Škotska, Madžarska, Slovaška in S. Makedonija zadnje udeleženke eura

Najbolj razburljivo je bilo v Beogradu, kjer so Srbi klonili po streljanju enajstmetrovk.
Fotografija: Škoti so se burno veselili zmage v Beogradu po enajstmetrovkah. FOTO: Andrej Isaković/AFP
Odpri galerijo
Škoti so se burno veselili zmage v Beogradu po enajstmetrovkah. FOTO: Andrej Isaković/AFP

Nogometaši Severne Makedonije, Madžarske, Slovaške in Škotske so se kot zadnji uvrstili na evropsko prvenstvo, ki bo naslednje leto. Zadnje štiri vozovnice so si zagotovili z zmagami v finalu dodatnih kvalifikacij.

Severna Makedonija je v gosteh premagala Gruzijo z 1:0, Madžarska z 2:1 Islandijo, Slovaki po podaljšku v gosteh Severno Irsko z 2:1, Škotska pa v gosteh Srbijo s 5:4 po enajstmetrovkah .

Makedonci bodo na EP igrali v skupini C, v kateri so že Ukrajina, Nizozemska in Avstrija. Madžari so prišli v skupino F z Nemčijo, Francijo in Portugalsko, Slovaška v skupino E s Španijo, Švedsko in Poljsko, Škotska pa v skupino D z Anglijo, Hrvaško in Češko.
 

Madžarski zasuk


Prvi so svoje delo opravili Makedonci, v večernih tekmah pa so bile na vrsti tri drame. Na dveh od treh dvobojev sta ekipi vodili skoraj do konca, pa sta tekmeca izenačila, na tretji pa je Madžarska zrežirala popoln preobrat.

Prešerno je bilo tudi v Budimpešti. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Prešerno je bilo tudi v Budimpešti. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters


V skupini A je bila Islandija zelo blizu EP, potem ko je Gylfi Sigurdsson zadel že v 11. minuti. Islandija je nato večji del tekme branila prednost, kar ji je skoraj uspelo. A na veliko veselje domačih in žalost gostov je v zadnjih minutah sledil zasuk. Najprej je Loic Nego izenačil v 88. minuti, zmagoviti gol pa je po protinapadu dosegel domači zvezdnik Dominik Szoboszlai že v sodnikovem dodatku.

Na tekmi skupine B med Severno Irsko in Slovaško je tudi dolgo kazalo na uspeh gostov. Juraj Kucka je namreč popeljal goste do prednosti že v 17. minuti, a so ob koncu tekme do podaljška prišli gostitelji, potem ko je v 88. minuti lastno mrežo zadel Milan Škriniar. V podaljšku pa so spet prešli vodstvo Slovaki, slabo posredovanje obrambe in vratarja je v 110. minuti izkoristil Michal Duriš, to pa je bil tudi gol z slovaško pot na EP.

Slovak Milan Škriniar je nesrečno zatresel lastno mrežo, zato mu je po koncu tekme pošteno odleglo. FOTO: Lorraine O'Sullivan/Reuters
Slovak Milan Škriniar je nesrečno zatresel lastno mrežo, zato mu je po koncu tekme pošteno odleglo. FOTO: Lorraine O'Sullivan/Reuters

 

Mitrović tragični junak


Podoben razplet je bil v Beogradu, kjer se je med Srbijo in Škotsko prvi polčas končal brez zadetkov, kmalu po začetku drugega pa je v polno zadel Ryan Christie. Srbi pa se niso vdali, za dodatno upanje je z golom v 90. minuti poskrbel Luka Jović. V podaljšku golov ni bilo, tako da so odločale enajstmetrovke. Vsi strelci do zadnje serije so bili na obeh straneh uspešni, potem je za Škote zadel Kenny McLean. Na drugi strani pa je bil tragični junak Aleksandar Mitrović, ki mu je vratar David Marshall ubranil poskus in odločil potnika na euro.

Zdaj so znani vsi udeleženci EP. V skupini A bodo igrali Italija, Švica, Turčija in Wales, v skupini B Belgija, Rusija, Danska in Finska, v skupini C Ukrajina, Nizozemska, Severna Makedonija in Avstrija, v skupini D Anglija, Hrvaška, Češka in Škotska, v skupini E Španija, Poljska, Švedska in Slovaška, v skupini F pa Nemčija, Francija, Portugalska in Madžarska.

Iz vsake skupine se bodo v osmino finala prebile prvo- in drugouvrščene ekipe ter štiri najboljše tretjeuvrščene.
EP bo med 11. junijem in 11. julijem 2021 v 12 evropskih mestih.

Komentarji: