Nemci nasprotujejo Čeferinovim reformam

Aleksander Čeferin je s sodelavci močno razburkal nogometni svet, ko je predlagal, da bi se od leta 2024 evropske tekme igrale tudi ob koncu tedna. 
Fotografija: Karl-Heinz Rummenigge, predsednik Bayerna, ni navdušen nad zadnjim predlogom Uefe. 
Odpri galerijo
Karl-Heinz Rummenigge, predsednik Bayerna, ni navdušen nad zadnjim predlogom Uefe. 

Prvi mož nemške nogometne lige (DFL) Christian Seifert upa, da bodo tako kot Nemci tudi ostale največje evropske lige proti novostim, ki jih načrtuje Evropska nogometna zveza (Uefa), ki jo vodi Aleksander Čeferin. Med njimi je tudi uvedba evropskih tekem med vikendom, je Seifert izpostavil v pogovoru za nemško nogometno revijo Kicker.

"Če se bodo določene stvari premaknile prek črte, bomo ukrepali tudi s pravnimi sredstvi. Lažja pot pa bi bila, če bi največji klubi in lige v Evropi povedali, da ne bodo igrali teh tekem med vikendom. Potem tega ne bi bilo mogoče uveljavit." je povedal Seifert.
UEFA in Združenje evropskih klubov sta prejšnji mesec začeli s pogovori o reformah v ligi prvakov, ki bi veljale od leta 2024 naprej, pri čemer je za nemško ligo najbolj moteča uvedba evropskih tekem tudi med vikendi; sedaj, razen finala, potekajo med tednom.
 

Lahko nasprotuješ, a ne boš del zgodbe


Predsednik Bayerna iz Münchna Karl-Heinz Rummenigge in direktor Borussie Dortmund Hans-Joachim Watzke sta v nedeljo že izrazila dvom, da je reforme, ki jih vodi Uefa, moč zaustaviti. "Zelo rad imam Bundesligo. Toda moraš biti pripravljen na dialog z drugimi. Lahko sicer vsemu nasprotuješ, toda na koncu ne boš del zgodbe. Slednje pa gotovo ni v našem interesu," je menil Watzke.

Rummenigge pa je dodal: "Tradicija je pomemben argument v nemškem nogometu. Toda druge države imajo drugačen pogled na nogomet. Njihov izhaja iz ekonomskih vzgibov."

Prejšnji petek je 20 angleških klubov premier lige v skupni izjavi zapisalo: "Neprimerno je, da organi evropskega nogometa delajo načrte, ki bodo posegli v samo strukturo, koledar in ustroj tekmovanj domačih tekem" ter "delali bomo skupaj za zaščito premier ligo.".
 

Čeferin zanikal, da ga zanimajo vikendi


Aleksander Čeferin nenehno išče nove poti, s katerimi bi še povečal privlačnost in dobičkonosnost evropskega nogometa. FOTO: Reuters
Aleksander Čeferin nenehno išče nove poti, s katerimi bi še povečal privlačnost in dobičkonosnost evropskega nogometa. FOTO: Reuters


Za Press Association Sport je Čeferin hitro zanikal, da so dogovori za tekme lige prvakov med vikendi že v teku: "Nismo govorili o tekmah ob koncu tedna, to mora biti jasno, mislim, da imamo že zdaj dobro okolje, vem pa, da si klubi želijo tudi tekme lige prvakov čez vikende. S tem bi zagotovo zaslužili več, a bi naredili veliko škode drugje, predvsem nacionalnim ligam, to pa nam nikakor ni v interesu, saj zastopamo vse, nemško, špansko in tudi slovensko ligo. Najti moramo kompromise, nobena ideja še ni dokončna, obstajajo pa zagotovo. Bomo videli, dejstvo pa je, da še obstaja prostor za izboljšave."

Komentarji: