Načrt A misija nemogoče za selektorja Matjaža Keka

Med zmagovalci lige narodov Nizozemska, Švica, Portugalska in Anglija. Po novem med eksoti tudi Estonija, Litva, Ciper in Slovenija.
Fotografija: Matjaž Kek je povsem blizu podpisa nove pogodbe z Nogometno zvezo Slovenije. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Matjaž Kek je povsem blizu podpisa nove pogodbe z Nogometno zvezo Slovenije. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana – Sinoči so igrali zadnje tekme letošnje lige narodov, končne rezultate bo Uefa uporabila za razvrščanje 55 reprezentanc v šest jakostnih bobnov pred žrebom kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo leta 2020. Ta bo na prvo decembrsko nedeljo v Dublinu, slovenski navijači pa čakajo odgovor na vprašanje: kdo bo selektor, ki bo iz četrtega bobna pričakoval »čudež« na plesu kroglic.

Ime novega šefa članske reprezentance bo znano kmalu, najverjetneje že prihodnji teden, saj sta kandidata za selektorja le dva – Matjaž Kek ali že zaznani tujec – oziroma obstajata prvi kandidat in »načrt B«, če se NZS zaradi česarkoli v zadnjem tednu ne bi ujela s prvim.


Dogovor Uefe in Fife?


Novi selektor bo krenil v misijo nemogoče s pomlajeno reprezentanco, hkrati bodo pričakovanja javnosti vsaj v začetnem obdobju njegovega mandata resda skromna. Slovenija je namreč med poraženci lige narodov. Brez dosežene zmage je nazadovala v najnižjo ligo D, v kateri bo tekmovala v naslednjem ciklu tega Uefinega tekmovanja – ko bo to zaživelo. Ostaja namreč vprašanje, ali se bosta Uefa in Fifa sploh dogovorili, da bi se izbrane vrste s stare celine uvrstile na mundial 2022 v Katarju prek lige narodov.



Kakorkoli, ob Sloveniji so nazadovali v ligo D tudi njeni nekdanji tekmeci Estonija, Ciper in Litva, nazadovale so tudi (v ligo C) Slovaška, Turčija in Irska, iz najmočnejše lige A v ligo B pa Nemčija, Poljska, Islandija in Hrvaška. Tudi Francija in Belgija, ki sta močno zaznamovali letošnje svetovno prvenstvo, sta bili neuspešni v boju za finale lige narodov. Zakaj so se Slovenci pridružili mnogim drugim, ki so izpadli v nižjo raven tekmovanja, tudi močnima Nemčiji in Hrvaški?


Iličić o kapetanu: Šteje le pokazano na igrišču


»Gotovo naš cilj ni bil izpad v ligo D, toda zgodilo se je prav to. V zimskem premoru moramo nabrati nove moči, ujeti formo in se prihodnje leto vrniti na zbor boljši. Saj na trenutke znamo zadržati žogo, v Sofiji smo si upali igrati, to smo delali veliko bolje kot v petek proti Norveški. Veliko manj smo igrali na dolge žoge, na koncu smo tudi izenačili rezultat iz lepe akcije. Treba si je več upati, tudi za ceno napak, saj je to del nogometa. Napake je resda treba sproti odpravljati, samo tako napreduješ,« je za Val 202 ocenil položaj izbrane vrste kapetan Josip Iličić in dodal: »S kapetanskim trakom nimam težav. Zame je bil trak ena odgovornost več, toda še bolj pomembno je, kaj pokažeš na igrišču, kjer šteje samo izid. Žal za konec nismo zmagali, čeprav smo bili blizu. Gotovo potrebujemo čas za uigravanje, da se ustvari prava kemija med igralci. Tudi generacija pred nami, ki je igrala v Južni Afriki, je zorela pet do šest let.«

Veselje slovenskih nogometašev po doseženem golu v Sofiji je razkrilo obetavno vzdušje v reprezentanci. FOTO: Reuters
Veselje slovenskih nogometašev po doseženem golu v Sofiji je razkrilo obetavno vzdušje v reprezentanci. FOTO: Reuters


»Jojo« ima nemara prav in mu je težko oporekati. Slovenska reprezentanca na neki način še vedno raste iz tekme v tekmo – tako je bilo septembra, oktobra in novembra, v šestih tekmah je Slovenijo nadigrala le prejšnji teden Norveška v Ljubljani, na Cipru pa se je pokopala sama.


Seferović in Mitrović


Liga narodov resda ne pozna le poražencev, pač pa tudi veliko zmagovalcev. Najbolj očitni med njimi so Nizozemska, Švica, Portugalska in Anglija, ki so si priigrale nastop na finalnem turnirju lige narodov – ta bo med 5. in 9. junijem 2019 na Portugalskem, zato bo omenjeni kvartet izbranih vrst 2. decembra izžreban v kvalifikacijske skupine s po petimi ekipami, saj bodo preostale reprezentance igrale kvalifikacijske tekme tudi junija. Nizozemska, Švica, Portugalska in Anglija se bodo ob »rednem prilivu« borile za dodatno denarno nagrado; zmagovalec lige narodov bo bogatejši za še šest milijonov evrov, finalist za 4,5 milijona.



Veselo je bilo tudi v Ukrajini, BiH in na Danskem, kjer so si tamkajšnje ekipe priigrale napredovanje v ligo A, v ligi B so napredovale Finska, Norveška in Srbija, v ligo C pa Gruzija, Belorusija in Makedonija. Po pet golov sta v ligah A oziroma C zabila Haris Seferović (Švica) in Aleksandar Mitrović (Srbija).

Preberite še:

Komentarji: