Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Maribor z Zlatkom Zahovićem naprej! Do novega odstopa?

Velika vijolična neznanka je naposled razrešena, slovenski nogometni podprvak in športni direktor sta zgladila nesoglasja
Predsednik Drago Cotar (desno), športni direktor Zlatko Zahović in trener Darko Milanič gredo v skupno prihodnost zmagam naproti. Foto Tadej Regent/Delo
Predsednik Drago Cotar (desno), športni direktor Zlatko Zahović in trener Darko Milanič gredo v skupno prihodnost zmagam naproti. Foto Tadej Regent/Delo
19. 6. 2018 | 09:00
4:39
Z navijaškim geslom udari in napadaj se je Zlatko Zahović vrnil v njemu najljubšo nogometno družino, vijolični NK Maribor. Klubsko vodstvo v razširjeni zasedbi z vsemi glavnimi akterji, predsednikom Dragom Cotarjem, direktorjem Bojanom Banom, trenerjem Darkom Milaničem in športnim direktorjem Zahovićem, je na včerajšnji novinarski konferenci z bolj ali manj srečnimi obrazi razrešilo neznanko leta.

Zahovićeva taktika je obrodila sadove. Če se do prejšnjega tedna ni premaknilo nič, se je od ponedeljka do ponedeljka razrešilo vse, kar se je moralo.


Podrobnosti so ostale v slačilnici


Kronologija trenj na zvezi klub – Zahović je dobila novo, staro poglavje. Po vseh stresih, sporih, visokih tonih, ostrih in dolgih jezikih je »odločila prihodnost«. Tako je povedal predsednik NK Maribor, ki je še prejšnji teden lahko občutil napadalno taktiko na vse ali nič športnega direktorja, da bi s postavitvijo v obrambni gard v soočenju na štiri oči in v družbi pravnih zastopnikov v tednu dni razrešil vse težave ter zgladil spor z najvidnejšim vijoličnim akterjem zadnjih 11 let.
»Pogovarjala sva se dolgo časa, toda v nogometu so me naučili, da vse, kar se dogaja v slačilnici, v njej tudi ostane. Za klub je najbolje, da nadaljujemo tako kot doslej,« je Cotar takoj razblinil upanje sedme sile, da bi slišala največje podrobnosti petkovega sestanka z nepredvidljivim, toda uspešnim športnim kadrovikom. Zahovićeva govorniška drža je bila sicer bolj zadržana in brez strupenih strelic, čeprav, resnici na ljubo, tudi ni bil pretirano ponižen ali sodelujoč. Kot predsednik je vsebino pogovorov pustil v slačilnici in pogled usmeril v prihodnost.
»Želja je, da čim dlje ostanemo v Evropi in doma vrnemo, kar je naše. Zadovoljen sem z vsem,« je dejal eden najbolj samozavestnih državljanov Slovenije in človek, ki ga lahko le ljubiš ali sovražiš. Predsednik je poudaril, da ga ostrina besed, ki jih je proti njemu izrekel Zahović, ni zbodla ali sprožila zamere: »Vzel sem jih v duhu hitrih izjav. Kar je želel, je povedal, in enako jaz.«


Tudi tretji odstop brez odstopa


Eden Zahovićevih očitkov je bil, da se klub ni odzval na kazen nogometne zveze in polletni suspenz za športnega direktorja. Predsednik je priznal, da je klub zamudil s pritožbo, toda zadnja beseda pri pojasnjevanju zapleta je vendarle pripadla športnemu direktorju. »Vse ostaja enako, nič se ni spremenilo, ta suspenz ne more vplivati na moje odločitve,« je formalizem krovne organizacije, ki se je na Zahovićeve neprimerne besede, uperjene proti novinarju športnega dnevnika, odzvala s kaznijo, tudi v praksi dobil zaušnico. O tem, kar je bilo in kar se je zgodilo, ni želel govoriti. »Tu sem, da se pogovarjamo o prihodnosti. Pomislekov ni, če bi bili, me ne bi bilo tukaj,« je povedal Zahović.
Zahović je konec prejšnjega meseca že tretjič odstopil in se še tretjič vrnil na stolček, ki ga nikdar ni zapustil. Prvič je nameraval oditi že leta 2007 na začetku svoje vladavine skupaj s trenerjem Milkom Đurovskim. Odšel je le trener. Drugič leta 2013, ko je v Gradec k Sturmu pobegnil Darko Milanič. Po Milku je tudi Darko odšel, športni direktor je ostal. Letos sta ostala športni direktor in trener, ki je bil tako rekoč glavna Zahovićeva tarča po izgubljeni ligaški bitki z Olimpijo.


Rokave je že zavihal


Pod Milaničevo taktirko je nogometna posadka že v ostrem ritmu treningov. Preselila se bo v Moravske Toplice, rokave pa je že zavihal tudi Zahović, ki je ponovil, da se v Sloveniji razmerja sil niso spremenila, da so rezultatsko možne spremembe, ampak da je NK Maribor še vedno največja športna inštitucija, da je marsikaj že narejenega in da bo hitro mogoče videti sadove njegovega dela v obliki novih obrazov.
»Moja naloga je, da pripravim moštvo, ki bo v formi že prvo tekmovalno tekmo. Druge stvari za moje delo niso pomembne,« je dodal svojo misel trener Milanič, ki je bil nekoč drugi Zahovićev oče (v Beogradu) in prijatelj, vreden največjega zaupanja. Prihodnost bo hitro pokazala, ali sta vse zamere že pozabila ter ali še lahko sodelujeta v dobrem in slabem.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine