Nenadno preminil strelec odločilnega gola na SP 1990

Legenda nemške nogometne reprezentance Andreas Brehme je umrl zaradi srčnega zastoja v 64. letu. Bil je član Kaiserslauterna, Bayerna in Interja (VIDEO).
Fotografija: Andreas Brehme je bil junak finala SP 1990. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Andreas Brehme je bil junak finala SP 1990. FOTO: AFP

Le nekaj tednov zatem, ko se je poslovil Franz Beckenbauer, je nemško športno javnost je pretresla novica, da je pri 63 letih umrl nekdanji nogometni zvezdnik Andreas Brehme. Nekdanji nogometaš Kaiserslauterna, Bayerna in Interja je bil najbolj znan po odločilnem zadetku za nemško reprezentanco v finalu svetovnega prvenstva 1990 v Italiji proti Argentini. Takrat je bil selektor Beckenbauer, Andyjev mentor in vzornik.

Brehme je umrl za posledicami srčnega zastoja. Triinšestdesetletnika so sprva pripeljali v bolnišnico, vsaka pomoč pa je bila prepozna. Brehmejevo smrt je potrdila tudi njegova življenjska sopotnica Susanne Schaefer, je poročala STA.

V Hamburgu rojeni nekdanji levi bočni nogometaš in občasno obrambno naravnani vezist je kariero začel pri Barmbek-Uhlenhorstu, preden se je preselil k Saarbrücknu. Od tam ga je pot vodila h Kaiserslauternu, kjer je pustil velik pečat.

Andreas Brehme je odločil finale v Rimu. FOTO: Tom Szlukovenyi/Reuters
Andreas Brehme je odločil finale v Rimu. FOTO: Tom Szlukovenyi/Reuters

Med letoma 1986 in 1988 je po prestopu iz Kaiserslauterna igral za Bayern iz Münchna, v tujini pa je nato uspešno igral še za Inter iz Milana med 1988 in 1992. Po enoletni epizodi v Zaragozi se je vrnil v Kaiserslautern, kjer je nastopal do igralske upokojitve leta 1998.

Z Bayernom je bundesligo osvojil leta 1987, s Kaiserslauternom leta 1998 in z Interjem serie A leta 1989. Z Interjem je leta 1991 dvignil tudi pokal Uefa. 

Za nemško izbrano vrsto je odigral 86 tekem in dosegel osem golov. Najpomembnejši je bil tisti, s katerim je v 85. minuti v Rimu z bele točke dosegel končni izid finala (1:0) proti Argentini na SP v Italiji. Leta 1990 je bil izbran tudi v idealno enajsterico SP.

Brehme je bil dvakrat izbran tudi v najboljšo enajsterico evropskih prvenstev, in sicer leta 1984 in 1992. Na SP je z Zahodno Nemčijo zasedel drugo mesto leta 1986 v Mehiki. Takrat je bila v finalu boljša Argentina. Od elfa se je poslovil po SP 1994 v ZDA, ko je nemška izbrana vrsta izpadla v četrtfinalu proti Bolgariji.

Brehme je bil sprejet v hišo slavnih. FOTO: Reuters
Brehme je bil sprejet v hišo slavnih. FOTO: Reuters

Trenerska kariera Brehmeja ni bila tako dolga kot igralska. Nekaj sezon je vodil Kaiserslautern, nato pa še Unterhaching, kjer je med julijem 2004 in aprilom 2005 treniral slovenske nogometaše Gorana Šukala, Rajka Tavčarja in Ermina Hasića.

Med februarjem 2017 in junijem 2018 je bil tudi svetovalec srbske Vojvodine iz Novega Sada, je še zapisala STA.

O njegovem zasebnem življenju je malo znanega, imel je dva sinova, Ricarda in Alessia.

Komentarji: