Domžalski napad se je brusil, da bi nokavtiral Olimpijino obrambo

Olimpija in Maribor bosta šele tretjič v 27 sezonah odločala o naslovu prvaka 1. SNL v zadnjem ligaškem dejanju.
Fotografija: Olimpijini navijači so že v Ljudskem vrtu opravili svojo nalogo z odliko, v Domžalah si bodo dali še šampionskega duška FOTO: Tadej Regent/Delo/
Odpri galerijo
Olimpijini navijači so že v Ljudskem vrtu opravili svojo nalogo z odliko, v Domžalah si bodo dali še šampionskega duška FOTO: Tadej Regent/Delo/

Ljubljana – Le dvakrat sta Olimpija in Maribor o naslovu državnega prvaka odločala v zadnjem kolu: prvič v sezoni 2000/01, drugič v troboju z Gorico v sezoni 2003/04. Obe sta se za Ljubljančane razpletli nesrečno. V prvem poskusu naskoka na vrh je Maribor v odločilni tekmi v Plečnikovi utrdbi iztržil 1:1 za svoj peti zaporedni naslov, v drugem Olimpija ni bila odvisna zgolj od sebe. Gorici proti Kopru za prvo zmagoslavje v nizu treh ni spodletelo (2:0).

Kombinatorika pred nedeljskim zadnjim dejanjem 27. sezone 1. SNL v samostojni Sloveniji je preprosta. Olimpiji z rojstno letnico 2005 do druge zvezdice – skupno šeste – manjka le še ena točka. Vzdušje in tudi forma nakazujeta, da ji v nedeljo skorajda ne more spodrsniti. Toda njena zadnja ovira na šampionski poti so Domžale, ki so v spomladanskem delu sezone najuspešnejše moštvo. V sedemnajstih tekmah so Domžalčani osvojili 41 točk, medtem ko jih je Olimpija dve manj – 39. Maribor je osvojil kar pet točk manj, 34. Tudi učinkovitejši so bili Domžalčani, saj so dosegli 45 golov (jeseni 33) in jih prejeli 14, medtem ko je Olimpija zabila in prejela toliko golov kot jeseni 30:8. Najmočnejši statistični spomladanski adut zeleno-belih pa je število porazov. Ni jih.
 

Simon Rožman je uril mlajše


Najbolj prepričljivo sporočilo o tem, kaj čaka Olimpijo v Domžalah, je poslala kranjska tekma. Trener Domžalčanov Simon Rožman je proti Triglavu uvrstil v začetno enajsterico le enega nenadomestljivega člana v drugem delu sezone – Daria Melnjaka. Hrvat je odigral prav vse tekme od prve do zadnje minute. Ključni povezovalec igre Senijad Ibrićić je igral od 60. minute, Amedej Vetrih od 74. Polno minutažo od adutov iz kroga najboljših sta dobila le Marko Alvir in Petar Franjić.
Domžalčani so tako odločno vrgli rokavico nepremagljivi Olimpiji, ki pod taktirko Igorja Bišćana ne igra posebej privlačen nogomet, pač pa pragmatičnega, s kakršnim je do spomladi v slovenski ligi vladal Maribor. Priznati velja, da je takšen neprivlačen način igre Mariboru v Evropi prinašal podvige.
 

Kronaveter in drugi potrebujejo svežino


Da je 40-letni Zagrebčan povsem osredotočen na šampionsko zaključno žogo, je potrdil tudi dvoboj s Krškim, ki se ga je Olimpija lotila po preverjenem igralnem receptu. Lepšo in bolj napadalno podobo ji je dal razigrani Stefan Savić, ki je na krilnem položaju preigraval kot za šalo in pripravljal priložnosti, učinkovitejšo pa Rok Kronaveter. Ljubljanski Mariborčan ima spet zmagovalni občutek, v katerem se odlično znajde. V štirih dnevih je zabil tri gole od skupno petih v tej sezoni.

»Pomembno je, da se primerno osvežimo po napornem ritmu in še posebej po tekmi v Ljudskem vrtu,« je 31-letni Štajerec izpostavil pred domžalsko bitko.

Všečni Olimpijin ples je trajal samo do polčasa, drugih 45 minut je bilo preračunljivih in v službi priprave na drugo tekmo leta. Vanjo bodo šli zeleno-beli krepko okrepljeni s povratnikoma po prestani kazni Dariom Čanađijo in Issahom Abassom ter z evforično razpoloženimi navijači. Na štadionu ob Kamniški Bistrici bo od slabih 3000 gledalcev večina vendarle navijala za Ljubljančane.
 

Vijolični še upajo na čudež


V Celju so Mariborčani učinkovito prebrodili šok iz derbija. Luka Zahović se je s tremi goli (skupaj jih je zabil 18) približal naslovu najboljšega strelca prvenstva in je tudi bliže svojemu prvemu »zlatemu čevlju« v SNL kot Maribor 15. naslovu prvaka. Maribor se bo od navijačev poslovil brez kaznovanega Zahovića ml., a vseeno Gorica ne bi smela biti težji zalogaj za Marcosa Tavaresa in druge vijolične igralce.

»Že dlje časa čutim, da imajo fantje veliko energije in moštvenega duha. Ne moremo biti preračunljivi, najprej moramo opraviti svojo nalogo in premagati Gorico, da bi lahko upali na pomoč iz Domžal. Poznamo moč Domžal, zato sem prepričan, da bo imela Olimpija zelo zahtevno nalogo. Domžale so sposobne zmagati,« se niti približno še ni vdal trener Maribora Darko Milanič, ki se lahko tolaži, da je mariborska kriza v prvi polovici drugega dela sezone prinesla preobrazbo na igrišču v privlačnem in predvsem učinkovitejšem Mariboru. In razprtije med sodelavci, zaradi česar se bo že v ponedeljek začela tudi drugačna vrste selekcije.

Spomladi so vijolični zabili 42 golov, le tri manj od Domžalčanov.

Komentarji: