Kylian Mbappe bi lahko zrušil rekord Neymarja kljub aktualni krizi

Real Madrid in PSG odkopala sekiri v sagi o prestopu francoskega bisera. Prepir bi lahko unovčil Liverpool.
Fotografija: Kylian Mbappe in doslej najdražji nogometaš na svetu Neymar.  FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kylian Mbappe in doslej najdražji nogometaš na svetu Neymar.  FOTO: Reuters

Operacija Mbappe, kot je sago med zainteresiranim kupcem madridskim Realom in potencialnim prodajalcem Paris Saint-Germainom glede odličnega francoskega napadalca Kyliana Mbappeja poimenoval španski športni časnik As, se približuje vrelišču.


Prijateljstvo na relaciji Perez-Khelaifi


Mbappe, eden najbolj vročih nogometašev na planetu, je prvi na seznamu želja največjega kluba na svetu in trenerja, njegovega rojaka Zinedina Zidana. Ampak kraljevski klub tega ne želi potrditi, čemur naj bi botrovalo prijateljstvo med predsednikoma klubov, Florentinom Perezom in Nasserjem Al-Khelaifijem, ter spoštovanje, ki ga Perez goji do lastnika pariškega kluba, šejka Tamima bin Hamada Al-Thanija.



Real je zanikal, da se pogaja o prihodu Mbappeja in brazilskega superzvezdnika Neymarja. Začela pa naj bi se tiha vojna med klubskima velikanoma, ki bi lahko trajala več mesecev ali celo dve leti. Namreč, Real si je želel 21-letnika pripeljati že to poletje, toda zaradi krize s koronavirusom naj bi to storil prihodnje leto. Igralcu pogodba s PSG poteče leta 2022. Španci verjamejo, da je ne bo podaljšal, kar naj bi PSG prisililo k pogajanjem, da ga ne izgubi brez odškodnine. Toda za zdaj v francoskem glavnem mestu ostajajo neomajni. Športni direktor Leonardo naj bi imel raje, da gre Mbappe leta 2022 brezplačno, kot da bi sprejel katero koli ceno poleti 2021. V Parizu, ki ga poganja katarski denar, si to lahko privoščijo, medtem ko mrzlično lovijo, kar jim še manjka: naslov v ligi prvakov.

Kylian Mbappe (desno) je po šampionskem svetovnem prvenstvu v Rusiji navdušil tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona (levo). FOTO: AFP
Kylian Mbappe (desno) je po šampionskem svetovnem prvenstvu v Rusiji navdušil tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona (levo). FOTO: AFP


Usoda Neymarja, najdražjega igralca na svetu, za katerega je PSG leta 2017 Barceloni odštel 222 milijonov evrov, je nejasna. Perez si ga silno želi na štadionu Santiago Bernabeu, tretji napadalec Edinson Cavani bo poleti postal prosti igralec in utegne priti k madridskem Atleticu. PSG torej grozi, da bo moral zamenjati skoraj celotno napadalno vrsto, v kateri je sicer tudi nekdanji Realovec Angel di Maria.


Zidane: Igralec se bo odločil, kakšna bo njegova prihodnost


Ogenj na relaciji Madrid-Pariz se je vnel na začetku te prekinjene sezone, potem ko sta se kluba srečala v skupini lige prvakov. Na Parku princev je bilo 3:0 za PSG, v Madridu 2:2. Vžigalico je prižgal Zidane, ko je med obema tekmama jasno in glasno povedal, da ga zanima Mbappe. »Igralec se bo odločil, kakšna bo njegova prihodnost. Zdaj je član PSG, ampak vedno je govoril, da so njegove sanje zaigrati za Real Madrid,« je v osje gnezdo dregnil nekdanji najboljši nogometaš na svetu. Že dan kasneje se je oglasil Leonardo, bivši zvezdnik Pariza in Milana, in ni skrival besa. »Po pravici, moti me. Zelo me moti. Zdaj ni čas govoriti o sanjah in podobnem. Nehajte! Mbappe je naš zelo pomemben igralec in nočemo, da se vznemirja. Z nami ima pogodbo še za dve sezoni in pol.«

Kylian Mbappe in legendarni Pele. FOTO: AFP
Kylian Mbappe in legendarni Pele. FOTO: AFP


Zidanu se ni zdelo nič spornega: »Povedal sem samo, kaj si igralec misli in želi. Nič drugega. Vsak lahko pove, kar hoče,« je dejal Zizou in še dvignil temperaturo, ko je 25. novembra lani, torej dan pred drugo tekmo v Madridu, prilil olje na ogenj. »Mbappeja poznam že dolgo. Zaljubljen sem vanj, tako v osebo kot nogometaša. Je pa naš tekmec, zato ne smem povedati več.« Mpappe je na tisti tekmi dosegel zadetek. Takrat se ni odzval Leonardo, temveč trener Thomas Tuchel. »Ne vem, kakšna je ljubezen med Zidanom in Mbappejem. Včasih je tako, da si zaljubljen v igralca, ki ga pač ne moreš imeti.«



Leonardo je dva dni zatem podkrepil te besede: »Mbappe bo stoodstotno ostal pri nas.« Besedna vojna je prišla tako daleč, da so mostovi skoraj porušeni, stvar je postala osebna. Na koncu se bodo morda res uresničile Zidanove besede, češ da se bo igralec odločil sam, četudi bi zato dve sezoni grel klop.


Real si ogleduje tudi Maneja, bo to unovčil Liverpool?


A vse bolj verjeten je scenarij, po katerem bi imel v prepiru dveh dobiček nekdo tretji. Liverpoolov trener Jürgen Klopp je konec tedna poklical Mbappejevega očeta. Tudi Nemec ne skriva ljubezni do bisera, ki bi lahko zrušil Neymarjev rekord. Odškodnina je namreč postavljena na 250 milijonov dolarjev. To bi bil za klub z Anfielda prevelik zalogaj, toda ima računico. Real Madrid se namreč zanima tudi za Sadia Maneja, ta pa naj bi bil vreden 150 milijonov evrov ... Se v evropskem nogometu napovedujejo tektonski premiki?

Preberite še:

Komentarji: