Olimpija in Qarabag v Stožicah takrat kot Hrvaška in Anglija v Moskvi

V sredo v Ljubljani ter v četrtek v Tirani, Širokem Brijegu in Velenju prve tekme slovenskih klubov v kvalifikacij za LP in EL
Fotografija: Nik Kapun (desno) je eden od Olimpijinih domačih fantov, ki upa, da bo v novi sezoni igral več kot v minuli, v kateri so ga pestile tudi poškodbe.
Foto Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Nik Kapun (desno) je eden od Olimpijinih domačih fantov, ki upa, da bo v novi sezoni igral več kot v minuli, v kateri so ga pestile tudi poškodbe. Foto Roman Šipić/Delo

Olimpija, Maribor, Domžale in Rudar bodo že deset dni pred ligaškim štartom v 28. sezono, 21. t. m., v tekmovalnem ritmu. Ta teden slovenske klube čakajo prve tekme v 1. kolu kvalifikacij za ligo prvakov in evropsko ligo. Prvak Olimpija jih začenja v sredo v Stožicah (20) proti Qarabagu, v četrtek pa Maribor v Tirani proti Partizaniju (17.30), Domžale v Širokem Brijegu (20) in Rudar doma proti Tre Fioriju (17.30).

Olimpijin drugi lov na ligo prvakov ima že na začetku manjšo, a kar pomenljivo podrobnost: v sredo ob 20. uri bo na sporedu tudi polfinalna tekma svetovnega prvenstva med Hrvaško in Anglijo. Preizkus zaupanja navijačev v spet dodobra prenovljeno zeleno-belo moštvo bo že po malem odkril njihova pričakovanja in zvestobo. Predstavitev novega trenerja Ilije Stolice in igre (napadalnejše) po merilih predsednika Milana Mandarića bo vsekakor v ospredju prve tekme v sezoni, v katero Olimpija vstopa polna optimizma, čeprav je v dvoboju s Qarabagom v vlogi avtsajderja. Azerbajdžanski prvak, ki je minulo sezono igral v ligi prvakov v skupini z madridskim Aleticom (dvakrat je igral neodločeno), Romo in Chelseajem, se je prejšnji teden okrepil s prvim vratarjem Islandije Hannesom Halldorssonom in bolgarskim reprezentantom Simeonom Slavčevom.

Kdo od novincev bo lahko dostojno zamenjal šampionske Daria Čanađijo, Jasona Davidsona, Ricarda Alvesa, Filipa Uremovića, Mitcha Apaua in ali lahko Stolica zasenči Igorja Bišćana? To sta ob igralni podobi glavni vprašanji, ki vznemirjata še ne povsem z odstavitvijo Bišćana pomirjene navijače. Nekaj za popravo podobe so v klubu, kjer je Mandarić opravil tudi čistko ali dve (Mladen Rudonja), vendarle naredili: z Reke so pripeljali Mariborčana Matica Črnica, ki je bil pred dvema letoma eden najboljših igralcev SNL. Raznovrstni napadalec ni edini novinec, a najbolj znan. Drugi so še zvezni igralec Asmir Suljić, branilca Marko Gajić in Marko Putinčanin ter napadalca Andrija Kaludjerović ter 18-letni up iz šišenskega Brava Haris Kadrić. S posoje se je vrnil tudi Daniel Avramovski. Olimpija je igrala le štiri pripravljalne tekme, izgubila ni: Šampion 4:0, Lokomotiva 2:2, Ferencvaros 0:0, Al Ahly 1:1.


Trojček v EL favorit


Ljubljančani niso imeli sreče z žrebom, zato pa je bil ta zelo naklonjen preostali trojici na evropskem klubskem prizorišču. Mariborčani so v dvoboju s Partizanijem izraziti favoriti. Malo so kadrovali in se ukvarjali predvsem s pomirjanjem duhov med Zlatkom Zahovićem in drugim delom strokovnega štaba. Novinca sta le dva, vratar Kenan Pirić, ki je bil kupljen že pozimi, in obetavni 20-letni napadalec Nardin Mulahusejnović. Prihod 188 cm visokega napadalca nakazuje skorajšnji odhod Luke Zahovića ali katerega drugega iz napadalne zasedbe. Maribor je v pripravljalnem obdobju igral 8 tekem: Šmartno 10:0, Kukesi 4:0, Vardar 3:3, Ural 3:0, Weiz 4:1, Cracovia 4:0, København 0:0, Čukarički 2:1.

Domžalčani imajo v Širokem Brijegu neugodnega tekmeca, toda bogate in uspešne izkušnje iz zadnjih dveh evropskih kvalifikacij so velika prednost moštva trenerja Simona Rožmana. Tik pred zdajci so Domžalčani ujeli kapitalca v najboljšemu podajalcu 1. SNL v minuli sezoni Tončiju Mujanu. Novinca sta še branilec Kobie Morris in napadalec Nermin Haljeta. Zadnjo tekmo pred potjo v Hercegovino so Domžale izgubile z Ukrajinsko Zorjo z 1:3. Drugi izidi pripravljalnih tekem: Vardar 1:2, Shkëndija1:1, Sturm 1:3, Rabotnički 1:1.

Rudarju se je poletni račun izšel kot v pravljici. Prodaja mladega reprezentanta Jake Bijola v moskovski CSKA je v prazno blagajno navrgla med 400.000 in 500.000 evrov, še bolj pa jih je osrečil zmagovalec predkola kvalifikacij Tre Fiori. Moštvo iz San Marina je presenetilo valižanskega tekmeca Bala Town (3:0, 0:1), a za Velenjčane ne bi smelo predstavljati pretežke ovire. Prvi in edini novinec je zvezni igralec Domagoj Muić. Solidno formo so Velenjčani pokazali v evropski generalki, saj so se pred 2000 gledalci s splitskim Hajdukom razšli z 1:1. Drugi izidi pripravljalnih tekem: Proleter 1:1, Sirija 1:2, Radlje 8:1, Austria Celovec 2:1.

Komentarji: