Porti azzurrinom tudi z več žoge v nogah in kombinatorike

Slovenci so se tudi v drugi tekmi evropskega prvenstva za nogometaše do 21 let srčno borili, a ostali brez nagrade za trud. V torek z Italijo za četrtfinale.
Fotografija: Nik Prelec je bil veliki osmoljenec dvoboja proti Češki, a najmlajši član v slovenski selekciji do 21 let bo imel jutri še eno priložnost za prvo zmago. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Nik Prelec je bil veliki osmoljenec dvoboja proti Češki, a najmlajši član v slovenski selekciji do 21 let bo imel jutri še eno priložnost za prvo zmago. FOTO: Leon Vidic/Delo

Najmlajši v slovenski nogometni reprezentanci Nik Prelec še zlepa ne bo pozabil tekme v Celju proti Češki na evropskem prvenstvu do 21 let. V 85. minuti je 19-letni napadalec Sampdorie nesrečno, zmedel ga je še en slovenski napadalec v obrambni akciji Dario Kolobarić, dosegel avtogol, potem ko je že v prvem polčasu v 32. minuti Aljoša Matko izkoristil nerodnost tekmecev v kazenskem prostoru. Slovenski upi bodo jutri zvečer v Ljudskem vrtu izzvali še Italijo za morebitni preboj v četrtfinale.

Slovenija je namesto prve zmage na velikih tekmovanjih osvojila prvo točko v skupini B, a navkljub razočaranju ohranila možnosti za izjemen podvig: uvrstitev v četrtfinale. Način, na katerega so slovenski upi ostali brez prve zmage, pa je bil boleč. Čehi – še drugič so prišli do točke po avtogolu tekmecev – so resda ves drugi polčas stiskali obroč okoli vrat vratarja Igorja Vekića, a večjih priložnosti si niso priigrali. Slovenci so sami izzivali nesrečo in jo priklicali. Tudi moči jim je po 70. minuti zmanjkovalo, za srčnost in bojevitost pa niso bili ustrezno nagrajeni.
Napadalec Žan Medved (desno) se je boril kot lev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Napadalec Žan Medved (desno) se je boril kot lev. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Nimamo si česa očitati,« je bil razočaran drugi slovenski osmoljenec, strelec gola Matko, tretji slovenski osmoljenec, uradno najboljši igralec tekme Žan Zaletel tudi ni bil vesel naziva. »Raje bi ga zamenjal za tri točke,« je bil iskren nepogrešljivi član Celja, ki mu je selektor Milenko Aćimović v primerjavi z uvodno tekmo proti Španiji namenil drugo vlogo, zadnjega zveznega igralca. Na njegovo pa postavil Svena Šoštariča Karića.

Sin slavnega očeta iz najuspešnejšega slovenskega rodu Amirja ni bil edini novi mož v začetni enajsterici. V njej je bil več kot soliden prevečkrat osamljeni napadalec Žan Medved, ki je začel namesto Žana Celarja. Prelec pa je dobil priložnost namesto Žana Roglja, ki je storil neroden prekršek, po katerem so Čehi izenačili.

Sven Šoštarič Karić (najvišji v skoku) je bil med najboljšimi v slovenskem moštvu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Sven Šoštarič Karić (najvišji v skoku) je bil med najboljšimi v slovenskem moštvu. FOTO: Leon Vidic/Delo


Italijani tepejo in izzivajo


Matematika ponuja kar nekaj četrtfinalnih formul, pri čemer pa niti torkova senzacija proti Italiji ne bo zadoščala, če bi Čehi presenetili praktično že četrtfinaliste, branilce naslova Špance. Slovenske možnosti so kljub vsemu minimalne ali v mejah znanstvene fantastike. Samo srčnost in bojevitost, ki ju je bilo v celjskem dvoboju na kubik, ne bosta zadostovali. Proti azzurrinom bo treba pokazati še več nogometnih veščin – na primer, igro z žogo v svoji posesti in kombinatoriko – ne glede na močno oslabljenost zahodnih sosedov. Ti so se Špancem upirali z vsemi silami in z vsemi sredstvi ter dvoboj znova končali brez dveh izključenih igralcev, toda tudi s točko. To je dobra vest za slovenski tabor, saj so na tem EP očitno preveč bojeviti in nedisciplinirani Italijani za ključni dvoboj s Slovenijo ostali še brez dveh pomembnih igralcev.

Aljoša Matko je v svojem slogu, spretno in zvito, darilo čeških branilcev spremenil v prvi gol, ki pa ni zadostoval za prvo zmago Slovenije na evropskih prvenstvih. FOTO: Leon Vidic/Delo
Aljoša Matko je v svojem slogu, spretno in zvito, darilo čeških branilcev spremenil v prvi gol, ki pa ni zadostoval za prvo zmago Slovenije na evropskih prvenstvih. FOTO: Leon Vidic/Delo


Po Sandru Tonalliju, ki je že zaključil prvenstvo, saj je zaradi namernega prekrška proti Češki prejel kar štiri tekme prepovedi, bosta tekmo izpustila še proti Španiji izključena prvi strelec Gianluca Scamacca in zvezni igralec Nicolo Rovella.

Ocene naših: Vekić 6,5, Žinić 6, Brekalo 6, Šoštarič Karić 6,5, Kolmanič 6, Zaletel 6,5, Gnezda Čerin 6,5, Elšnik 5,5 (Petrović 5,5), Matko 6,5 (Rogelj 5,5), Prelec 5,5, Medved 6 (Kolobarić –), selektor: Milenko Aćimović 6..

Preberite še:

Komentarji: