Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Evropa kot vaja za Olimpijo in Maribor

Jutrišnji evropski štart Domžal v Širokem Brijegu (ob 20. uri) tudi v službi za 1. SNL
Simon Rožman je v novi sezoni Olimpiji in Mariboru napovedal še hujši boj za prvaka kot v minuli.<br />
Foto Uroš Hočevar
Simon Rožman je v novi sezoni Olimpiji in Mariboru napovedal še hujši boj za prvaka kot v minuli.<br /> Foto Uroš Hočevar
11. 7. 2018 | 09:00
4:01

Domžale so v minulih dveh sezonah evropsko nogometno letvico postavile visoko. Tudi v novi, ki se bo začela jutri v vroči Hercegovini v Širokem Brijegu (20), so cilji podobni in z dodatkom v domačem prvenstvu, v katerem bodo še bolj odkrito napadle favorizirana Olimpijo in Maribor.


Domžalski tabor ima oči uprte v evropsko in domače tekmovanje. Prvi teden bo v znaku tekem z nasprotnikom iz BiH, ki bo ogrevalni za zahtevnejšega ruskega tekmeca v 2. kolu kvalifikacij za evropsko ligo Ufo. Najprej je kajpak treba preskočiti z mundialskim napojem motivirane Hrvate iz Hercegovine. Trener Simon Rožman ne beži od tega, da so Domžale v vlogi velikih favoritov, toda previdnost nikoli ni odveč.

»Menjali so trenerja, veliko igralcev, zato sta tudi igra in koncept precejšnja neznanka. Niso imeli veliko pripravljalnih tekem in veliko informacij o tekmecih nimamo. Ampak pomembno je, kako bomo pripravljeni mi. Tudi zato smo osredotočeni nase. Vemo pa, da se bomo v Hercegovini soočili z nabrušenimi tekmeci, agresivnimi in postavnimi, ki bodo dobili dodaten zagon s hrvaškim uspehom na SP. A če si napredovanja ne bomo zaslužili s kakovostjo, potem nimamo kaj početi v 2. kolu kvalifikacij, kjer čaka moštvo s 50-milijonov evrov vrednim proračunom,« je bil pogled v bližnjo prihodnost, ki je imela polletno »predigro«.

»Prvi del leta in tekme v SNL so minile tudi v selekcioniranju moštva, grajenju igre in odnosov, utrjevanju avtomatizmov, da bi šli v novo sezono čim bolje pripravljeni. Za nas Evropa ni samo nagrada za minulo delo, marveč imamo v sezoni tudi visoke cilje, za katere si ne smemo privoščiti napak. Tu morajo vse stvari biti urejene na igrišču in ob njem. Ker smo se odlično pripravili, ohranili večji del moštva iz minule sezone, komaj čakamo evropski štart. Želimo vedeti, kam sodimo v našem srednje-evropskem okolju,« študiozni Rožman ničesar ni prepustil naključju.


Brez ponovitve slabih petih tednov


Lanskoletni podvigi v Evropi, oplemeniteni z izločitvijo nemškega Freiburga in žilavim odporom proti poznejšemu finalistu evropske lige Marseillom so pustili posledice v državnem prvenstvu. »Štiri, pet tednov smo bili v obdobju, ko smo se iskali, se privajali na nove igralce, jih spoznavali in oni nas, zaradi česar smo si priigrali neulovljiv zaostanek za Olimpijo in Mariborom. To so bile pomembne izkušnje, ki jih želimo unovčiti letos, da se nam ne bi ponovil podoben zastoj, ki nam ni več omogočal boja za naslov prvaka. A hkrati je tudi jasno, da bo do konca avgusta še nekaj kadrovskih popravkov. Nemogoče je, da bi šli v sezono in v september z enako postavo. Kadrujemo tudi za prihodnost. Domžale imajo svoje poslanstvo tudi v vzgoji, uveljavitvi in prodaji igralcev. Ne smemo si privoščiti, da bi že zdaj kupili štiri, pet igralcev, pa potem ne bi mogli prodati drugih,« je del strategije pojasnil Rožman, ki je v zveznemu igralcu in najboljšemu podajalcu 1. SNL Tončiju Mujanu dobil igralca z dodano vrednostjo. Domžale jo bodo na vsak način potrebovale, če bodo želele še bolj izzvati denarno močnejše zeleno-bele in vijolične, česar ne skriva 34-letni Celjan.

»Naš proračun je trikrat manjši od tekmečevih, člansko moštvo stane poldrugi milijon evrov. Tudi zato moramo biti bolj natančni, skrbni in z manj napakami. Če bomo tistih kriznih pet tednov zmanjšali na teden ali dva, potem bomo maja v boju za prvaka,« je napovedal za sezono 2018/19 iz leta v leto boljši trener.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine