Finale med Cityjem in Barcelono bo pripadel – Pepovim Angležem

Pred vrati je spektakularna nogometna pomlad, finale lige prvakov v Madridu pa bo eden najtežje pričakovanih vrhuncev tega tekmovanja doslej.
Fotografija: Lionel Messi je bil natančen v obeh finalnih tekmah Barcelone in Manchester Uniteda v letih 2009 in 2011. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Lionel Messi je bil natančen v obeh finalnih tekmah Barcelone in Manchester Uniteda v letih 2009 in 2011. FOTO: AFP

Pred vrati je spektakularna nogometna pomlad, finale lige prvakov v Madridu pa bo eden najtežje pričakovanih vrhuncev tega tekmovanja doslej. Žreb četrtfinala je – vsaj na papirju – prizanesel pokru favoritov za končno zmago, »pričakovan« razplet aprilskih tekem bi pomenil polfinalna para najvišje kategorije.

Vse tekme četrtfinala lige prvakov bodo igrali aprila. FOTO: Delova Infografika
Vse tekme četrtfinala lige prvakov bodo igrali aprila. FOTO: Delova Infografika


Četrtfinalni ples bodo odprli na Otoku, kjer bosta na isti večer 9. aprila gostovala Porto in Manchester City; prvi v Liverpoolu, drugi pri Tottenhamu na Wembleyju. Dan pozneje se bodo v prvih tekmah predstavili še štirje: Juventus bo obiskal Amsterdam, Barcelona pa Old Trafford v Manchestru. Angleži imajo torej zajamčeno mesto v polfinalu, morda si bodo izborili kar tri: to jim je uspelo že v letih 2007, 2008 in 2009, podoben podvig so dvakrat izvedli tudi Španci (2000, 2017), enkrat pa Italijani (2003). Realen »angleški« scenarij vendarle leži vmes.

Če bo šlo vse po »načrtu«, se bosta za eno finalno vstopnico merila Manchester City in Juventus, za drugo Barcelona in Liverpool. FOTO: AFP
Če bo šlo vse po »načrtu«, se bosta za eno finalno vstopnico merila Manchester City in Juventus, za drugo Barcelona in Liverpool. FOTO: AFP


Težko je izluščiti »derbi« četrtfinala. Pred letom dni je (otoška) nogometna družina odštevala dneve do spopada Liverpoola z Manchester Cityjem, daleč največ čustev pa je nato sprožil »predvidljiv« dvoboj med Barcelono in Romo, ki je v povratni tekmi zrežirala enega največjih zasukov v zgodovini lige prvakov. Tudi ob letu osorej velja enako: kdo si upa trditi, da bodo ManCity, Barça, Juve in L'pool avtomatično napredovali v polfinale brez praske, Tottenham, Porto, Ajax in Manchester United pa pritekli na igrišče s spuščenimi hlačami? To je le eden od 16 možnih razpletov.


Nekoč industrijska, danes nogometna revolucija


Morda ima »na papirju« najmanj možnosti za senzacijo Porto, ki v resnici deluje najmanj prepričljivo, na drugi strani te daljice kakovosti kotira prav Liverpool. Njuno snidenje bo ponovitev lanskega izločilnega dvoboja, v katerem so »rdeči« nasuli 5 golov modro-belim že na prvi tekmi na Zmajevem štadionu.

Več pričakujemo od angleškega derbija, dve milijardi evrov vredno merjenje moči med Tottenhamom in Manchester Cityjem bi vendarle moralo ponuditi spektakel, čeravno je favorit dvoboja znan. City, moštvo Pepa Guardiole, izvaja na igrišču in ob njem nogometno revolucijo, podobno tisti izpred dobrih 200 let prav v Manchestru.

Sergio Agüero bo tudi v četrtfinalu eden ključnih adutov trenerja Pepa Guardiole. FOTO: Reuters
Sergio Agüero bo tudi v četrtfinalu eden ključnih adutov trenerja Pepa Guardiole. FOTO: Reuters


»Brez skrbi, nič nas ne bo zavedlo, saj dobro poznamo kakovost Tottenhama: Kane in Son ti lahko kadarkoli zabijeta gol iz igre, Eriksen pa s prostega strela. Ostati moramo ponižni, naš najboljši dosežek v ligi prvakov je polfinale, ne moremo se primerjati z Realom, Barcelono in Bayernom,« je zatrdil Guardiola in si zaželel podobno kot njegovi kolegi po vsej stari celini: »Ne razmišljam o Londončanih. Upam le, da bodo moji igralci prišli z reprezentančnih akcij nepoškodovani in nenačeti.«


Ajax že snuje prihodke na račun prodaje svojih upov


Zmagovalec angleške bitke se bo v polfinalu pomeril z boljšim iz para Ajax vs. Juventus. Morda bomo 10. in 16. aprila spremljali najzanimivejši spopad prav v Amsterdamu in Torinu. To bo obračun daleč najmlajše (24,1) in najstarejše (28,6) zasedbe med oktetom četrtfinalistov, toda, pozor, potentni Ajaxovi biseri De Jong (21), De Ligt (19), Ziyech (25) in Neres (22) sodijo v evropski vrh; zgolj za prvega bo Ajax poleti iztržil 87 milijonov evrov od Barcelone … Za to, da jih ne bi zavedel skalp velikega Reala, pa so odgovorni izkušeni Tadić (30), Blind (29) in Schöne (32).

Juventus seveda ostaja favorit tega dvoboja, moštvo, ki deluje na pogon kralja motivacijskih prijemov Cristiana Ronalda, upravičeno meri na sam vrh. Njuno prvo snidenje je v finalu LP 1973 dobil Ajax, Juventusu je pripadel njun rimski finale iz leta 1996.

Cristiano Ronaldo je pravi kralj motivacijskih prijemov. FOTO: Reuters
Cristiano Ronaldo je pravi kralj motivacijskih prijemov. FOTO: Reuters


Tudi od derbija med Barcelono in Manchester Unitedom upravičeno pričakujemo ogromno. Kdo ve, morda bo trener »rdečih vragov« Ole Gunnar Solskjaer presegel slovitega učitelja – sira Alexa Fergusona –, ki je v letih 2009 in 2011 izgubil oba finala s Katalonci. Obakrat je zabil gol Lionel Messi, zato ima kar prav Deco, član Barçine šampionske ekipe iz leta 2006: »Ko zate igra Messi, imaš prednost pred vsemi drugimi.«

Če bo šlo vse po »načrtu«, se bosta za eno finalno vstopnico merila Manchester City in Juventus, za drugo Barcelona in Liverpool. Nato je možno vse, po mnenju stavnih hiš pa bo finale med Cityjem in Barço pripadel – Angležem.

Preberite še:

Komentarji: