Oživljeni Triglav z budnico nad Olimpijo

Prvi tekmi 22. kola 1. SNL danes v Kranju in Mariboru, jutri še v Krškem, Velenju in Domžalah
Fotografija: Olimpija je bila razigrana v prvih dveh tekmah, a današnje gostovanje v Kranju bo zaradi velikega derbija naslednjo soboto zahtevna preizkušnja. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Olimpija je bila razigrana v prvih dveh tekmah, a današnje gostovanje v Kranju bo zaradi velikega derbija naslednjo soboto zahtevna preizkušnja. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Nogometni konec tedna se bo najprej začel z današnjim dvojčkom tekem 22. kola 1. SNL. Najprej bo Olimpija gostovala v Kranju, nato bo Maribor gostitelj Gorice v Ljudskem vrtu. Nedeljski trojček tekem se bo zaokrožil v Krškem, Velenju in Domžalah.

Kranj: Triglav – Olimpija (sobota, sodnik Matej Jug, 14.45): Kar 540 minut je dolga kranjska strelska suša proti Olimpiji. Še dve minuti več, odkar je Ajdin Redžič zabil zadnji gol 10. maja leta 2014 pri zadnji zmagi s 5:2. Od statistike pa k dejstvom. Triglav v tem desetletju še ni bil tako uglašen in konkurenčen. Dve zaporedni zmagi sta v moštvo in predvsem v sila neugodno okolje, kjer ne manjka »škodljivcev« (kritiki so vselej in vsepovsod dobrodošli), vnesli pozitivno vzdušje, iz katerega domači tabor črpa moč in optimizem. Z vrnitvijo Aleša Mertlja je trener Dejan Dončić dobil vodjo v slačilnici in na igrišču, druge stvari so z zgledno organizacijo in potrpežljivostjo prišle same po sebi. Tudi zato je Triglav, čeprav brez kaznovanega prvega strelca Luke Majcna, lahko mina za Olimpijo, ki je razigrana. Manjša trenja, povezana z notranjo konkurenco, so lahko samo plus za trenerja Roberta Pevnika, ki te tekme ne sme izgubiti. Da ne bi bil derbi z Mariborom naslednjo soboto zgolj revijalen.

Marcosu Tavaresu (desno) so bili Goričani vselej priljubljena stranka. FOTO: Tadej Regent/Delo
Marcosu Tavaresu (desno) so bili Goričani vselej priljubljena stranka. FOTO: Tadej Regent/Delo


Maribor: Maribor – Gorica (Dragoslav Perić, 17): Naj vijolični še tako glasno pozivajo k sodniški pravičnosti za vse, najprej pa seveda zase, najprej je treba urediti stvari na igrišču. Za solidno igro proti Muri so bili nagrajeni s točko, za slabo proti Aluminiju z zmago. Razliko med eno in drugo tekmo je ustvarjalo igrišče, v LV je omogočalo igro, v Kidričevem je ni. Če igra z odsotnostjo še vedno poškodovanih in kaznovanih Mariborčanov ne bo stekla, bo krivec trener Darko Milanič, če bo, bo Luka Zahović svoje opravil z golom ali dvema. Goriška realnost je, da je trenerja z igralskimi izkušnjami zamenjal trener s teoretičnimi. Prvoligaški novinec Nermin Bašić je lahko priden in marljiv, lahko je velik poznavalec nogometa, toda značilnosti in sposobnosti igralcev ter posebnosti sila neprijetnega okolja za prišleke še spoznava. Če jih bo predolgo, naj ve, da je Miran Srebrnič na čakanju!

Krško: Krško – Celje (nedelja, David Šmajc, 13.30): Glede na to, da sta Triglav in Rudar že ušla, si Krško ne more več privoščiti porazov. Že neodločeni razpleti bodo premalo za posavskega prvoligaša, ki, če želi ohraniti kolikor toliko ambiciozno nogometno vzdušje, mora pripravljati tudi rezervni scenarij: za vrnitev v 2. SNL. Celje je dolžnik, v Stožicah je bil tako naiven in slab kot že dolgo ne. Po malem pa je bil tak, kot so bila vsa moštva Dušana Kosića. Po obetavnem začetku in upanju, da bo še korak bližje najboljšim, je razvoj zastal. Odvisnost od učinka Rudija Požega Vancaša pa je prevelika.

Nino Pungaršek (v sredini) in Janez Pišek sta celjska dolžnika iz Stožic, Velenjčan Damjan Trifković (levo) pa bo imel v Sobočanih sila neprijetne tekmece.  FOTO: Leon Vidic/delo
Nino Pungaršek (v sredini) in Janez Pišek sta celjska dolžnika iz Stožic, Velenjčan Damjan Trifković (levo) pa bo imel v Sobočanih sila neprijetne tekmece.  FOTO: Leon Vidic/delo


Velenje: Rudar – Mura (Slavko Vinčić, 15.30): V domačem taboru lažje dihajo po težki, toda pomembni zmagi proti Krškemu. Sproščeni Rudar je bistveno bolj konkurenčen taktično in igralno odlični Muri, ki ji manjka najpomembnejše: presežek v rezultatih. In predvsem v zmagah proti na papirju slabšim tekmecem.

Domžalski Jamajčan Shamar Nicholson je zadolžen za gole, Gaber Dobrovoljc pa za obrambne naloge. FOTO: Blažž Samec/Delo
Domžalski Jamajčan Shamar Nicholson je zadolžen za gole, Gaber Dobrovoljc pa za obrambne naloge. FOTO: Blažž Samec/Delo


Domžale: Domžale – Aluminij (Damir Skomina, 17.30): Iz odličnega v taktično, je bila domžalska izvedba v prvih dveh tekmah. Iz slabe v solidno pa Aluminijeva. Bolj kot tekma bosta v ospredju trenerja, ki bosta bržkone še dolga leta krojača prvoligaške podobe, mlajši, a z daljšo prvoligaško kilometrino domači »povzpetnik« Simon Rožman in starejši gostujoči ter manj vpadljivi Oliver Bogatinov. In še, domžalsko igrišče ni njiva.

Vrstni red: Maribor 49, Olimpija 42, Domžale 31, Aluminij 30, Celje 29, Mura 26, Gorica in Triglav po 22, Rudar 21, Krško 15.

Več iz te teme:

Komentarji: