Katančevo odpiranje front deluje

Pod taktirko Srečka Katanca gre Irak v novo leto kot prvi.
 
Fotografija: UdelezenkeEvra2020
Odpri galerijo
UdelezenkeEvra2020

»Nogomet je edini, ki združuje mlade, prekinja krvave boje na ulicah ter ustavlja mule in njihove plemenske bitke za prevlado v državi.« To je samo ena od številnih objav mladih Iračanov na družbenih omrežjih, potem ko Iraku v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2022 uspešno krmari Srečko Katanec. Danes je Irak zaokrožil leto z neodločenim izidom (0:0) v derbiju proti Bahrajnu, s čimer je naš bivši selektor uresničil dva cilja: ne izgubiti in ostati na vrhu kvalifikacijske skupine.

Tudi druge domače tekme na gostovanju v glavnem mestu Jordanije Amanu Irak ni izgubil. Današnje tudi ni dobil, a je bil zelo blizu. V 85. minuti je Irak z bližine zatresel vratnico po lepi akciji. Če bi bil gol, bi v Amanu, kaj šele v Iraku, pokalo še v jutro. Podobno kot je pred dnevi, ko je v 93. minuti padel največji tekmec Iran.


Zadnje dejanje v Teheranu


Katanec in njegovi izbranci so skoraj že zanetili evforijo. Zmaga bi bila res izjemna za na verske klane sprt iraški narod in bi reprezentanco tako rekoč že popeljala v zadnji kvalifikacijski krog sicer dolgotrajnih in zapletenih azijskih kvalifikacij. V 3. krog namreč napredujejo zmagovalci osmih kvalifikacijskih skupin in štirje zmagovalci dodatnih kvalifikacij drugouvrščenih moštev. V 3. krogu se oblikujeta dve skupini s po šestimi moštvi. Na SP se neposredno uvrstijo prvi in drugi iz skupine. Tretjeuvrščena se med seboj pomerita za nadaljevanje kvalifikacij štirih reprezentanc iz štirih konfederacij: afriške (Afc), severno- in srednjeameriške ter karibske (Concacaf), južnoameriške (Conmebol) in oceanske (Ofc).

Toda tudi razplet brez golov je Irak po klasični Katančevi formuli, ki mu je prinesla dve veliki tekmovanji na selektorskem stolčku Slovenije – ne prejeti gola in predvsem ne izgubiti proti neposrednemu tekmecu –, ohranil na vrhu kvalifikacijske skupine. Ima dve točki prednosti pred Bahrajnom (11:9) in pet pred Iranom (6), ki ima tekmo manj. Povrhu je Irak boljši tudi od Bahrajna, saj je v gosteh iztržil 1:1.

Irak bo šel v novo leto kot prvi. V kvalifikacijah 2. kroga bo igral še tri tekme, morda ključno in odločilno prav zadnjo, 9. junija v Teheranu. Štiri dni prej se bosta Iran in Bahrajn pomerila še med seboj.


Bo Katanec sploh še selektor?


Nogometne razmere na Bližnjem vzhodu so Katancu dobro poznane še iz obdobja, ko je vodil Združene arabske emirate. Tudi pred tekmo z Bahrajnom se je zaiskrilo. Katanec, ki mu pri vodenju pomagata pomočnik Aleš Čeh in trener vratarjev Nihad Pejković, je zagrozil z odstopom po tekmi, ker zamujajo plače. Iračani naj bi dolgovali vsaj tri obroke oziroma približno 360.000 evrov. Katanec sicer dobro ve, da še nihče od selektorjev na Bližnjem vzhodu ni ostal prikrajšan, vendar je posegel po motivacijskem ukrepu in očitno zadel v polno. Vodilni možje Nogometne zveze Iraka so sporočili, da bodo poravnali dolg in da je do zamujanja izplačila prišlo zaradi nemirov v Bagdadu.

 

Komentarji: