Danes bo dočakal vrnitev tudi Andraž Šporar

Ljubljanski napadalec v »izrednih razmerah« zanesljivo boljši kot soigralci.
Fotografija: Andraž Šporar med enim od zadnjih treningov lizbonskega Sportinga ni skrival dobre volje. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Andraž Šporar med enim od zadnjih treningov lizbonskega Sportinga ni skrival dobre volje. FOTO: Facebook

Ta teden bodo zabrneli stroji v številnih nogometnih prvenstvih po stari celini. Prvo bitko s koronavirusom so dobili tudi Portugalci, pri katerih se je prebil med znane obraze Andraž Šporar. Njegov klub Sporting, ki ga čaka drevi (22.15) premiera v Guimaraesu, pač sodi med najboljše na Iberskem polotoku.


Tržna vrednost prve lige znaša 920 milijonov evrov


Nemčija, Češka, Madžarska, Poljska, Ukrajina, Srbija, Danska, Avstrija in Portugalska so le nekatere države, v katerih navijači že uživajo v spremljanju nogometnih tekem na štadionih ali pred TV zasloni. Širša nogometna družina je pozdravila prav vrnitev nekdanje pomorske velesile. Portugalsko prvenstvo sodi tik pod vrh stare celine, Benfica, Porto in Sporting pa v višji srednji plačilni razred. Tržna vrednost prve lige znaša 920 milijonov evrov, skupaj z nizozemsko in rusko ligo tvori trojček tekmovanj, ki kotira tik pod peterico najboljših v Evropi.

Andraž Šporar v majici Sportinga odšteva zadnje ure do nadaljevanja portugalskega prvenstva. FOTO: Sporting
Andraž Šporar v majici Sportinga odšteva zadnje ure do nadaljevanja portugalskega prvenstva. FOTO: Sporting


Nogomet je v Portu, Lizboni in drugih mestih tematika številka ena, prav Lizbona naj bi gostila finale lige prvakov, če bo Uefin izvršni odbor res podprl selitev spektakla iz Istanbula, kjer bijejo bitko s koronavirusom. Ni čudno, da žanje pozornost 10-milijonske države slovenski napadalec Andraž Šporar, v zimskem prestopnem roku eden najvidnejših novincev na Portugalskem, potem ko je Sporting za kralja strelcev na Slovaškem odštel 6 milijonov € Slovanu. »Špoki« je čez noč dobil priložnost v udarni enajsterici zeleno-belih.

»Po prihodu na Portugalsko nisem bil najbolje pripravljen, saj s Slovanom seveda nisem opravil bazičnih zimskih priprav. V prvih tekmah z Maritimom in Brago se nisem počutil najbolje, toda moral sem vskočiti zavoljo poškodbe Luiza Phellypeja. Po mesecu dni odmora sem prišel v tekmovanje, ki je bilo že v polnem ritmu,« je razkril Šporar, ki je pozneje razkril svoj talent in – do prekinitve sezone – zabil tri gole v prvenstvu in evropski ligi. Prav zavoljo zimske izkušnje bi se lahko Šporar zdaj znašel bolje od večine, ki bo šele spoznala, kako je igrati »polovično« pripravljen.


Prvi izziv v nekdanjem domicilu Zlatka Zahovića


Dobil je tudi novega šefa. »Ruben Amorim je dokazano odličen trener, prepričan sem, da bomo v prihodnje delovali bolje kot zdaj, ko smo na lestvici za Benfico in Portom,« je dodal. Pred današnjim gostovanjem v Guimaraesu, v katerem je med letoma 1993 in 1996 Zlatko Zahović ogreval motorje za poznejše podvige v majicah Porta in Benfice, Sporting zaostaja kar 18 točk za vodilnim Portom in bo ambicije za kaj več prenesel v naslednjo sezono. Toda v nogometu ni skrivnosti: najboljša priprava za poslovno leto 2020/21 so zmage že v tej sezoni.

Prvo bitko s koronavirusom so dobili tudi Portugalci, pri katerih se je prebil med znane obraze Andraž Šporar. FOTO: AFP
Prvo bitko s koronavirusom so dobili tudi Portugalci, pri katerih se je prebil med znane obraze Andraž Šporar. FOTO: AFP


Sporting je v pripravljalnem obdobju igral v postavitvi 3-4-3; Šporar je igral v konici napada, ob njem pa 19-letni ekvadorski »winger« Gonzalo Plata in argentinski as Luciano Vietto, ki je pred tem igral za Atletico Madrid. Šporar in Vietto se dobro ujameta; Ljubljančan je dopolnil 26 let 27. februarja, Vietto dva meseca prej.

Preberite še:

Komentarji: