Modrić prvič in zadnjič, potem Neymar in Mbappe

V izboru francoskega nogometnega časnika France Football se Zlata žoga nasmiha kapetanu hrvaške reprezentance.
Fotografija: Če ne bi bilo afere povezane z izmikanjem davkom, bi bil Luka Modrić človek in nogometaš z veliko začetnico. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Če ne bi bilo afere povezane z izmikanjem davkom, bi bil Luka Modrić človek in nogometaš z veliko začetnico. FOTO: Reuters

Zlata žoga oziroma "Ballon d'or". Kdo bi lahko bil zmagovalec najbolj prestižnega posamičnega priznanja v nogometu? To je ob koncu leta in po desetletni vladavini dvojca Lionel Messi-Cristiano Ronaldo – po prijateljsko je vsakemu pripadlo po pet zlatih žog – med nogometnimi navijači najbolj pomenljivo vprašanje. Zato, ker bosta oba velika zvezdnika letos potegnila kratko pri obeh najvidnejših kandidaturah: v izboru za najboljšega nogometaša Mednarodne nogometne zveze (FIFA) ju je premagal Hrvat Luka Modrić.

Bolj ali manj jasno je, da bo tudi v izboru novinarjev pod okriljem francoskega časnika France Football (FF), ki že od leta 1956 podeljuje najdragocenejšo žogo na svetu, na seznamu dobitnikov novo ime. V letih do 2010 do 2015 sta FF in FIFA podeljevala enotno nagrado "FIFA Ballon d'or", potem pa je francoski časnik odstopil od skupnega izbora, ker je bil nezadovoljen s "taktičnimi" glasovi selektorjev in kapetanov iz številnih eksotičnih držav. Vrnitev k samostojnemu izboru je predvsem pomenila zaščita ugleda in verodostojnosti na stari celini vendarle najbolj cenjenega priznanja.

Argentinec in Portugalec bosta bržkone izgubila prestižno bitko s hrvaškim zveznim igralcem in kapetanom svetovnih podprvakov. Iz ozadja bi lahko presenetil, kdo od svetovnih prvakov, Antoine Griezmann ali Kylian Mbappe? Da se Hrvatu nasmiha še ena velika nagrada, so razkrile stavnice, na katerih velja za velikega favorita. Hrvaška desetica je letos že prejel tri vidna priznanja, poleg fifinega še v izboru Mednarodnega združenja za nogometno zgodovino in statistiko (prehitel je Messija) ter za najboljšega igralca lige prvakov po izboru UEFA.Kot vselej, izbori vedno vznemirijo navijaško vojsko, med katero hočeš nočeš sodijo tudi strokovnjaki. Letošnji so nazorno napovedali menjavo roda in zvezdniških imen na vrhu. Toda si je Modrić resnično zaslužil, da je tako potolkel konkurenco ali je bil kandidat glavnih režiserjev iz ozadja, ki so želeli opraviti z zmagovdalnim dvojcem? Mišljenja so različna in polemična. Nekdanji španski selektor in osvajalec vseh možnih lovorik Vicente Del Bosque je, na primer, jasno izrazil, da je verodostojnost izbora za "Zlata žoga" močno verodostojna, če med glavnimi kandidati ni Messija. Oziroma, da je najmanj čuden. Prav gotovo pa je zadnji pred vladavino novega vala, treh, štirih nogometašev, ki se šele prebijajo v vrh ali pa so bili v senci plenilca, kot sta Messi in Ronaldo. Pa čeprav sta oba tudi v prvem delu sezone debelo pred konkurenco.

Modrićeva izbira je predvsem izbira seštevka nogometnih vrednot. V njej je ena od najpomembnejših tudi tovarištvo, pripravljenost, da lastne interese podredi izključno v dobrobit skupini. Selektorji vseh sort so sicer prezrli eno neprijetno človeško slabost, da morda Modrić ni le prijazen "vaški fant iz zadarskega zaledja" in da prav tako ni imun na pohlep, kot tudi nista bila Messi in Ronaldo. Pa vendar, Modrić je nasprotje blišča, nastavljaštva in nadvladanja. Ljudje, ki narekujejo nogometni ritem zunaj igrišč, so si preprosto zaželeli nekoga drugega.

Realnosti in nogometnih virtuoznosti pa v prihodnosti ne bo več mogoče prikrojiti. Brazilec Neymar ali Francoz Mbappe v nogometnih veščinah, ki navdušujejo tudi najzahtevnejše, nimata resnih tekmecev. Messi in Ronaldo sta še z drugega planeta! 

Komentarji: