Čeferin o reprezentanci: Imamo dobre igralce, manjka pa jim pripadnost

Aleksandra Čeferina so gostili na Fakulteti za družbene vede, dotaknil se je široke palete aktualnih tem v nogometu. 
Fotografija: Pogovor z Aleksandron Čeferinom predsednikom. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Pogovor z Aleksandron Čeferinom predsednikom. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je danes na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani študentom govoril tako o športnih kot nešportnih temah. Med drugim je dodal, da je nogomet prav posebna religija.

"Nogomet je religija, le da mi menjamo bogove vsakih deset let. Navijači po svetu so popolnoma predani. Nas je več kot vsake druge verske skupnosti," je malce v šaljivem tonu dejal Čeferin in se v resnejšem slogu posvetil vprašanju o evropski ligi 2, ki so jo pred dnevi potrdili v Dublinu in ki bo zaživela leta 2021.

"To tekmovanje smo uvedli tudi na željo nogometnih klubov iz manjših držav, ki so si želeli več evropskih tekem. To je zanimiva sprememba, ki bo všeč predvsem manjšim državam," je dejal Čeferin in glede kritik odgovoril: "Ob vsaki spremembi je nekdo nezadovoljen. Za več klubov in nogometašev pa bo to bolje. Tudi za slovenske klube to velja."

Sicer pa je še enkrat ošvrknil tudi (španske) politike, ki so nenazadnje sami brez vednosti nacionalnih nogometnih zvez javno razkrili idejo o skupno špansko-portugalsko-maroški kandidaturi za SP 2030. "Dobro bi bilo politikom povedati, da oni ne morejo kandidirati za turnirje. To zlorabljajo v politične namene," meni Čeferin in dodaja: "Nimam nič proti temu, da politiki pridejo gledat tekmo. A na Uefi ne dovolim, da bi politiki podeljevali kakršne koli nagrade. To se mi ne zdi prav. Nogometaši so v središču pozornosti. Je pa res, da sem se pred vsakim finalom lige prvakov moral skorajda prerekati z visokimi državniki, ki so si želeli podeliti medalje."
 

Ženski nogomet vlaganje, ne izguba


Dotaknil se je tudi razlik med ženskim in moškim nogometom. "Ženski nogomet je v vzponu, dejstvo pa je, da zaenkrat ni toliko interesa. Delali smo 25 milijonov evrov izgube z ženskim nogometom, in 670 milijonov dobička dobička z moškim. Zdaj se to zmanjšuje, ampak zame je to vlaganje v ženski nogomet, ne izguba."

Čeferina so gostili na Fakulteti za družbene vede. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Čeferina so gostili na Fakulteti za družbene vede. FOTO: Tomi Lombar/Delo


V zadnjem času je bilo veliko govora tudi o videotehnologiji VAR. Čeferin pravi, da bo v nekaj letih tudi v slovenskem nogometu. "VAR niti ni toliko drag kot je videti na prvi pogled. Potrebna pa je dobra televizijska produkcija. Nogomet je en šport, pravila morajo biti enaka. Čudno bi bilo, če bi veliki imeli VAR, majhni pa ne."

Ob nenogometnih temah pa je Čeferin priznal, da ne hodi redno na volitve. "Vem, da ni prav, ampak težko kar nekaj obkrožim. Moram biti res prepričan. Ne grem na manjše zlo." Dejal je sicer, da je težav v Sloveniji več, ne pa toliko, kot včasih mislimo. "Ena večjih je negativna energija, da vse slabo vidimo, tukaj ste soodgovorni tudi mediji."
 

Kek je dober trener


Pohvalil pa je izbor Matjaža Keka za selektorja slovenske vrste. "On je dober trener. V tem primeru zveza rabi mir, zagotovo ga bo dobila s Kekom, tako kot smo ga dobili mi s Srečkom Katancem za nekaj časa. Potem pa je vse odvisno od izidov. S pavšalnimi ocenami, da smo zanič, se ne strinjam. Imam solidno ekipo, nam pa včasih manjka več pripadnosti reprezentanci," pravi Čeferin in dodaja, da je razočaran, da ne igrajo vsi najboljši.

Spregovoril je tudi o prihodnosti Uefe. Na vprašanje, ali bo finale lige prvakov kdaj na drugih celinah, je odgovoril, da o tem ne razmišljajo, ideje pa niti ne izključujejo. Razmišljajo pa o Kitajcih, z enim kitajskim podjetjem so pred časom podpisali 200 milijonov evrov vredno pogodbo.

"Kitajci so nezaustavljiva sila. So precej pred Evropo. So skromni, tihi in napredujejo. Kitajci so zagotovo prihodnost. Edino, kjer smo res 'top', smo v nogometu. Evropski nogomet generira 76 odstotkov vsega denarja v nogometu". Uefa sicer letno obrne 5,7 milijarde evrov.

Več iz te teme:

Komentarji: