Neymar lahko igra, pa je sploh smiselno?

Danes Brazilija – Kostarika (14.00), za petkratne svetovne prvake je spodrsljaj skoraj prepovedan; Coutinhu ne diši vloga vodje.
Fotografija: Brazilija Kostariko
Odpri galerijo
Brazilija Kostariko

St. Peterburg – Brazilci so bili na robu kolektivnega samomora, ko so v polfinalu domačega mundiala pred štirimi leti doživeli polom z 1:7 proti Nemcem. Ko so pred dvema letoma v Riu de Janeiru postali olimpijski prvaki, je zavladala splošna evforija, a rana ni bila povsem zaceljena. Obakrat se je vse vrtelo okrog Neymarja, nič drugače ni pred današnjo tekmo petkratnih svetovnih prvakov s Kostariko.

Omenjeni debakl z nemškim elfom v Belo Horizonteju je prvi zvezdnik izpustil zaradi poškodbe, do zadoščenja je prišel čez dve leti, ko je v finalu na Maracani zabil edini gol proti Nemcem in potem uspešno izvedel zadnjo enajstmetrovko za veliko slavje v Braziliji, z nogometom verjetno najbolj obsedeni državi na svetu.



Tudi v Rusiji se v teh dneh vse vrti okrog Neymarja, sprva je bilo sicer največ govora o njegovi pričeski, kmalu je postala glavna tema njegova nemoč proti Švicarjem (1:1), ki mu res niso pripravili lepe dobrodošlice. Nad njim so storili kar deset prekrškov, to je največ, ki jih je utrpel en igralec na eni tekmi SP v zadnjih 20 letih. Pustili so posledice. Najdražji nogometaš na svetu je pred kamerami izpustil torkov trening in odšepal z igrišča z bolečinami v gležnju.
 

Štiri mesece brez resne tekme


Na srečo ni šlo za obnovitev poškodbe, zaradi katere je moral februarja na operacijo. V sredo se je vrnil na trening in Brazilcem se je odvalil velik kamen s srca. Kot vse kaže, bo danes vendarle začel tekmo s Kostariko, na kateri je zmaga vpisana v rubriko nujno. Proti Srbiji si pač ne gre reševati kože ...

Toda vprašanje je, če je sploh smiselno, da Neymar zaigra od prve minute. Član Paris Saint-Germaina očitno ni telesno povsem nared, tudi forma je vprašljiva, potem ko je izpustil štiri mesece in je proti Švici odigral prvo resno tekmo od operacije kosti v desnem stopalu. Neymar je takrat ob precejšnjem začudenju zapustil Francijo in šel na terapije v domovino, da bi bil stoodstotno pripravljen za mundial.

Če se bo selektor Tite odločil Neymarja pustiti na klopi za rezerviste, bodo Brazilci potrebovali moža, na katerega se lahko zanesejo in bo prevzel odgovornost. Logična izbira bi bil Philippe Coutinho, ki je bil ob koncu sezone v Barceloni v izvrstni formi in je tudi dosegel lep gol proti Švicarjem. V tem primeru bi se preselil v napad, na levo stran ob Willianu in najverjetneje Gabrielu Jesusu, morda celo Robertu Firminu, bivšem soigralcu pri Liverpoolu.

Toda Coutinho se še vedno raje zanaša na Neymarja in verjame, da lahko glavni zvezdnik Brazilcem prinese slavo. »Neymar je eden najboljših nogometašev na svetu. Za nas je neprecenljiv, vedno ustvarja igro, odpira prostor,« se noče preveč izpostavljati Coutinho, ki je za Barcelono v 18 tekmah dosegel osem golov, večino ob koncu sezone, ko je prebolel poškodbo.
 

Kostarika leta 2014 hit mundiala


Začetek prvenstva ni bil po okusu štirih reprezentanc iz Conmebola, v prvem kolu sta Argentina in Brazilija osvojila le točko, Peru in Kolumbija sta izgubila, le Urugvaj je začel zmagovito. Iz zgodovinske perspektive Brazilcem tekma s Kostariko sicer prihaja kot naročena za povrnitev samozavesti, tudi ob morebitni Neymarjevi odsotnosti bodo absolutni favoriti. »Los Ticos« so na desetih tekmah le enkrat premagali Brazilijo in še to davnega leta 1960. Toda po drugi strani so si pred štirimi leti pridobili sloves ubijalcev velikanov in se prek Anglije in Italije prebili v osmino finala. V njej je Kostarika izločila Grčijo in v četrtfinalu šele po izvajanju enajstmetrovk izpadla proti Nizozemski. V Rusiji na prvi tekmi s Srbijo ni bila nadigrana (streli 10:10, na vrata 5:3, posest 50:50), šele prosti strel Aleksandra Kolarova jim je preprečil veselje.

Zvezni igralec Celso Borges, po katerem se pretaka tudi brazilska kri, verjame v podvig: »Mi Kostaričani smo sposobni velikih stvari, kadar združimo moči in stojimo skupaj. Vse je mogoče,« si presenečenje obeta član Deportivo La Coruñe.

Komentarji: