Ostrostrelec Šporar lovi Berića, morda tudi Novakovića

Ljubljančan trese mreže v majici Slovana iz Bratislave. »Dobro formo želim ohraniti vse do junijskih tekem v Celovcu in Rigi«.
Fotografija: Andraž Šporar je v tej sezoni slovaškega prvenstva zabil že 21 golov. FOTO: Slovan Bratislava
Odpri galerijo
Andraž Šporar je v tej sezoni slovaškega prvenstva zabil že 21 golov. FOTO: Slovan Bratislava

Kdo ve, kako visoko bo v tej sezoni posegel Andraž Šporar, daleč najbolj učinkovit slovenski nogometaš, ki zabija gole v majicah Slovana iz Bratislave in članske reprezentance. Ljubljančan (p)ostaja absolutni strelski kralj slovaškega prvenstva, in malokdo ve, kje bo nadaljeval kariero 25-letni napadalec.

Robert Berić je v sezoni 2014/15 zabil 27 ligaških golov v majici dunajskega Rapida. FOTO: Delova Infografika
Robert Berić je v sezoni 2014/15 zabil 27 ligaških golov v majici dunajskega Rapida. FOTO: Delova Infografika


Napadalci živijo od doseženih golov in zdi se, kot da živi Šporar v Bratislavi najmanj dve življenji, ne le enega, tako učinkovit je v majici skorajšnjega prvaka Slovana. Na 28 tekmah je zabil kar 26 golov in ob tem neposredno omogočil šest golov tudi soigralcem. Če bi se omejili na tamkajšnjo Fortuna ligo, gre za razmerje 22 tekem, 21 golov, 4 podaje za gol. Goli seveda prinašajo večjo samozavest, ta še pogumnejšo igro in – gole. Ni čudno, da nam je »Špoki« nekaj dni pred tekmama z Izraelom in Severno Makedonijo odločno zatrdil, da pričakuje gol tudi pod taktirko selektorja Matjaža Keka. V Haifi ga je zabil sam, v Stožicah je vrhunsko poslal v ogenj Miho Zajca, s katerim sta nekoč omrežila navijaško skupino Green Dragons.



»V Bratislavi mi gre res kot po maslu, toda ne le meni, pač pa celotnemu klubu, ki se dviga in se vrača tja, kjer je v preteklosti že bil. Štadion Tehelne pole, na katerem je leta 2009 zmagala Slovenija, je letos novozgrajen, igranje pred našimi navijači je postalo res sanjska izkušnja. Ne bomo se ustavili, čeprav imamo na lestvici 16 točk prednosti pred Žilino, odlično formo moram ohranjati vse do junijskih tekem Slovenije v Celovcu in Rigi,« sporoča napadalec, ki očitno igra v življenjski formi. Zanimivo, na zadnjih desetih tekmah slovaškega prvenstva le enkrat ni zabil gola ... Tudi konec tedna je bil natančen, ko je Dunajski Stredi zabil gol za končnih 3:1, s čemer je dodatno razveselil navijače; tekme proti klubu iz dela Slovaške z madžarskim prebivalstvom pač vselej prinašajo dodaten naboj.


900.000 evrov se zdi malo


Del vsakokratnega repertoarja slovaških novinarjev je tudi Šporarjev lov na rekordnih 29 golov Roberta Semenika. Do konca slovaškega DP je namreč še osem kol in ... »Ah, to me res sprašujejo na vsakem koraku. Dokler moji goli prinašajo točke klubu in razveseljujejo navijače, bom zadovoljen. Z rekordom se ne obremenjujem, saj to ne bi bilo smiselno,« je dodal Šporar.



Ob pogledu na njegov učinek v sezoni 2018/19 se zdi njegova ocenjena tržna vrednost na specializiranem portalu Transfermarkt na nek način smešna; 900.000 evrov za 25-letnega napadalca s tako imenitno statistiko je morda petina ali desetina vsote, ki jo bo poleti zahteval Slovan za morebitno predčasno prekinitev pogodbe z Ljubljančanom, ki velja do junija 2022. Šporar si lahko pri svoji starosti obeta najmanj dva bogata prestopa.

Robert Berić je ujel dobro formo tudi v zadnjih tednih v Franciji. FOTO: AFP
Robert Berić je ujel dobro formo tudi v zadnjih tednih v Franciji. FOTO: AFP


17 golov v bundesligi


Šporarjevih 21 golov resda ni najboljši strelski dosežek slovenskega legionarja na evropskih igriščih. Robert Berić si je leta 2015 zaslužil prestop v močno francosko prvenstvo s 27 doseženimi goli v majici dunajskega Rapida. Prva Šporarjeva tarča je torej Berić, 27-letni krški napadalec, ki se počasi, toda zanesljivo vrača v ospredje tudi v Saint Etiennu. Prav Berić je v ponedeljek odločil zmagovalca na zahtevni tekmi z Nimesom in St. Etienne vrnil na visoko 4. mesto francoske ligue 1. Mimogrede: Šporar in Berić imata več skupnih točk, ne le filigranskega občutka za gol; njun zastopnik je izolski menedžer Amir Ružnić.

Milivoje Novaković je pred leti blestel v 1. in 2. nemški nogometni ligi. FOTO: Tadej Regent
Milivoje Novaković je pred leti blestel v 1. in 2. nemški nogometni ligi. FOTO: Tadej Regent


Če bi zgodovinski primerjavi (glej tabelo) dodali še utež jakosti posameznega prvenstva, bi tako Šporarjev kot Berićev dosežek vendarle zaostala za 17 goli, kolikor jih je v sezoni 2010/11 v nemški bundesligi zabil Milivoje Novaković v majici Kölna. Kdo ve, morda bo naslednja postaja Šporarja prav nemško prvenstvo ...

Zlatko Zahović je zaznamoval evropsko obdobje v majici Porta. FOTO: Tadej Regent
Zlatko Zahović je zaznamoval evropsko obdobje v majici Porta. FOTO: Tadej Regent

Preberite še:

Komentarji: