Drevi v boj še Ibrahimović in peterica slovenskih legionarjev

Danes odpira evropsko ligo tudi štirje slovenski nogometaši v štirih tujih klubih.
Fotografija: Zlatan Ibrahimović bo eden od glavnih zvezdnikov te sezone v evropski ligi. FOTO: Miguel Medina/AFP
Odpri galerijo
Zlatan Ibrahimović bo eden od glavnih zvezdnikov te sezone v evropski ligi. FOTO: Miguel Medina/AFP

Potem ko so opravili svoje najboljši v ligi prvakov, bo oživela tudi Uefina evropska liga. V njej bo tekmovalo več klubov najvišjega razreda, zato lahko ljubitelji nogometa upravičeno pričakujejo odlično zabavo in vrhunske igre, kakršne pač omogoča šov na praznih štadionih.

Uefino tekmovanje s približno 7 milijard evrov vrednim igralskim kadrom bodo še zadnjič igrali v obliki, kot jo poznamo, naslednje leto bo namreč vzniknilo tudi tretje klubsko tekmovanje, imenovano Uefina konferenčna liga. Naslov zmagovalca brani Sevilla, ki je bila v finalu na nemških tleh boljša od milanskega Interja.


Stojanović, Petrović, Laci, Gnezda Čerin in trener Rožman


Prvi zmagovalec reformiranega tekmovanja je v sezoni 2004/05 postal moskovski CSKA, ki je na štadionu Sportinga premagal prav gostitelje s 3:1 (Berezucki, Love, Žirkov). Toda to ni bila prva preobrazba evropske lige: njen predhodnik je bil denimo pokal Uefa, ki se je leta 1999 združil s pokalom pokalnih zmagovalcev (PPZ). Zadnji prvak PPZ je leta 1999 postal tedaj močni rimski Lazio, ki je bil v finalu boljši od Mallorce z 2:1 (Vieri, Nedved).

image_alt
Slovenci podajali za gole, trije so rešetali tudi mreže


Dvajset let pozneje pripada pozornost mlajšim obrazom, čeprav bo sodil med prve zvezdnike evropske lige 2020/21 že 39-letni švedski veteran v majici Milana Zlatan Ibrahimović. Milan bo drevi – tekme bodo ob standardnih urah 18.55 in 21.00 – odprl tekmovanje na gostovanju pri Celticu. Tržno največ vredni nogometaši v tej sezoni evropske lige so vendarle mlajši. To so: Harry Kane (120 milijonov €), Heung-min Son (75 mio €, oba Tottenham), Kalidou Koulibaly (65, Napoli), Gigi Donnarumma (60, Milan) Nicolo Zaniolo (55, Roma) in James Maddison (55, Leicester).

Petar Stojanović (levo) bo z zagrebškim Dinamom poskušal streti odpor Feyenoorda. FOTO: Bernadett Szabo/AFP
Petar Stojanović (levo) bo z zagrebškim Dinamom poskušal streti odpor Feyenoorda. FOTO: Bernadett Szabo/AFP


Slovenski predstavniki? Petar Stojanović bo v majici Dinama v Zagrebu poskušal presenetiti Feyenoord (v skupini K sta še CSKA in Volfšperk), Dejan Petrović bo v skupini B gostil sloviti Arsenal (v skupini še Molde in Dundalk), Žiga Laci bo z AEK gostoval v Bragi (Leicester in Lugansk), najtežji izziv je pred Rečani, ki jih vodi Simon Rožman, zanje pa igra Adam Gnezda Čerin. Rijeka bo gostila Real Sociedad (Napoli in Alkmaar).

Preberite še:

Komentarji: