Krhin nad Ciper z novim soigralcem, Slovenija z »novo« desetko

Nogomet: Tomaž Kavčič drevi v Stožicah (20.45) po prvo zmago v ligi narodov – »Naj fantje stresejo jezo nad Ciprčane«
Fotografija: Miha Zajc (levo) se bo preselil v zvezno vrsto, Josip Iličić (v ozadju) na položaj številka deset, Nejc Skubic ostaja na desnem boku.
Odpri galerijo
Miha Zajc (levo) se bo preselil v zvezno vrsto, Josip Iličić (v ozadju) na položaj številka deset, Nejc Skubic ostaja na desnem boku.

Ljubljana – Kdaj, na kakšen način in kako bo drevi v Ljubljani podpisal vdajo Ciper? To je glavno vprašanje za slovensko nogometno družino, ki hodi po trnovi poti gradnje nove članske reprezentance in hkrati bije boj za obstanek na tretji kakovostni ravni Uefine lige narodov.



Navijači, ki bodo podaljšali zvestobo slovenski nogometni reprezentanci, lahko drevi pričakujejo drugo zmago Kavčičevih, prvo v ligi narodov. Tako je možno slutiti po videnem v Oslu in včeraj na Brdu, podobno obljubljajo tudi glavni akterji. Popolna žalost, potrtost in tišina, ki so vladale po porazu v norveški metropoli, bi se lahko spremenile v jezo, ki bi jo Slovenci stresli nad Ciprom. »Upajmo, da bo res tako,« si je zaželel pred svojo četrto tekmo v skupini C3 tudi selektor Tomaž Kavčič, ki bi lahko ostal – ob številnih že prej odsotnih igralcih – tudi brez Jake Bijola, Lea Štulca in Andraža Šporarja. Vsi so čutili določene bolečine v mišicah, zato so opravili pregled z ultrazvokom.


Navijači bodo dobili Iličića


Ljubljančan kljub temu ne bo drastično posegel v začetno enajsterico, ki je v soboto zvečer pritekla na zelenico štadiona Ullevaal in je opazno dvignila raven igre v primerjavi z nesrečnim septembrom. Točk še vedno ni bilo na spregled, prav tako Kavčičevi niso nadgradili čvrste obrambe in uspešno strnjene formacije z večimi ustvarjalnimi akcijami pred vrati tekmeca. Ciper se zdi tudi po tem merilu tekmec po meri nocojšnjih gostiteljev, čeprav ne sodi med nogometne avtsajderje.

...
...


»Tudi sami ste lahko v Nikoziji videli, da smo bili preveč razvlečeni po celotnem igrišču in Ciprčanom naivno omogočili prostor za igro. To v Stožicah ne pride v poštev. Želimo igrati bolj agresivno, saj bomo igrali doma, in bolj pogumno naprej. Nazadnje sem videl v Oslu več pozitivnih stvari, fantje so izžarevali dobro energijo, zato sem optimističen,« napoveduje Kavčič, ki ni želel potrditi, da bo začel tekmo od prve minute tudi slovenski nogometaš z najvišjo dodano vrednostjo – Josip Iličić.

Selektor Tomažž Kavčič bo lovil drevi svojo prvo zmago v ligi narodov.
Selektor Tomažž Kavčič bo lovil drevi svojo prvo zmago v ligi narodov.


Vstop Iličića med udarne sile zahteva določene spremembe tako v zvezni vrsti kot napadu. Ključna za organizacijo sleherne igre je prav podoba ekipe na sredini igrišča. Če je Kavčič zaupal položaj zadnjega vezista Reneju Krhinu, bi moral biti po nogometni definiciji ob njem igralec, ki lahko žogo bliskovito potegne proti kazenskemu prostoru tekmeca. To ne moreta biti ne Leo Štulac ne Jaka Bijol, ki sta omrežila uporabnike spletnih forumov, čeprav ti povečini ne vedo, kakšna je njuna vloga v Parmi oziroma CSKA. Če bi igrali hokej, bi nekoč aktivirali Dejana Kontreca ali Todda Elika, danes in v nogometu lahko Kavčič izbira med Kevinom Kamplom in Miho Zajcem. Toda prvega naj bi videli v jati šele novembra, torej Kavčič dejansko nima veliko manevrskega prostora. Krhin naj bi dobil novega soigralca v zvezni vrsti, Slovenija pa »novo« desetko v ligi narodov, ki bi si jo lahko »nadel« Josip Iličić.


Nazadnje tesno v Mariboru ...


Bomo videli, kako bo to delovalo nocoj od 20.45 naprej med nogometno predstavo ob severni ljubljanski obvoznici. Ciprčani so obiskali Slovenijo trikrat in vselej odšli domov na ščitu. Leta 1994 sta ga v prijateljski tekmi prerešetala Janez Pate in Sašo Udovič (3:0), devet let pozneje so Slovenci potrdili nastop v dodatnih kvalifikacijah za EP 2014 s podobno visoko zmago po golih Ermina Šiljaka, Zlatka Zahovića in Nastje Čeha (4:1), nazadnje (2012) je bilo najtežje, ko so v Ljudskem vrtu trepetali za zmago kljub goloma Tima Matavža (2:1). Izid 2:1 drevi ne bi zadovoljil nikogar, saj Slovenci lovijo boljšo zmago kot Ciprčani v Nikoziji, četudi zgolj z 1:0 ...

Miha Zajc on norveški adut Mohamed Elyounoussi. Šempetrčan naj bi se preselil v zvezno vrsto.
Miha Zajc on norveški adut Mohamed Elyounoussi. Šempetrčan naj bi se preselil v zvezno vrsto.


Najbrž ni treba poudarjati, kako blagodejno bi morebitna zmaga s prepričljivo igro vplivala na počutje selektorja, samozavest igralcev in podobo reprezentance v javnosti. Če je septembra Robert Berić v Nikoziji izžareval obup po porazu s Ciprom, je v Oslu komaj zadrževal solze Andraž Šporar ... Usoda projekta bo drevi prav v nogah igralcev.

Preberite še:

Komentarji: