Kek bo v četrtek razkril imena: Med njimi razigrana Šporar in Iličić

Učinkovit konec tedna za slovenskimi nogometnimi legionarji
Fotografija: Josip Iličić je igral dobre pol ure, dovolj za pomemben gol Atalante. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Josip Iličić je igral dobre pol ure, dovolj za pomemben gol Atalante. FOTO: Reuters

Dva tedna pred naslednjim zborom slovenske nogometne reprezentance je selektor Matjaž Kek lahko zadovoljen: njegovi aduti za napad na Severno Makedonijo in Avstrijo so očitno dobro razpoloženi. To je obetavno izhodišče pred ključno oktobrsko akcijo Slovenije v boju za euro 2020.

Večina v nogometnem miljeju že odšteva dneve do 13. oktobra, ko bodo obiskali Stožice Avstrijci. To bo nemara ključna bitka celotnega ciklusa bojev za evropsko prvenstvo, vstopnice so pošle, obeta se spektakel s 16.000 navijači. Tri dni prej čaka Slovence zahtevno gostovanje v Skopju, skupni cilj pa znan: najmanj štiri točke. Matjaž Kek bo v četrtek razkril imena fantov, s katerimi bo poskušal oktobra uresničiti ta načrt, med njimi pa bo gotovo več nogometašev, ki igrajo v odlični formi.


Od Houstona do Moskve


Konec tedna so bili učinkoviti številni slovenski legionarji. FOTO: Delo
Konec tedna so bili učinkoviti številni slovenski legionarji. FOTO: Delo
Konec tedna so močno opozorili nase številni legionarji na igriščih od Houstona do Moskve. Zmagala sta kluba obeh srednjih branilcev v reprezentanci – eden v ZDA, drugi v Rusiji. Pri tem velja izpostaviti Miho Mevljo: ne le da je zabil enega od golov za Soči, ki je zmagal na gostovanju pri Dinamu, pač pa se je v letoviškem mestu dokončno vrnil med žive in – po sušnem obdobju v St. Peterburgu – redno igra v majici Sočija, kar je vselej odlična novica za štoperja.

Izpostaviti velja tri strelce, na katere računa tudi Kek. Andraž Šporar je v majici Slovana oživel na gostovanju v Trenčinu in z dvema goloma na najboljši način potisnil v pozabo nedavni »incident« z enim od navijačev Trnave. »Špoki« igra v odlični formi, zabija ključne gole za Slovan in Slovenijo, naj tako ostane še tri tedne, si misli selektor Kek … Tudi Josip Iličić je sinoči zapustil pozitiven vtis. Njegova Atalanta je resda zaostajala za Fiorentino z 0:2 – »Jojo« je vstopil v igro pri rezultatu 0:1 –, prav Kranjčan pa je nato poživil igro, vezal nase ravno dovolj čuvajev, da so soigralci dobili več prostora in – kar je ključno – zabil gol iz izrazito neugodnega položaja, kar dokazuje, da igra v odlični formi. Čeprav je sodnik v končnici razveljavil en gol Atalanti, je v 95. minuti kljub temu prišla do gola za končnih 2:2 …


Handanović po 15 letih v »dovolj resni ekipi«


Tudi Tim Matavž nadaljuje učinkovit niz na Nizozemskem, z zadnjim golom (Vitesse je premagal Fortuno s 4:2) kotira na četrtem mestu lestvice strelcev s štirimi goli in dvema podajama za gol. Najodmevnejšo tekmo konca tedna in najzahtevnejši derbi je vendarle igral – vratar Samir Handanović. »Sarma« je v svoji že 15. sezoni (!) v Italiji naposled del ekipe, ki na igrišču deluje dovolj resno in zanesljivo tudi za najvišje cilje. Trener Antonio Conte je preobrazil spremenljivi Inter v dobro naoljen stroj, ki tekmecem ne dopušča veliko možnosti za zmago. Tudi v sobotnem mestnem derbiju z Milanom je bilo podobno. Modro-črni so zanesljivo zmagali z 2:0, »gostiteljem« niso dovolili praktično ničesar. Handanović je zbral tri obrambe, toda zgolj statistično, v resnici je moral posredovati le enkrat.

Andraž Šporar dosega povprečje več kot gola na tekmo. FOTO: Slovan Bratislava
Andraž Šporar dosega povprečje več kot gola na tekmo. FOTO: Slovan Bratislava


Strahovit ritem Interja


Inter po štirih kolih serie A zaseda vrh z vsemi 12 možnimi točkami, Juventus je zbral dve manj, Napoli še eno manj, Roma še eno manj. To je tudi kvartet klubov, ki je v prvem delu prvenstva na »škornju« pokazal največ kakovosti in zdaj kotira v območju lige prvakov. Vodilno moštvo lige resda ne bo imelo dolgega predaha: že v sredo bo obiskal Milano razrvani Lazio, v soboto ga čaka gostovanje pri Sampdorii, zadnja nedelja pred reprezentančnim premorom pa prinaša klasični derbi med Interjem in Juventusom.

Preberite še:

Komentarji: