Evropa bi lahko podprla skupno kandidaturo Španije in Portugalske

Boj za organizacijo SP 2030 še ni povsem zaživel, toda zdi se, da bi lahko glavno merjenje moči potekalo med kandidaturama Evropejcev in Južnoameričanov.
Fotografija: Evropa je zadnjič gostila svetovno prvenstvo v nogometu leta 2018 v Rusiji, ko je bil takole navdušen tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. FOTO: Alexei Nikolsky/Reuters
Odpri galerijo
Evropa je zadnjič gostila svetovno prvenstvo v nogometu leta 2018 v Rusiji, ko je bil takole navdušen tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. FOTO: Alexei Nikolsky/Reuters

Športni vrhunec letošnjega leta bo svetovno prvenstvo v nogometu, ki bo med 21. novembrom in 18. decembrom gostovalo v Katarju. Štiri leta pozneje bo nogometni spektakel gostoval v Severni Ameriki, potem ko je Fifa zaupala organizacijo mundiala 2026 ZDA, Kanadi in Mehiki.

Boj za organizacijo SP 2030 še ni povsem zaživel, toda zdi se, da bi lahko glavno merjenje moči potekalo med kandidaturama Evropejcev in Južnoameričanov. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je večkrat izpostavil željo, da bi stara celina enotno podprla le eno kandidaturo, kar bi bilo najbolj smiselno. Čeprav je domnevnih kandidatov več, se zdi, da je najbolje realna skupna kandidatura Španije in Portugalske.

Turnir na azijskih tleh le osem let po Katarju ni verjeten

Močno si želijo pripeljati mundial na svojo celino tudi tesni zavezniki Evropejcev Južni Američani, ob tem tudi nekateri Azijci, predvsem Kitajska, toda turnir na azijskih tleh le osem let po Katarju ni verjeten.

Takole je Paul Pogba razveselil soigralce s tretjim golom v mreži Hrvaške. FOTO: Carl Recine/Reuters
Takole je Paul Pogba razveselil soigralce s tretjim golom v mreži Hrvaške. FOTO: Carl Recine/Reuters

Po trditvah časnika Marca bodo vložile skupno kandidaturo nogometne zveze Argentine, Čila, Peruja in Urugvaja, prav slednji je denimo leta 1930 – torej jubilejnih sto let pred SP 20230 – gostil prvo svetovno prvenstvo v nogometu. Gotovo bo zanimivo, delegati Fife bodo odločali o organizatorju spektakla na kongresu leta 2024, kandidatski proces pa bi lahko uradno zaživel še pred letošnjim poletjem.

Preberite še:

Komentarji: