Med slovensko ligo in srbsko je izbral bolj pošteno SNL

Novi trener NK Olimpija Ilija Stolica se je predstavil sedmi sili, danes popoldan pa bo v Sp. Šiški že vodil prvi trening
Fotografija: Milan Mandarić je povedal, da je bil Ilija Stolica najprimernejši kandidat za vrh Olimpijine piramide. Foto: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Milan Mandarić je povedal, da je bil Ilija Stolica najprimernejši kandidat za vrh Olimpijine piramide. Foto: Roman Šipić/Delo

Več od dveh lovorik ni mogoče osvojiti v slovenskem nogometnem prvenstvu, lahko pa je igra atraktivnejša, napadalnejša in učinkovitejša. Če se prvega ne da preseči, se lahko uveljavi drugo. Tako bi lahko bilo mogoče povzeti uvodno predstavitev novega trenerja NK Olimpija Ilije Stolice, ki bo že danes pozno popoldan v Sp. Šiški začel svoje poglavje na trenerskem stolčku državnega in pokalnega prvaka.

Razmeroma neizkušeni trener je dobil tako rekoč vse, kar si strateg lahko zaželi. Kljub velikim stroškom je predsednik Milan Mandarić prižgal zeleno luč za strokovni štab Stolice, v katerem so še trenerja Aleksandar Linta in Goran Sretenović, kondicijski trener Duško Korać ter trener vratarjev Miljan Vesić.

Stolica je bil kot njegovi rojaki govorniško všečen, toda pomembno je, kako bo na igrišču govorilo njegovo moštvo. Začetek ne bo lahek, v nogometnem žargonu bi lahko zapisali, da bo šel v tekmo z golom ali dvema zaostanka, glede na to, da je vstopil v velike čevlje predhodnika Igorja Bišćana. Zagrebčan je izpolnil rezultatska cilja na domačem tekmovališču, osvojil lep del src navijačev in odšel kot junak. Stolica se še ni pošteno usedel na trenerski stolček, a je že v manjših težavah, ki so mu jih zakuhali predsednik Milan Mandarić in njegovi sodelavci.

»Ne poznam še vseh igralcev, zato ne bi bilo pošteno govoriti o okrepitvah. Na vsak način bomo iskali nogometaše, ki bodo sodili v naš slog igre. Čim hitreje bo treba sestaviti ogrodje moštva in se maksimalno pripraviti, da bi lahko šli v novo avanturo in po nove zmage. Dvojna krona je bila izjemen uspeh, tudi v naslednji sezoni moramo prinesti veselje navijačem,« se je navkljub še neznanki o zasedbi zazrl v svetlo prihodnost trener, ki se bo z igralsko zasedbo in značilnostmi moštva sproti seznanjal.

»Od prvih stikov sem si vzel veliko časa in pogledal precej tekem,« se je z nekaj Olimpijine abecede že seznanil. Delo mu bo morda olajšal kapetan Branko Ilić, ki ga je z lepimi besedami o Olimpiji prepričal, da je sprejel izziv. Čeprav je bil močan kandidat za trenerja Partizana, kjer je pred leti kot del strokovnega štaba sodeloval z našim nekdanjim reprezentantom.
»Predsednikove ambicije so znane, moje so enake. Niti za trenutek nisem podvomil o tem, da je ta pot prava za mene. In da je tudi za Olimpijo. Moj slog igre je že uveljavljen. Stavim na napadalno igro z veliko posestjo žoge in agresivno igro po izgubljeni žogi. Želim, da bo naša igra prepoznavna, da bo organizirana,« je 38-letni Beograjčan opisal svojo filozofijo, ki jo želi prenesti na igrišče, da bi lahko na svoj račun prišli tudi navijači.

Ob svoji predstavitvi v klubskih prostorih je popihal na dušo tudi slovenski ligi, ki da je vzor za poštenost in je na precej višji ravni, kot je v Srbiji. »Nemara je bil to celo glavni razlog, da sem prišel v Slovenijo. Da lahko moštvo v zadnji minuti osvoji ali izgubi prvenstvo, je nekaj odličnega,« ni varčeval s pohvalami po Miloradu Kosanoviću in Marku Nikoliću (pri njem je bil pomočnik pri Partizanu) tretji trener iz Srbije na Olimpijini klopi od leta 2009.

Komentarji: