Iličić in Zajc na prijateljski način, v derbiju nemočen tudi Ronaldo

Dvoboj slovenskih plejmejkerjev v italijanskem nogometnem prvenstvu ni dobil zmagovalca.
Fotografija: Romelu Lukaku (levo) je takole čestital Arturu Vidalu za zlom Juventusove obrambe. FOTO: Miguel Medina/AFP
Odpri galerijo
Romelu Lukaku (levo) je takole čestital Arturu Vidalu za zlom Juventusove obrambe. FOTO: Miguel Medina/AFP

Konec tedna je bilo zanimivo tudi v Italiji. Dvoboj slovenskih plejmejkerjev v serie A ni dobil zmagovalca. Atalanta in Genoa sta se razšli brez golov, Josip Iličić in Miha Zajc pa sta bila med vidnimi akterji tekme, kar je dober uvod v koledarsko leto 2021. To bo posebej pomembno tudi za slovensko nogometno reprezentanco.

Učinek slovenskih nogometašev na tujem. FOTO: Infografika
Učinek slovenskih nogometašev na tujem. FOTO: Infografika
Iličić in Zajc naj kar ohranjata dober vtis in prideta marca v domovino dobro razpoložena za spopad s Hrvati in Rusi. Kdo ve, kako močno bo (že) pomemben prvi trojček tekem v boju za SP 2022 ... Kljub razpletu brez golov je bilo možno v tekmi Atalante in Genoe izluščiti več zanimivih podatkov: Iličić je igral praktično vso tekmo, Zajc le v prvem polčasu.

Prav v prvi polovici igre je bila Genoa še »zraven«, pozneje je le čakala na zadnji sodnikov žvižg. Tudi statistika govori v prid Zajca – v prvem polčasu je šlo za posest žoge (v %) 54:46, razmerje strelov 5:6 (na vrata 1:3) in 3:1 v kotih, v drugem – ko Zajca ni bilo na igrišču – so te številke znašale 72:28, 10:0 (3:0) in 6:0 v kotih.

Zajc je deloval dobro, saj je imel ob sebi dva odlična vezista – to sta bila povratnik v serie A Kevin Strootman in Hrvat Milan Badelj. Tudi Iličić je bil močno opazen, četudi je trošil veliko energije z besednim prepričevanjem sodnikov o domnevnih prekrških in podobno. Mimogrede, oba kluba sta igrala s po tremi branilci v liniji.


Pirlo zaman aktiviral napadalce


Derbi d'Italia, kot na »škornju« imenujejo spopad Interja in Juventusa, je pripadel prvemu (2:0; Vidal, Barella). Gostujoči trener Andrea Pirlo je v 58. minuti poslal v ogenj kar tri sveže ofenzivno usmerjene igralce (Kuluševski, Bernardeschi, delno McKennie), ob njih pa zadržal na igrišču Cristiana Ronalda, Alvara Morato in Federica Chieso, toda zaman.

Miha Zajc (desno) je igral v prvem polčasu tekme med Atalanto in Genoo. FOTO: Facebook Genoa Cfc
Miha Zajc (desno) je igral v prvem polčasu tekme med Atalanto in Genoo. FOTO: Facebook Genoa Cfc


Na vrhu lestvice serie A sta milanska kluba Milan in Inter, Juventus sedem točk za njima, vmes ležita Napoli, ki je prvič v zgodovini lige zabil šest golov Fiorentini, in Roma, ki je izgubila mestni derbi v Laziem.

Kakorkoli, Interjev vratar Samir Handanović ni imel veliko dela, Juventus je ob brezzobi predstavi zasluženo doživel drugi poraz sezone in ostaja na petem mestu. Inter je povedel v 12. minuti, potem ko je z glavo zadel Arturo Vidal, v 52. minuti pa je po dolgi podaji na koncu lepo za 2:0 zadel še Nicolo Barella in Interju prinesel 12. zmago sezone.

Tudi Cristiano Ronaldo je bil v Milanu nemočen. FOTO: Daniele Mascolo Reuters
Tudi Cristiano Ronaldo je bil v Milanu nemočen. FOTO: Daniele Mascolo Reuters


Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: