Pot do zvezd mladega Liberijca: Gana, Kanada, München

V zgodovinski četrtfinalni tekmi lige prvakov Bayernov trener Hansi Flick na levi strani z Ivanom Perišićem in Alphonsom Daviesom ukanil Quiqueja Setiena.
Fotografija: Najmlajši »Bavarec« na igrišču Alphonso Davies (desno) si je od starejših soigralcev in nestorjev v slačilnici, kot je Robert Lewandowski, prislužil čestitke. FOTO: Pool Reuters
Odpri galerijo
Najmlajši »Bavarec« na igrišču Alphonso Davies (desno) si je od starejših soigralcev in nestorjev v slačilnici, kot je Robert Lewandowski, prislužil čestitke. FOTO: Pool Reuters

»Prinesel si mi veselje na oči, ko sem te videl, kako igraš,« si je po imenitni predstavi Bayerna in zmagi nad velikim tekmecem v Španiji Barcelono na družbenem omrežju Instagram dal duška Brazilec iz Realovega tabora Marcelo. Navdušil ga je mladi Kanadčan Alphonso Davies, eno od Bayernovih odkritij v brezhibni taktično moštveni predstavi, ki je v ospredje porinila tudi trenerja Hansija Flicka.

Kanadski reprezentant je, če ne drugega, dvoboj neenakovrednih velikanov zaznamoval z najbolj atraktivno akcijo, preigravanji na levi strani, prodorom in asistenco za peti Bayernov gol, po katerem je nemški prvak razblinil vse neznanke o zmagovalcu in odprl pot do zgodovinskega poloma kluba (poraz z 2:8 ) Camp Nou.

Tudi Lionel Messi je začutil, da ima v Alphonsu Daviesu spoštovanja vrednega tekmeca. FOTO: Manu Fernandez/Pool Reuters
Tudi Lionel Messi je začutil, da ima v Alphonsu Daviesu spoštovanja vrednega tekmeca. FOTO: Manu Fernandez/Pool Reuters


Vesoljci iz Münchna


Marcelu je bilo res lepo, Davies je ob pomoči drugega Flickovega odkritja dvoboja, Hrvata Ivana Perišića, na desni Barcelonini strani »razbijal« obrambne stebre in postavitve Kataloncev. Nekaj, česar Brazilcu ni prav pogosto uspevalo v več kot desetletju njegovih dvobojev s Katalonci. Flickov načrt je bil jasen in je razkril, da je bila katalonska desna stran obrambno najšibkejša: od prvega obrambnega stebra Gerada Piqueja, Nelsona Semeda, Sergia Roberta in Lionela Messija.

Moštveni pritisk in posamične bravure so dajale vtis, da ima Bayern igralce z drugega planeta. Na štadionu luči v Lizboni so Bavarci tudi bili »vesoljci«, v ospredju z Daviesom.

In še ne 20-letni (dopolnil jih bo 2. novembra) Alphonso Boyle Davies ni več le obetavni talent, marveč fant, ki kaže, da ga bodo strokovnjaki že uvrstili na vrh najboljših levih bočnih branilcev. 

Bayernov trener Hansi Flick je taktično mojstrsko pripravil moštvo. FOTO:  Manu Fernandez/Pool Reuters
Bayernov trener Hansi Flick je taktično mojstrsko pripravil moštvo. FOTO:  Manu Fernandez/Pool Reuters


Rekordni prestop iz MLS


Bayernovi skavti so bili hitrejši od drugih. Hitrost na igrišču ni več najpomembnejša le na tekmah, pač pa tudi pri iskanju talentov po vsem svetu. Begunca iz Liberije rojenega v Gani in državljana Kanade so opazili pri moštvu Vancouver in ga na hitro ter brez pomislekov vzeli pod svoje okrilje. Njegova selitev, z bonusi vred vredna 20 milijonov evrov, je bila rekordna za ameriško Major League Soccer (MLS). Davies in Bayern sta imela tudi kanček sreče v nesreči. Razvoj štiri leta starejšega Francoza Kingsleyja Comana so nenehoma ustavljale poškodbe, zaradi česar so pri Bayernu nujno potrebovali še enega levičarja, ki je lahko branilec ali napadalec.

V navezi s š enim hitrim in tehnično dovršenim levičarjem Avstrijcem Davidom Alabo, ki ga je Flick po sili razmer spremenil tudi v štoperja, ima Bayern najhitrejšo in bržkone tudi najboljšo levo stran na svetu.

Komentarji: