Olimpija v Prekmurju nokavtirana

V derbiju 16. kola 1. SNL v Fazaneriji polom vodilnih Ljubljančanov v drugem polčasu. Maribor, Mura in Aluminij dve točki za Olimpijo. Rudar ob prvo zmago v 92. minuti tekme v Sežani
Fotografija: Soboški nogometni spektakel je bil na visoki ravni in je prinesel veliko veselja domači tabor. Mura je prvič premagala Olimpijo.  FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Soboški nogometni spektakel je bil na visoki ravni in je prinesel veliko veselja domači tabor. Mura je prvič premagala Olimpijo.  FOTO: Tadej Regent/Delo

»O tem sploh ne bi govoril,« je Ante Šimundža hitro preusmeril vprašanje o naskoku na naslov državnega prvaka, potem ko je v polni Fazaneriji v slogu velikega vojskovodje vodil Muro do izjemne zmage nad Olimpijo s 3:1. To je bil pravi derbi kola. Na vrhu 1. SNL spet vlada gneča, Maribor, Aluminij in Mura so zmanjšali zaostanek na dve točki. Bliže je tudi Celje.

Amadej Maroša je borbeno igro zabelil še z najpomebnejšim golom na tekmi, za 1:0. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Amadej Maroša je borbeno igro zabelil še z najpomebnejšim golom na tekmi, za 1:0. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Mura na igrišču ni mogla dati bolj prepričljivega odgovora na vprašanje, ali sta Olimpija in Maribor v boju za šampionsko zvezdico dobila enakovrednega tekmeca. Taktično in tehnično je izpeljala tekmo, po kateri so se pri Olimpiji spet razkrili manjkajoči kamenčki v sicer všečnem mozaiku. Mura je bila moštveno brezhibna, pokazala je, da premore značaj neustrašnega bojevnika, ki s srčnostjo, odgovornostjo, disciplino in fanatizmom, podprtim z zvestimi navijači, že zmore veliko.

lojtra
lojtra


Damir Skomina spet »proti« Olimpiji


Olimpija je bila boljša v prvem polčasu, le enkrat je dopustila Sobočanom, da so prišli v položaj, da so ogrozili vratarja Nejca Vidmarja, in se rešila tako, da je Nino Kouter s 25 m zatresel vratnico. Še pred tem jo je zatresel tudi prvi strelec prvenstva Ante Vukušić, ki je bil sicer večji del tekme povsem v senci domačih štoperjev Matica Maruška in Marina Karamarka. Olimpiji je zmanjkala zadnja podaja, ni ji bilo po godu mehko igrišče, pogrešala je tudi boljšo obravnavo pri sodniku Damirju Skomini. Koprčan je že imel veliko boljšo dnevno formo, kot jo je imel v prvih 45 minutah, v katerih so se gostitelji ubranili tudi zaradi njegove nizke tolerance pri »trših naletih«. Maruškov je v kazenskem prostoru pokosil tudi krhkega Stefana Savića. Skomina se ne bi zmotil, če bi dosodil enajstmetrovko. Poleg Olimpije je bil največja žrtev soboške igre »na nogo« prav Savić.





Čeprav je prvih 45 minut minilo v mejah pričakovanj, ki so nakazovale še stopnjevanje pritiska na soboška vrata, je v nadaljevanju sledil neverjeten zasuk. Kot da bi v slačilnici spili čudežen napoj, so črno-beli svojo igralno površino pomaknili iz svoje obrambne polovice globoko na Olimpijino, kot ose napadli Ljubljančane in jih silili v napake ter v porabo moči. V čemer naj bi gostje imeli še največ prednosti, saj so v štirinajstih dnevih igrali le dve tekmi, Sobočani pa še »dve in pol« pokalni.

...
...


Izjemni Sobočani


Ljubljančanom je agresivnost domačih vzela voljo in zanesljivost. Počasi, a vztrajno so izgubljali dvoboje, zbranost, delali začetniške napake. Sobočani so se dvigovali in kot da bi vedeli, da bodo nagrajeni za pogumnejšo igro. Po 20 minutah drugega polčasa so prvič ujeli goste na napačni nogi. Na levi strani je Luka Šušnjara poslal predložek. Ni bil najbolj idealen, a je na prvi vratnici Amadej Maroša vrhunsko ob le opazovalcu Magnyju Bagnacku z glavo matiral za tri, štiri centimetre prekratkega Vidmarja. Fazanerija je izbruhnila od veselja, dve, tri minute pozneje za sekundo obnemela ob strelu Mirala Samardžića z glavo s 7 m. Domači vratar Matko Obradović je z izjemnim refleksom odbil žogo v kot in vlil še dodatno samozavest za zadnji juriš. V njem je Mura blestela, zabila še dva gola, prvega po vnovič slabem posredovanju Bagnacka in Vidmarja po predložku s prostega strela, ko se je žoga od Samardžića odbila v prazna vrata. Tretji gol in zadnji žebelj v ljubljansko krsto je z glavo zabil Maruško.



Znižanje z bele točke ni kaj prida izboljšalo Olimpijine podobe v drugem polčasu, v katerem so se kot zajci v luknje poskrili prav najmočnejši napadalni aduti Endri Cekici, Luka Menalo, Savić in Vukušić.

 


Mihael Klepač (levo) je Domžalčanom zabil dva gola. FOTO: Tadej Regent/Delo
Mihael Klepač (levo) je Domžalčanom zabil dva gola. FOTO: Tadej Regent/Delo


Aluminij zadržal korak z vrhom


Zadnji dvoboj 16. kola je v Kidričevem minil v hudem nalivu in strelskem šovu. Domžalčani so se dvakrat vračali v igro, tretjič se jim ni posrečilo. Kidričani so potrdili zmago s 4:2 v zadnjih minutah in se pridružili Mariboru ter Muri na drugem mestu. S štirimi goli se Celjani znesli nad Kranjčani, ki so jim v dveh tekmah nasuli kar deset golov. Rudar je bil na pragu prve zmage v sezoni, s katero bi oživel svoje upanje o obstanku v ligi. Ob dve točki je bil v sodnikovem dodatku, ko je Davida Hrubika pri podaji žoga zadela v roko, glavni sodnik Nejc Kajtazović pa je Sežance nagradil z enajstmetrovko. Predrag Sikimić jo je spremenil v točko in svoj 11. prvenstveni gol. Velenjčani so od 68. minute zaradi grobega prekrška Marka Ćosića nad Bongonguijem igrali z desetimi. Maribor? Državni prvaki so že v soboto opravili z Ljubljančani v Spodnji Šiški, pri čemer je bil njihov najboljši mož – 41-letni vratar Samir Handanović.

Ocene
Ocene

Komentarji: