Nov dan za ligo prvakov: drevi še spektakla v Milanu in Londonu

Josip Iličić in soigralci odštevajo zadnje ure do zgodovinskega nastopa v osmini finala lige prvakov.
Fotografija: Tudi drevišnji dan v ligi prvakov ponuja spektakularni tekmi. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Tudi drevišnji dan v ligi prvakov ponuja spektakularni tekmi. FOTO: Delo

Sinoči so želi pozornost nogometne družine v Dortmundu in Madridu, drevi bodo odprli osmino finala lige prvakov v Londonu in Milanu. Morda bo odmevnejša tekma v Angliji, kjer se bosta ob 21. uri pomerila Tottenham in Leipzig oziroma različna trenerska rodova, ki ju zastopata Jose Mourinho in Julian Nagelsmann. Pod lupo Slovencev bo derbi »avtsajderjev« Atalante in Valencie na severu Italije, ki bi ga lahko zaznamoval tudi Josip Iličić. Kranjčan igra v odlični formi in je med najboljšimi igralci iz Bergama.

Sloviti štadion San Siro bo tudi letos prizorišče odmevne evropske bitke. Na kultnem objektu, ki bo v naslednjih letih dobil sodobnega naslednika, so morda videli največ spektakularnih tekem med vsemi v Evropi – milanska kluba Inter in Milan sta pač igrala v 15 finalih lige prvakov, njuni vitrini krasi 89 trofej. Zadnji so se veselili evropske lovorike črno-modri, ki bodo gostitelji tudi drevi. Toda prvič v 95-letni zgodovini štadiona bo na San Siru igrala izločilno tekmo lige prvakov – Atalanta.


Vrstnika Gomez in Iličić se odlično ujameta


Klub s sosednjega mesta morda sodi na čelo nogometnih odkritij zadnjega desetletja. Leicester je pripravil največjo senzacijo v zgodovini športa, toda po scenariju filma Bitka za Alamo. Enajsterica, ki jo vodi trener Gianpiero Gasperini, igra najbolj »italijansko« med vsemi na »škornju«, spredaj premore strahovito učinkovit napad, ki ruši rekorde v serie A. V osrčju te filozofije sta velemojstra Papu Gomez in Josip Iličić – »desetka« številka 3 v argentinski reprezentanci in edini pravi igralec s potezo več v slovenski … Odlično se dopolnjujeta, kot bi na to vplivalo dejstvo, da je Iličić le dva tedna starejši od Gomeza. Slednji je upihnil 32 svečk na torti prav minuli konec tedna po silno pomembni zmagi nad Romo.



Kdo ve, morda je prav sezona 2019/20 zadnja Kranjčanova v tej črno-modri majici, razumljivo, da želi opozoriti nase z zgodovinskim podvigom, kar bi bila uvrstitev »palčka« denimo v polfinale lige prvakov. Za oris: skupna tržna vrednost igralcev Atalante in Valencie znaša 830 milijonov evrov, kar je natančno tretjina vrednosti igralskega kadra ManCityja in Reala, ki se bosta spopadla naslednji teden … Dlje kot bodo »Bergamaschi« plesali v ligi prvakov, višjo ceno bodo dobili njihovi eksponati, tudi Iličić, ki ga obletavajo najboljši na Apeninih in v angleški premier league.

Nogometaši Valencie so opravili zadnji trening pred tekmo v Milanu doma v Valencii. FOTO: AFP
Nogometaši Valencie so opravili zadnji trening pred tekmo v Milanu doma v Valencii. FOTO: AFP


Če bi »Jojo« poleti zamenjal delodajalca in prestopil v še večji klub, bi zagotovil eksistenco tudi svojim prapravnukom, ne le sebi, soprogi Tini in hčerkama Victorii in Sofii. Trener Gasperini ne bo posegal v preverjen sistem igre in bo tudi Valencio napadel v postavitvi 3-4-1-2. Ob tem ima sladke skrbi: za položaj se ob navezi Gomez-Iličić potegujejo kar trije – Kolumbijca Duvan Zapata in Luis Muriel ter Hrvat v lasti Chelseaja Mario Pašalić, slednji kot »lažna devetka«.


Več točk kot Iličić zbrala le odlična Immobile in Ronaldo


Zanimivo bo spremljati, kako daleč bo prilezla Atalanta, potem ko je postala prva, ki bo igrala v osmini finala kljub zaporednim porazom v prvih treh tekmah skupinskega dela tekmovanja (Dinamo Zagreb, Šahtar, Manchester City). Tedaj jo je rešil osiješki trener Nenad Bijelica, ki je praktično sam zapravil napredovanje Dinama med 16 najboljših klubov v Evropi.

...
...


Drevi jo bodo morali »rešiti« 300 milijonov evrov vredni Gasperinijevi aduti, saj v vrstah Špancev ne manjka odličnih nogometašev, četudi Valencia (530 milijonov €) v zadnjih tekmah ne blesti in je pod vprašajem nastop njenega prvega napadalca Rodriga. Igral bo urugvajski as Maxi Gomez, za katerega bomo gotovo še slišali. Prav Iličić je na čelu navijaških upov. V tej sezoni serie A je zbral 14 golov in 5 »asistenc«, v skupnem seštevku kotirata pred njim le odlična Ciro Immobile (26+6) in Cristiano Ronaldo (20+2).

Preberite še:

Komentarji: