (ZDA, Excel Sports Management, košarka); 1,45 milijarde €, 58 milijonov €.
5. Mino Raiola (Niz/Ita, Mino Raiola S.P., nogomet); 538 milijonov €/54 milijonov €.
6. Casey Close (ZDA, Excel Sports Management, bejzbol); 1,03 milijarde €/53,12 milijonov €.
7. Sam & Seth Levinson (ZDA, ACES, bejzbol); 850 milijonov €/42 milijonov €.
8. Volker Struth (Nem, SportsTotal, nogomet): 397 milijonov €; 40 milijonov €.
9. Pat Brisson (Kan, Creative Artists Agency, hokej) 940 milijonov €/39 milijonov €.
10. Todd France (ZDA, Creative Artists Agency, ameriški nogomet); 1,2 milijarde €/36 milijonov €.

Komentarji: