Na dosegu rok je tudi uvrstitev v Evropo

Etien Velikonja po osmih letih znova goriški adut.
Fotografija: Proti Domžalam je Etein Velikonja z imenitno podajo pomagal pri zasuku do prve zmage. Foto ND Gorica.
Odpri galerijo
Proti Domžalam je Etein Velikonja z imenitno podajo pomagal pri zasuku do prve zmage. Foto ND Gorica.

"Toliko veselih obrazov že lep čas nisem videl. Iz vseh je izbruhnilo veliko čustev, vidno je bilo, kako močno je odleglo vsem, kako močno smo si želeli zmago in lepše trenutke," veselja po prvi letošnji zmagi Gorice ni skrival niti povratnik v Novo Gorico in 1. SNL Etien Velikonja. Pozimi se je 30-letni nogometaš vrnil domov, potem ko je pred osmimi leti odšel v Maribor.

Medtem ko ga ni bilo doma in ko je nogometno srečo iskal na Štajerskem, v tujini v Welsu, Belgiji, Turčiji, na Portugalskem, pa v Ljubljani, se je veliko spremenilo. S svojo srčno izbranko Majo je odšel "na koruzi", prišel pa ... "Lani sva stopila v zakonski jarem, a že dve leti in pol naju osrečuje hči Tara," je povedal eden junakov prve goriške zmage, ki ni potreboval veliko časa, da je tudi na igrišču prevzel vlogo vodje.

Po toliko letih v tujini s svojim izkušnjami in zrelostjo lahko samo pomaga moštvu, da se izkoplje iz krize. Kdo ve, morda je nedeljska, po malem tudi srečna zmaga proti Domžalam naznanila lepše čase za Gorico.

"Upam, da bo šla krivulja rezultatov le še navzgor. Ni bilo tako slabo, kot je bilo videti, izgubili smo tri tekme, a v vseh smo bili blizu zmagam. V prvi tekmi proti Celju smo na lahek način zapravili vodstvo z 2:0. Namesto da bi mirno izpeljali tekmo, smo v četrt ure zapravili vso prednost. Proti Triglavu smo vodili, a potem iz nič prejeli dva gola. Prav nič nam ni pomagala priprava in vedenje, česa ne smemo storiti in komu ne smemo dopustiti priložnosti. A smo si privoščili tudi ta spodrsljaj. Proti Mariboru smo igrali odlično in ostali praznih rok, ker je Maribor izkušenejši in kakovostnejši. Proti odličnim Domžalam smo bili v vlogi lovcev za zaostankom in z nekaj sreče v lovu ujeli tudi zmago," je pot mladega moštva po trnih opisal nekoč eden najbolj nadarjenih slovenskih napadalcev.

Etien Velikonja je letos že dosegel tri gole za Gorico. Foto ND Gorica.
Etien Velikonja je letos že dosegel tri gole za Gorico. Foto ND Gorica.


Čeprav se njegova kariera ni razpletala po pričakovanjih, je ohranil strelski občutek. S tremi goli v drugem delu sezone je prvi strelec moštva, a goli niso prinesli točk. Veliko več je štela njegova odlična asistenca za izenačujoči gol proti Domžalami. Odprla je pot do zasuka.


Podredil se je moštvu


"Tudi podaje me motivirajo in štejejo. Podredil sem se moštvu. Moj igralni položaj je nekoliko drugačen od običajnega. Delujem iz ozadja in pomagam pri povezovanju igre," je Etien pojasnil svojo novo vlogo v moštvu, za katerega je prepričan, da ima veliko potencialov.

"Prišel sem v mlado moštvo, ki se razvija ob omejenih denarnih zmožnostih. Razlika od prvega treninga do prve zmage je očitna, veliko smo napredovali," je opisal prve tri mesece še vedno zelo lačen golov in poln moči, kot je povedal, "Eti", v otroštvu Šempetrčan, od koder prihaja največ znanih slovenskih nogometašev glede na število prebivalcev, zdaj pa kajpak Novogoričan. Z družino se je ustalili v enem najbolj prepoznavnih goriških blokov na "nogometnih" Majskih poljanah.

"Tu so Andrej Komac, Goran Cvijanović, Tim Matavž ..." je razkril Velikonja, ki še upa, da bi Gorica lahko ujela evropsko vozovnico.

Komentarji: