Messi želel pojasnila: Tri dni smo že tukaj, zakaj so čakali na začetek tekme?

Po prekinitvi in kasnejši odpovedi kvalifikacijske tekme za SP 2022 med Brazilijo in Argentino se vrstijo medsebojne obtožbe.
Fotografija: Messi bi se v težko pričakovanem obračunu, ki je veljal za ponovitev letošnjega finala južnoameriškega prvenstva, moral pomeriti z novim klubskim soigralcem Neymarjem (oba na fotografiji). FOTO: Amanda Perobelli/Reuters
Odpri galerijo
Messi bi se v težko pričakovanem obračunu, ki je veljal za ponovitev letošnjega finala južnoameriškega prvenstva, moral pomeriti z novim klubskim soigralcem Neymarjem (oba na fotografiji). FOTO: Amanda Perobelli/Reuters

Uradniki brazilske zdravstvene agencije (Anvisa) so po petih minutah tekme prekinili kvalifikacijski obračun med Brazilijo in Argentino na štadionu Corinthians Arena, češ da naj bi pravila karantene kršili trije nogometaši Argentine. O tem se je sicer v medijih pisalo že pred tekmo, a nihče ni verjel, da bo sledil mednarodni škandal, saj so uradniki Anvise zakorakali na zelenico, ki jo je argentinska reprezentanca protestno zapustila. Južnoameriška nogometna konfederacija (Conmebol) je napovedala, da bo o nadaljnjih korakih odločala Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in njen disciplinski odbor, ki je nato sporočil, da so se sodniki tekme odločili za odpoved tekme in da bodo kmalu postregli z nadaljnjimi informacijami.

»Conmebol je zatrdil, da lahko igrajo!« je ob robu igrišča nato bentil selektor Argentine Lionel Scaloni, ki se mu je z oblečenim fotografskim brezrokavnikom pri pogovoru z odgovornimi pridružil še prvi argentinski as ter kapetan moštva Lionel Messi. »Poslušajte me – tri dni smo že tukaj, so za svoj prihod čakali na začetek tekme? Zakaj nas niso opozorili prej?« je dejal Messi, ki so mu družbo delali tudi nekateri brazilski nogometaši na čelu z vezistom madridskega Reala Casemirom.


 

Na letališču brez zapletov


Messi se je nato vrnil v slačilnico in ob 17. uri po lokalnem času, uro po njenem začetku, so tekmo uradno odpovedali. Predsednik brazilske nogometne zveze Ednaldo Rodrigues je dejal, da so ga prizori močno ujezili, krivdo pa je pripisal državni agenciji.

»Žal mi je za privržence športa, ki so si želeli tekmo ogledati po televiziji. Z vsem spoštovanjem do Anvise, bi lahko to razrešili prej, ne pa da so čakali na začetek tekme,« je dejal za SporTV.

Argentinska nogometna zveza se je oglasila z izjavo, ki je omenila kršenje športnega duha. Na letališču v Sao Paulu sicer niso imeli nikakršnih težav in nato hitro brez posebnih pregledov poleteli nazaj v domačo Ezeizo. Vse skupaj je potekalo pod budnim nadzorom argentinskega veleposlanika v Braziliji Daniela Sciolija.

»Vrača se vsa argentinska delegacija,« je zatrdil.



»To me tako žalosti, ne iščem krivcev, karkoli pa se je že zgodilo, to ni bil čas za to,« pa je bil v pogovoru za TyC Sports jezen selektor Scaloni. »Želeli smo uživati v tekmi med najboljšimi na svetu, na koncu pa se vse skupaj razplete tako ... Kot trener bom branil moje igralce. Če ljudje pridejo in rečejo, da bodo deportirali tega ali onega, se to ne more zgoditi. V nobenem trenutku nam niso povedali, da tekme ne smejo odigrati.«
 

Resno zdravstveno tveganje


Gre za štiri igralce, ki igrajo v angleški premier league, in sicer Emiliana Buendio, Emiliana MartinezaGiovanija Lo Celsa in Cristiana Romera. Trenutni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Braziliji predvidevajo 14-dnevno karanteno za potnike iz Velike Britanije. Pri Anvisi trdijo, da so omenjeni nogometaši navedli lažne podatke o datumu prihoda, obstajalo pa naj bi »resno zdravstveno tveganje«, kot so zapisali. Vsi, razen Buendie, so tekmo tudi začeli.

Brazilci so se kljub odpovedi tekme dobro zabavali in odigrali krajšo pripravljalno tekmo:


Pravila karantene v južnoameriških državah so sicer že dvignile veliko prahu v zadnjih dneh, saj denimo Brazilci niso mogli računati na kar devet standardnih nogometašev, ki jim na tekme kvalifikacij niso dovolili njihovi klubi, podobna usoda je doletela še nekatere države, saj bi morali njihovi nogometaši po povratku denimo v Veliko Britanijo v obvezno karanteno in ne bi mogli pomagati svojim klubom na vsaj eni ligaški tekmi. 

Buendia in Martinez sta se s svojimi delodajalci, gre za Aston Villo iz Birminghama, dogovorila, da bosta izpustila prihajajočo tekmo z Bolivijo, da bosta klubu po prestanemu obdobju osamitve na voljo nekaj dni prej. 

Preberite še:

Komentarji: