Zbogom, Liverpool! Oblak in soigralci še drugič premagali evropskega prvaka

PSG in Atletico sta se v četrtfinalu lige prvakov pridružila Leipzigu in Atalanti.
Fotografija: Junak Atletica je postal rezervist Marcos Llorente, ki je zabil dva gola Liverpoolu. Takole se je veselil s soigralci. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Junak Atletica je postal rezervist Marcos Llorente, ki je zabil dva gola Liverpoolu. Takole se je veselil s soigralci. FOTO: Reuters

Potem ko je včerajšnji dan lige prvakov zaznamoval slovenski nogometaš Josip Iličić, je bila tudi sreda uspešna za člana slovenske reprezentance. Atletico Madrid je namreč zmagal v Liverpoolu z izidom 3:2 in s skupnih 4:2 napredoval v četrtfinale lige prvakov. Med najvidnejšimi akterji večera sta bila vratar Jan Oblak in Atleticov rezervist Marcos Llorente, ki je zabil dva gola. Atletico Madrid je izločil aktualnega evropskega prvaka in skorajšnjega prvaka angleške premier league v sezoni 2019/20! V drugi tekmi večera je PSG premagal Borussio z izidom 2:0 in se prav tako pridružil v četrtfinalu Leipzigu, Atalanti in Atleticu. Preostale štiri povratne tekme osmine finala bodo naslednji teden.



Tekmo na pariškem štadionu Park princev so igrali pred praznimi tribunami, pod lupo pa je bil spektakel na Otoku, kjer je bil aktiven tudi slovenski vratar Jan Oblak. Domači trener Jürgen Klopp je poslal nad Škofjeločana napadalno navezo (4-3-3) Mane-Firmino-Salah, njegov kolega Diego Simeone je računal na preverjen sistem igre 4-4-2 in napadani par Diego Costa-João Felix.


Prvi opozoril nase Neymar, drugi Wijnaldum


Georginio Wijnaldum je s strelom z glavo načel mrežo, ki jo čuva vratar Jan Oblak. FOTO: Reuters
Georginio Wijnaldum je s strelom z glavo načel mrežo, ki jo čuva vratar Jan Oblak. FOTO: Reuters

Takole sta se prvega pariškega gola veselila rojaka Neymar in Marquinhos. FOTO: Reuters
Takole sta se prvega pariškega gola veselila rojaka Neymar in Marquinhos. FOTO: Reuters


Po prvih tridesetih minutah je prišlo do spremembe le v Parizu. Enega od domačih kotov je izvedel Angel Di Maria, v kazenskem prostoru pa je bil najbolj zbran Brazilec Neymar, ki je z glavo načel mrežo Nemcev. V tem trenutku je potnik v osmino finala PSG. Tik pred koncem prvih polčasov se je zapletlo tudi na Otoku. Tudi Jan Oblak je namreč klonil, Liverpool pa je prešel v vodstvo z 1:0. Oxlade-Chamberlain je podal z desne strani, predložek pa je unovčil Georginio Wijnaldum in z neugodnim strelom z glavo matiral Oblaka. Če bi ostalo pri tem rezultatu, bi spremljali podaljšek. To še ni bilo vse! Še enkrat so se oglasili Parižani in v zadnji minuti prvega dela igre zabili še gol za vodstvo z 2:0. Natančen je bil Juan Bernat.


Nemcem popustili živci, izključen Čan


Vodstvo Liverpoola in PSG po prvem polčasu je zasluženo. Oba sta močneje iskala kakšen gol skozi večjo posest žoge (63:37 v Angliji, 58:42 v Franciji) in denimo zbrala več kotov (Liverpool 7:2, PSG 4:0), ob tem velja izpostaviti tudi obrambo Jana Oblaka po strelu Roberta Firmina v 36. minuti tekme.



Globoko v drugem polčasu tekem se je nasmihal četrtfinale Parižanom, v Liverpoolu pa je bil vseskozi na obzorju podaljšek dvakrat po 15 minut: če bi ostalo pri izidu 1:0 za gostitelje. Tako se je tudi zgodilo. Nemcem so v Parizu popustili tudi živci, zaradi odrivanja Neymarja je bil izključen Emre Čan. Dramatično pa je tudi na Otoku. Saul Niguez je denimo v 93. minuti zabil lep gol z glavo, toda v času predložka je bil postavljen za 30 cm v ofsajdu. Sodniki so njegov gol razveljavili in označili, da bodo igrali podaljšek.


Atleticov junak postal rezervist Diego Llorente


Navijači na Anfieldu niso dolgo čakali na naslednji gol. Potem ko je Jan Oblak v rednem delu tekme večkrat rešil soigralce in bil v resnici najbolj zaslužen za zaostanek zgolj z 0:1, je v 94. minuti še drugič klonil. To je bil klasičen nasprotni napad Liverpoola, potegnil je Wijnaldum, poslal predložek v kazenski prostor, kjer je bil najvišji Firmino. Brazilec je zadel vratnico, nato pa bil najhitreje tudi na odbiti žogi in matiral Oblaka za vodstvo z 2:0.

Veselje napadalca Roberta Firmina, potem ko je premagal Jana Oblaka. FOTO: AFP
Veselje napadalca Roberta Firmina, potem ko je premagal Jana Oblaka. FOTO: AFP


Atletico se je znašel v položaju, ko mora zabiti gol. To je tudi storil. Joao Felix je v eni od akcij prestregel slabo podajo vratarja Liverpoola Adriana, podal žogo do Diega Llorenteja, ta pa je z 20 m matiral čuvaja mreže, ki vnovič ni uspešno nadomestil odsotnega Alissona. Rezervist Llorente je postal celo prvi junak Atletica, saj je zabil tudi drugi gol Liverpoolu, potem ko je mojstrsko sprožil strel z roba kazenskega prostora, čeprav je bil obkrožen s tremi čuvaji. Alvaro Morata je v izdihljajih tekme le še postavil piko na i velikega večera Atletica.

Brazilec Neymar (levo) je krenil nad Nemce, njegova kolega Mauro Icardi in Kylian Mbappe sta prvi sodnikov žvižg slišala na klopi za rezerve. FOTO: AFP
Brazilec Neymar (levo) je krenil nad Nemce, njegova kolega Mauro Icardi in Kylian Mbappe sta prvi sodnikov žvižg slišala na klopi za rezerve. FOTO: AFP

Navijači Liverpoola so pred tekmo z Atleticom dali vedeti Špancem, kaj jih čaka na štadionu Anfield. FOTO: Reuters
Navijači Liverpoola so pred tekmo z Atleticom dali vedeti Špancem, kaj jih čaka na štadionu Anfield. FOTO: Reuters

Preberite še:

Komentarji: