Milan še korak bliže naslovu, prvemu po enajstih letih

V milanskem dvoboju za italijanskega prvaka so v boljšem položaju znova rdeče-beli, ki so v 36. kolu v gosteh premagali Verono s 3:1.
Fotografija: Nepričakovani Milanov junak zmage v Veroni po zaostanku z 0:1 je bil Sandro Tonali, ki je za predstavo in dva gola prejel tudi čestitko trenerja Stefana Piolija. Milan za »scudetto« potrebuje največ štiri točke. FOTO: Miguel Medina/AFP
Odpri galerijo
Nepričakovani Milanov junak zmage v Veroni po zaostanku z 0:1 je bil Sandro Tonali, ki je za predstavo in dva gola prejel tudi čestitko trenerja Stefana Piolija. Milan za »scudetto« potrebuje največ štiri točke. FOTO: Miguel Medina/AFP

Dve tekmi pred koncem italijanske nogometne lige še naprej ostaja v vodstvu Milan. Rdeče-črni so v 36. kolu v gosteh kljub zaostanku z 0:1 s 3:1 premagali Verono in ohranili dve točki prednosti pred mestnim tekmecem Interjem, ki je svojo naalogo opravil že v petek.

Junak tekme v Veroni je bil Sandro Tonali, ki je izkoristil dve podaji Rafaela Leaa, najprej je v sodnikovem dodatku prvega polčasa izenačil, nato pa na začetku drugega dela poskrbel za popoln preobrat. Zmago Milana je v 86. minuti le še potrdil Alessandro Florenzi.

Inter zaostajal že z 0:2

Inter je na domačem štadionu Giuseppeja Meazze že v peti minuti zaostal po zadetku Andree Pinamontija. Empoli, ki je bil blizu podvigu proti državnim prvakom že v pokalu, je tokrat tekmo začel s slovenskim reprezentantom Leom Štulcem v osrčju zvezne vrste, medtem ko je Petar Stojanović počival zaradi kartonov. Nov šok za privržence črno-modrih in Ljubljančana v njihovih vratih, Samirja Handanovića, je sledil v 10. minuti, a sodniki po ogledu VAR-posnetkov niso priznali gola Szymonu Žurkovskemu zaradi prepovedanega položaja.

Toda Empoli je v 28. minuti vendarle zadel še drugič, pod svoj sploh prvi zadetek med elito se je podpisal Kristjan Asllani. A že do polčasa se je Inter vrnil v igro, najprej po zaslugi avtogola branilca Simoneja Romagnolija, v enem zadnjih napadov prvega polčasa pa je podajo Hakana Calhanogluja izkoristil Lautaro Martinez.

Empoli, ki je nedavno z epskim preobratom premagal Napoli in mu tako močno škodoval v bitki za naslov, je bil tokrat sam žrtev velikega povratka tekmeca, ki je po novem zadetku Martineza v 64. minuti spet vodil in (virtualno) lanskoletne osvajalce scudetta vrnil točko pred mestne tekmece iz vrst AC Milana. Zmago je v 94. minuti po akciji rezervistov in podaji Edina Džeka potrdil Alexis Sanchez. Štulac je igral do 69. minute.

Petkovo večerno dejanje pa je pripadlo nogometašem Genoe in Juventusa, ki je v pristanišču klonil po dveh golih v zadnjih minutah tekme (1:2). Na dan, ko je stara dama po zaslugi Interjeve zmage ostala tudi brez teoretičnih možnosti za osvojitev naslova, je goste v vodstvo v 48. minuti popeljal Paulo Dybala, a so belo-črni, ki že imajo zagotovljeno najmanj četrto mesto, nato ostali celo brez ene same točke po treh zaporednih zmagah v vseh tekmovanjih. Izid je v 87. minuti izenačil islandski napadalec Albert Gudmundsson, za končnih 2:1 v korist pristaniškega moštva pa je z enajstih metrov poskrbel Domenico Criscito.

Lautaro Martinez proslavlja po svojem drugem golu na tekmi, ki je Interju tudi prinesel preobrat in zmago. FOTO: Daniele Mascolo/Reuters
Lautaro Martinez proslavlja po svojem drugem golu na tekmi, ki je Interju tudi prinesel preobrat in zmago. FOTO: Daniele Mascolo/Reuters

Prvak znan že konec tedna

Četverica klubov za ligo prvakov je že znana, o prvaku pa bosta odločila zadnja dva kola. Morda bo dovolj že eno, če bo konec tedna Inter na gostovanju pri Cagliariju osvojil le točko, Milan pa bo doma premagal Atalanto. V zadnjem, 38. kolu kolu (22. t. m.) bo Inter gostil Samnpdorio, Milan pa bo gostoval pri Sassuolu. Milan je v tej sezoni boljši v medsebojnih tekmah (1:1, 2:1). Milan je bil zadnjič prvak v sezoni 2010/11 pod taktirko Massimiliana Allegrija, najboljši strelec pa Zlatan Ibrahimović, ki je v tej sezoni tretji strelec v moštvu z osmimi goli. Na vrhu je Rafael Leao z desetimi, med njima pa je še francoski veteran Olivier Giroud z devetimi goli. Mladi Portugalec je sicer šele 20. najboljši strelec serie A, na vrhu pa je s 27 goli Ciro Immobile. Juventusov napadalec Dušan Vlahović je pri 23 golih.

Majer zadel in se z Leccejem vrača med elito

Prihodnji teden Torinčane seveda čaka tudi pokalni finale, kjer se bodo pomerili s trenutno vodilnim Interjem, na četrtem mestu imajo s tekmo več zdaj še naprej točko manj od tretjega Napolija (70), medtem ko je Genoa (28) ostala v igri za obstanek, v katerem se je znašla s 15. mestnim tekmecem Sampdorio, 16. Spezio (oba po 33) in 17. Salernitano (29), katere član je slovenski reprezentant Vid Belec. Venezia Domna Črnigoja je na 20. mestu (22 točk) na pragu vrnitve v serie B.

V soboto bosta najprej igrala Torino in tretjeuvrščeni Napoli, potem pa še Sassuolo in Udinese ter Lazio in Sampdoria. V nedeljo bo Spezia gostila Atalanto Josipa Iličića, Črnigojeva Venezia Bologno, Belčeva Salernitana pa Cagliari. Kolo bosta v ponedeljek končali Fiorentina in Roma. Sicer pa je že jasno, da bosta v novi sezoni med elito igrala Lecce Žana Majerja (ta je tudi dosegel edini gol na petkovi drugoligaški tekmi s Pordenonejem) in Cremonese, ki se vrača po 26 letih. Pisa in Monza bosta igrali v polfinalu za preboj v prvo ligo, v četrtfinalu pa se bodo merili Brescia, Ascoli Aljaža Tavčarja, Benevento, matični klub Dejana Vokića, ki je s Pordenonejem izpadel v tretjo ligo, in Perugia.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: