NZS izdala knjigo in dokumentarni film

Nogometna zveza Slovenije ob stoletnici obstoja izdala knjigo NZS 100 in dokumentarni film.
Fotografija: Nogometna zveza Slovenije (na fotografiji predsednik Radenko Mijatović) je letos obeležila stoto obletnico obstoja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Nogometna zveza Slovenije (na fotografiji predsednik Radenko Mijatović) je letos obeležila stoto obletnico obstoja. FOTO: Leon Vidic/Delo

Nogometna zveza Slovenije (NZS) bo praznovanje stoletnice obstoja v tem letu zaključila z izdajo posebne knjige in prikazom dokumentarnega filma, ki je nastal ob tem jubileju.

Kot so sporočili iz NZS, knjiga NZS 100 temelji na skrbno izbranih zgodovinskih fotografijah, s pomočjo katerih se bralci sprehodijo skozi zgodovino slovenskega nogometa.

Knjigo slovenske krovne nogometne organizacije je uredil novinar Igor Evgen Bergant, »ki je v sodelovanju z urednico fotografije Barbaro Čeferin poskrbel za čudovit preplet pomembnih zgodovinskih motivov z nogometno in fotografsko estetiko,« so zapisali na uradni strani NZS. 

Pri pripravi knjige sta ključno vlogo odigrala tudi priznana slovenska zgodovinarja, dr. Tomaž Pavlin, profesor na fakulteti za šport, in dr. Aleš Šafarič, kustos v Muzeju športa, dodano vrednost knjigi NZS 100 pa daje še dvojezičnost, saj so vsa besedila prevedena v izborno in vrhunsko publicistično angleščino. Za slednje je zaslužen angleški novinar in regionalni dopisnik BBC z Balkana, Guy De Launey.


Premiera dokumentarnega filma 26. decembra


Medtem bo dokumentarni film o 100 letih krovne nogometne organizacije doživel premiero v soboto, 26. decembra, ob 20.00 na TV Slovenija 2. Petinpetdesetminutni dokumentarec je plod uspešnega sodelovanja med Nogometno zvezo Slovenije in ekipo TV Slovenija in velja za prvi tovrstni projekt, ki je nastal pod okriljem NZS.

Ob tem pri NZS ljubiteljem nogometa obljubljajo, da bodo z ogledom lahko videli nekatere kadre, ki doslej še niso bili prikazani v javnosti. Manjkalo pa ne bo niti pomembnih zgodovinskih utrinkov, ki so zaznamovali slovenski nogomet.

Preberite še:

Komentarji: