Korošec, ki ga je vzgojil Maribor, zabija za Muro

Rok Sirk je senzacionalni prvi strelec 1. SNL po 16. kolih
Fotografija: Igra z glavo je najmočnejše orožje Roka Sirka (desno). FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Igra z glavo je najmočnejše orožje Roka Sirka (desno). FOTO: Tadej Regent/Delo

Kakšen paradoks, na vrhu lestvice strelcev slovenskega nogometnega prvenstva sta s po desetimi goli Mariborčana, ki nista člana Maribora. Celo več, obema je ime Rok, starejši Kronaveter navdušuje pri ljubljansko zeleno-beli Olimpiji, mlajši in odkritje sezone Sirk pri soboško črno-beli Muri.

Pomenljivih vzporednic med najboljšimi slovenskimi strelci je še veliko več. Pri vijoličnem Mariboru sta najboljša strelca Ljubljančana, ki v zadnjih tekmah sploh ne igrata. Oba Roka sta izkoristila mirovanje Dina Hotića (8 golov) in Jana Mlakarja (7) in zasedla strelski vrh, na katerem je Sirk vendarle daleč največje presenečenje. V svoji prvi prvoligaški sezoni, ki jo je dočakal šele pri 25 letih, je na glavo postavil nekaj nepisanih pravil, a tudi potrdil tezo, da če nekdo zabijal gole v mlajših kategorijah, jih lahko tudi v članski in na višji ravni. Da ima odličen strelec vedno močan strelski nagon! V 2. SNL je za Muro v 29. tekmah dosegel 15 golov.


Izbranec Zlatka Zahovića


"Seveda sem presenečen, da mi gre tako dobro od nog. Pravzaprav od glave, mislim, da samo tri od desetih golov nisem dosegel z glavo. V prvi prvoligaški sezoni sem načrtoval, da bi zabil približno 10 golov. In sem jih, ampak že po slabi polovici prvenstva. Pa še en podatek bi dodal. Nekaj minut sem že igral v 1. SNL pred to sezono. Ne kar nekih, marveč v velikem derbiju proti Olimpiji pred štirimi leti (3. maja leta 2014 v Ljudskem vrtu je vstopil v igro v 87. minuti, ko je zamenjal Luko Zahovića, 2:0, op. p.)," je spomnil Korošec iz Dravograda, ki s srčno izbranko Urško (pa ni Ljubljančanka, marveč Dravograjčanka) življenjsko gnezdo plete v Mariboru.

"V Maribor me je pri 14 letih pripeljal Zlatko Zahović. Igral sem za vse mlajše mariborske kategorije in tudi reprezentančne, v članski konkurenci tudi za mariborsko moštvo B. Prave priložnosti za preboj v prvo ekipo nisem dobil, nanjo sem čakal dolgo, dokler moštvo B ni razpadlo. K Muri me je pred sezono 2017/18 povabil športni direktor Stanko Prelec, nato je prišel še Ante Šimundža, ki mi je proti Olimpiji dal priložnost," je zanimivo nogometno pot opisal 184 cm visoki napadalec. Za svoj slog igre je šaljivo povedal, da so "nogometne mišice močnejše v glavi kot v nogah." In dodal: "Morda mi je lažje, ker me vodi trener, ki je bil prav tako napadalec in ve, kako se odzivamo napadalci in kaj najbolj potrebujemo."

Enega od golov v tej sezoni je Rok Sirk dosegel tudi proti Mariboru. FOTO: Tadej Regent/Delo
Enega od golov v tej sezoni je Rok Sirk dosegel tudi proti Mariboru. FOTO: Tadej Regent/Delo


Uigran orkester je lahko tretji


Rok je eden od treh Mariborčanov na začasnem delu v Murski Soboti. Ob njem sta še Žan Karničnik in Nik Lorbek, pogojno mednje sodi tudi zadnji prišlek iz vijoličnega moštva vratar Matko Obradović. V Murski Soboti so združili moči s trenerjem Šimundžo in skupaj delujejo kot najbolj uigrani solisti v uglašenem orkestru, ki spet piše lepo poglavje SNL.

"Osnovni cilj je bil obstanek v ligi, ampak kaže, da smo sposobni večjega podviga. Če smo premagali Maribor in se enakovredno kosali z Olimpijo, ki se ji naslednji petek v Stožicah lahko oddolžimo za poraz v Fazaneriji, se prav gotovo lahko potegujemo tudi za 3. mesto. Še posebej, ker se igralci med seboj odlično razumemo in smo ustvarili moštveni duh," je ocenil golgeter starega angleškega kova s sodobnejšo različico v večjem številu pretečenih kilometrov. Nemara tudi zaradi tega, kot je razkril, vse bolj pogleduje proti tujini.

"Zanimanje se je zelo povečalo, odkar zabijam gole, a je tudi res, da ima zadnjo besedo klub. Na vsak način bi se želel preizkusiti tudi v močnejši ligi," je postavil piko na i koroški Rok z vrha lestvice strelcev.

Več iz te teme:

Komentarji: