Misija nemogoče za Afriko, Kamplov prijatelj najbližje cilju

Le še teden dni do mundiala v Rusiji. Glavni adut črne celine bo zvezdniški Senegal, ob njem še Nigerija, Maroko, Egipt in Tunizija.

Ljubljana – Lahko Afričani predstavljajo prvo presenečenje svetovnega prvenstva v Rusiji? Seveda lahko, čeprav tak scenarij ni najbolj verjeten. Mundial, ki ga bodo odprli natančno čez teden dni s tekmo med Rusijo in Saudsko Arabijo, bodo zaznamovale tudi Senegal, Nigerija, Egipt, Maroko in Tunizija, afriške reprezentance pa vsaj doslej niso bile kdo ve kako uspešne.

Najbolj znana afriška nogometaša prihajata iz istega kluba, oba sta napadalca. Senegalski biser Sadio Mane in novodobni egiptovski faraon Mohamed Salah sodita med najboljše na svetu, toda zgolj to zanesljivo ne bo zadostovalo črni celini za odmeven podvig, kakor bi lahko označili premierno uvrstitev afriške reprezentance denimo v polfinale mundiala. To doslej ni uspelo še nikomur. Še več: le trikrat so Afričani prilezli do četrtfinala – prvič na turnirju leta 1990 v Italiji, ko je blestel kamerunski as Roger Milla, nazadnje v Južni Afriki 2010, ko je ustavil Gano še urugvajski napadalec Luis Suarez. Toda seveda ne z golom, pač pa z zgodovinsko parado v 121. minuti tekme, ko je preprečil zanesljiv gol Gane in njeno napredovanje v polfinale. Toda Asamoah Gyan je tedaj zastreljal kazenski strel z bele točke, pri izvajanju enajstmetrovk pa so bili pozneje boljši Južnoameričani.

Do četrtfinala je prišel tudi Senegal, in sicer na svetovnem prvenstvu, ki so ga zaznamovali fantastični brazilski napad Ronaldinho-Rivaldo-Ronaldo, sporno sojenje v korist Južne Koreje in afera Šmarna gora. Senegalci so leta 2002 najprej poslali domov svoje nekdanje kolonialne gospodarje in tedanje svetovne prvake Francoze, nato izločili še Švede, v četrtfinalu je končala njihovo pot Turčija.

V nobeni od petih skupin z Afričani ekipe s črne celine ne sodijo med favorite za napredovanje v osmino finala. Egipt bo igral skupaj z gostiteljico Rusijo, Urugvajem in Saudsko Arabijo, Maroko čaka misija nemogoče s Španijo, Portugalsko in Iranom, Nigerijo najmanj tako močna skupina z Argentino, Hrvaško in Islandijo, Tunizijci bi morali ob Panami šokirati bodisi Angleže bodisi Belgijce, lahkega dela nima niti Senegal, toda na voljo bo imel vendarle močno zasedbo zvezdnikov iz najmočnejših lig v Evropi.

Povprečne kvote za zmago v skupini H denimo znašajo: Kolumbija 2,25, Poljska 2,75, Senegal 5,5 in Japonska 7,75. Ob Sadiu Maneju, s katerim je ohranil prijateljske vezi iz časov igranja za Salzburg tudi slovenski legionar Kevin Kampl, velja izpostaviti več njegovih soigralcev: Napolijev adut Kalidou Koulibaly sodi med najbolj iskane štoperje v Evropi, podobno mlada napadalca Keita Balde (Monaco) in M'Baye Niang (Torino).

Gotovo bo zanimivo spremljati petkovo preizkušnjo Senegalcev v Osijeku, kjer bodo v predzadnji prijateljski tekmi – v ponedeljek bodo igrali še z Južno Korejo – ocenili svojo kakovost proti močni Hrvaški. Senegal v modelu igre 4-2-3-1 (ali 4-3-3) z napadalnim trojčkom Mane-Niang-Keita bo neugoden za vsakogar, tudi za močne Poljake in Kolumbijce, zato bo nemara prav skupina H med najbolj zanimivimi na letošnjem mundialu.

Komentarji: