Dva gola za prednost, a premalo za zmago

V prvi tekmi 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo Olimpija v Turčiji iztržila remi z 2:2. 
Fotografija: Stefan Savić je bil strelec drugega zadetka za Olimpijo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Stefan Savić je bil strelec drugega zadetka za Olimpijo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Malatya – Olimpija je v prvi tekmi 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo proti moštvu Yeni Malatyaspor iztržila neodločen izid 2:2. Začela je odlično z vodstvom v 12. minuti, v drugem polčasu pa se je reševala po zaostanku z 1:2. A bila je dovolj vztrajna, da je še izenačila. Strelca za Olimpijo sta bila Ante Vukušić in Stefan Savić. Povratna tekma bo v četrtek v Stožicah.

Če je bilo kaj strahu v nogah Ljubljančanov, ga je vsaj nekaj odgnal pogled na tribune. Severna za domačimi vrati je bila zaprta, pa tudi sicer je bil štadion daleč od razprodanega. Toda pesem domačih navijačev in akustika na zelo nogometnem štadionu sta dvoboju dala pridih tekmovalnega značaja.

"Ni kaj, tudi v Ljubljani bo treba iti čez meje sposobnosti. Gol bomo morali zabiti, ker je tekmec odličen in ima izvrstne posameznike," je po tekmi čustveno vidno izžet povedal Safet Hadžić, ki je 90 minut in še nekaj dodatnih lahko užival in trpel hkrati. Na trenutke je bila Olimpija celo premalo pogumna, da bi Turkom že na njihovem dvorišču zadala hud udarec. V prvih 25 minutah je pokazala, da so bile njene ambicije upravičene, da zmore veliko. Z imenitno akcijo na desni strani Asmirja Suljića, Endrija Cekicija in atraktivnim strelom pod prečko z bližine Anteja Vukušića je v 13. minuti zabila gol. V gosteh, kar je bil eden osnovnih ciljev.

Luka Menalo je tokrat v igro vstopil v drugem polčasu. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Luka Menalo je tokrat v igro vstopil v drugem polčasu. FOTO: Mavric Pivk/Delo


"Imamo prepoznavno igro, ki ji je težko biti kos. Če imaš še srce, potem lahko tudi proti boljšim nadomestiš slabosti," je o igri, ki je nihala, povedal Hadžić in se dotaknil golov: "Bili so, kakršni so pač bili, mi smo si jih priigrali, toda tudi tekmeci. Napake so sestavni del nogometa."
 

Pametno, a preveč boječe


Kljub srečnemu izenačenju gostiteljev v 20. minuti, ko je Savić blokiral strel Artura Mine s 25 m in spremenil smer ter na napačni nogi ujel Nejca Vidmarja, je delovala pametno. Le morda za odtenek preveč boječe, zato je Savić v 22. minuti zamudil veliko priložnost, da bi se oddolžil za smolo pri domačemu golu. Dvoboj ena na ena z domačim vratarjem Fabienom Fernollejem na levi strani je izgubil. Lahko bi tudi podal na rob kazenskega prostora osamljenemu Cekiciju.

Gostitelji so se izvlekli in dvignili samozavest, ki je očitno obrnila razmerja sil na igrišču. Ljubljančani so bili stisnjeni v kot, gostiteljem je zmanjkal le zaključni udarec. K sreči ga ni bilo, toda opozorilo, predvsem za Suljića in Savića, ki sta izgubljala žoge, še posebej peresno lahki "Suljo", je bilo več kot očitno.

Asmir Suljić je predvsem v prvem polčasu izgubil preveč žog na sredini igrišča. FOTO: Roman Šipić/Delo
Asmir Suljić je predvsem v prvem polčasu izgubil preveč žog na sredini igrišča. FOTO: Roman Šipić/Delo


Hadžićeve levite v slačilnici so delovale v prvih minutah drugega polčasa, domači so celo ušli drugemu zaostanku po silovitem strelu Erica Boakyja. Eden od domačih branilcev je podstavil nogo v zadnjem trenutku. Olimpija je nadzirala rahlo premoč tekmeca in le vprašanje je bilo, kdo bo v igri živcev prvi izgubil delček zbranosti. Samo da je ne bi Macky Bagnack, je bilo najbrž večinsko mnenje. A prav Kamerunec je bil tisti, ki se je spozabil. V 64. minuti je zamudil pri pokrivanju Adisa Jahovića in ga ustavil s prekrškom pol metra v kazenskem prostoru. Portugalski sodnik Joao Pinhero je pokazal na belo točko. Jahović je bil zanesljiv izvajalec enajstmetrovke.

Hadžić je hitro ukrepal. Suljić in Goran Brkić sta odšla z igrišča, prišla sta Luka Menalo in Marko Putinčanin. Osvežitev se je hitro obrestovala. Ljubljančani so spet na desni strani pletli in spletli gol. Eden boljših Ljubljančanov Boaky je z desne strani podal na drugo vratnico, dolžnik Savić pa je bil sam in je matiral domačo obrambo za končnih 2:2. Vtis pa je bil, da bi lahko Olimpija iztržila še več. Na trenutke je bila premalo pogumna, da bi Turkom že na njihovem dvorišču zadala hud udarec.
 

Komentarji: