Kavčičev adut Miha Zajc ve, kako osvojiti zmagovalno miselnost

Zajc blesti v majici Empolija, logično je, da navijači pričakujejo od Šempetrčana podobno drevi v Oslu.
Fotografija: Miha Zajc po treningu slovenske nogometne reprezentance.
Odpri galerijo
Miha Zajc po treningu slovenske nogometne reprezentance.

Oslo – Eden od največjih adutov Tomaža Kavčiča za morebitno drevišnjo senzacijo je Miha Zajc, nemara eden najboljših slovenskih nogometašev, ki so vzniknili v zadnjih letih, čeravno je 1. julija dopolnil šele 24 let. Zajc blesti v majici Empolija, logično je, da navijači pričakujejo od Šempetrčana podobno drevi v Oslu.

Začetna enajsterica Slovenije bo doživela več sprememb v primerjavi z zadnjo tekmo na Cipru.
Začetna enajsterica Slovenije bo doživela več sprememb v primerjavi z zadnjo tekmo na Cipru.


Kot zadnji je včeraj zapustil moštvo Benjamin Verbič, eden prvih zvezdnikov ukrajinskega prvenstva, ki polni individualno statistiko v majici kijevskega Dinama, toda na njegov izbruh v majici Slovenije še čakamo. Med fanti, na katere računa selektor Tomaž Kavčič, se gotovo nahaja Miha Zajc, svetovljan iz Šempetra, v zadnjem desetletju nemara najbolj »reprezentančnega« naselja v Republiki Sloveniji. Po napadalcu Timu Matavžu in eni najboljših »desetic« v zgodovini samostojne države Valterju Birse prihaja iz istega naselja tudi Miha Zajc, fant z ogromnim nogometnim potencialom.

Slovenci so bili nazadnje neuspešni na Cipru.
Slovenci so bili nazadnje neuspešni na Cipru.


»Menim, da smo imeli dovolj časa za dobro pripravo. Na Norveškem smo opravili še zadnji trening, tako da bomo krenili v tekmo maksimalno pripravljeni,« je sinoči zatrdil Zajc. Dodal je, da so imeli fantje več časa za uigravanje kot na prejšnjih zborih in da so se bolje ujeli, toda šele med tekmo z Norveško »bomo videli, kaj se bo zgodilo«. Slovenija se doslej v norveški metropoli še ni proslavila, saj tu še ni zmagala, za nameček Norvežani pod vodstvom selektorja Larsa Lagerbäcka na štadionu Ullevaal še niso izgubili.



V slovenskem taboru vendarle poudarjajo, da gredo na zmago in po prve tri točke v novoustanovljeni Uefini ligi narodov po porazih z Bolgarijo in Ciprom. »Drži, da smo septembra doživeli dva težka poraza, proti Cipru smo res nepričakovano ostali praznih rok. Popraviti moramo slabe dejavnike v naši igri in kreniti čim boljše v tekmi z Norveško in s Ciprom. Bolj konkretni moramo biti v napadalnih akcijah in si več upati, kar pomeni, da se nas mora več upati ostati v zaključku akcij. Prepoceni smo prejemali gole,« je zatrdil Zajc.

Miha Zajc bo eden glavnih adutov za morebitno presenečenje v Oslu.
Miha Zajc bo eden glavnih adutov za morebitno presenečenje v Oslu.

 

Prav 24-letni Šempetrčan naj bi drevi vodil slovensko igro na položaju številka deset, kar sta v preteklosti počela Valter Birsa, ki se je letos reprezentančno upokojil, in Josip Iličić, ki mu je v zadnjem času povzročila preglavice neugodna okužba vratu. »Jojo« bo danes resda del slovenske jate v norveški metropoli, toda – realno gledano – soigralci ne računajo na njegov doprinos k morebitnemu podvigu v Oslu.


Poškodbe so smola za ene in priložnost za druge nogometaše


»Seveda želim pomagati ekipi, saj se zavedam dejstva, da sodim med bolj ustvarjalne člane trenutne selekcije. Lahko pomagam ekipi. Dobro se počutim in vselej želim pokazati na igrišču največ, kar lahko. Ne verjamem, da si fantje ne želijo pozitivnega rezultata. Nisem dobil tega občutka, vsi želijo najboljše, toda – hočeš-nočeš – moramo začeti zmagovati,« je sporočil navijačem Miha Zajc, ena od najboljših »desetic« v priljubljenem italijanskem prvenstvu serie A.



Nekdanji nogometaš ljubljanske Olimpije se zaveda velikosti izziva v norveški metropoli, ki ob nogometnem središču – mimogrede – ponuja tudi središče za nordijske discipline, tudi smučarske skoke. »Skandinavija je za nas neugodno prizorišče, tu nam še ni uspelo zmagati, zato moramo narediti vse za podvig, s katerim bi zasukali krivuljo rezultatske uspešnosti navzgor. Nimamo kaj skrivati, le z zmagami lahko osvojiš zmagovalno miselnost, ki jo ta čas tako močno pogrešamo. Poškodbe so težava in izziv za selektorja, toda smola za ene fante je hkrati priložnost za druge,« je prepričan nogometaš Empolija, ki je v tej sezoni serie A nanizal 573 minut igre in v tem času zbral dve podaji za gol.

Preberite še:

Komentarji: