Prav bosta prišla tudi vohuna Bojan Jokić in Miha Mevlja

Mariborčan želi nadgraditi opravljeno v derbiju s Hrvaško. Prav bosta prišla tudi vohuna Bojan Jokić in Miha Mevlja.
Fotografija: Selektor Matjaž Kek igralcev ne bo zavijal v vato: tako ne bi prevzeli odgovornosti. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Selektor Matjaž Kek igralcev ne bo zavijal v vato: tako ne bi prevzeli odgovornosti. FOTO: Tadej Regent

Selektor Matjaž Kek se rad drži načrtovanega urnika. Tako je bilo tudi dan pred današnjim spopadom z Rusi ob Črnem morju. Preden je odšel na rutinski sprehod med zajtrkom in kosilom, smo mu vzeli nekaj minut za analizo položaja slovenske reprezentance v boju za Katar 2022 in se ozrli k naslednjim izzivom.


Naslednje vprašanje imate trenerji najraje: koliko menjav boste opravili v začetni enajsterici v primerjavi z ekipo, ki je začela tekmo s Hrvaško?

Najraje bi začel z isto enajsterico kot proti Hrvaški, saj bomo iskali avtomatizme v igri skozi tekme; nimamo na voljo treningov. Nekoč smo se zbrali v nedeljo in opravili do sobote polne priprave.


Danes?

Na voljo imamo dva treninga, potem pa le še tekme in regeneracijo. Toda režim je enak za vse, zato se moraš takoj prilagoditi na nov položaj. Tarnanje nam ne bo pomagalo.

image_alt
Nad Slovence tudi dež, cepljeni Rusi in 15.000 navijačev


Tudi sprejem vremena na ruskih tleh ni bil najlepši.

Časi niso normalni v nobenem primeru, pandemija je opravila svoje. Če k temu dodamo še vreme, se res nahajamo v čudnem obdobju: včeraj je bilo dvajset stopinj, v Sočiju je pet stopinj, dopoldne deževje, popoldne nebo brez oblačka. V Nikoziji nas čaka otoplitev na dvajset stopinj Celzija.

Takole je selektor Matjaž Kek med treningom opazoval tudi Jasmina Kurtića in Josipa Iličića. FOTO: Jure Eržen
Takole je selektor Matjaž Kek med treningom opazoval tudi Jasmina Kurtića in Josipa Iličića. FOTO: Jure Eržen


V Rusiji ne moremo mimo spominov na leto 2009, ko ste v boju za Južno Afriko izločili prav Ruse. Časi so drugačni, toda spomini ostajajo.

To je lep spomin, lepo se bo spominjati tudi prve zmage s Hrvaško … Toda, saj veste, kako je bilo včasih, vendarle smo imeli na voljo čas, da smo skupaj spili tudi kavo. Danes je urnik tako natrpan, da pogosto niti ne vem več, koliko informacij smo prejeli v trenerskem štabu in koliko smo jih prenesli naprej igralcem. Novice nenehno dežujejo: prav zdaj sem izvedel, da prekršek Anteja Budimirja nad Janom Oblakom ni bil tako blag.


Kako se počutijo fantje po zahtevnem večeru v Stožicah?

Sosedski derbi jih je izčrpal telesno in psihološko. Tudi potovanja nosijo s seboj posledice, trening na štadionu Sočija mi je že dal informacije. Fantom pustim v prostem času svobodo, tako bodo hitreje prevzeli odgovornost. Da bi jih zavijal v vato? Odpade.


Kako proti Rusom? Pred dvanajstimi leti so premogli več individualnih zvezdnikov kot danes, ko jih krasi boljši kolektiv.

Drži. Že med poletom proti Sočiju sem analiziral tekmo Malte in Rusije. Rusija ima živahno ekipo, igrala bo na svojem štadionu, na katerem bo tudi nekaj gledalcev. Ruse krasita hitra kolektivna igra in direkten pogled proti tekmečevim vratom.

image_alt
Oblak v vrhu, Lovrić si je čestital, Kurtić kot Casemiro, mojster Kek


Kako odgovoriti na tak pristop gostiteljev?

Če bomo samo stali v zgoščeni postavitvi in se borili, bo premalo za uspeh. Treba bo igrati uspešne akcije, s katerimi pridobiš samozavest. Rusi postanejo nevarni za gol, če jim pustiš dihati.


Samozavestni so tudi tukajšnji prebivalci. Vse je odprto, povsod je polno ljudi, hoteli in trgovine niso izjema. Kako doživljate to spremembo?

Prihajamo iz drugega okolja in drugačnih varnostno-zdravstvenih priporočil, zato smo dodatno pozorni in previdni. Kaj naj rečem? Veselim se, da bomo igrali v nogometnem vzdušju z gledalci na štadionu.


Boste prvokategornike pripravili za 90 minut nove bitke, ki ne bo zadnja v tem ciklu?

V šestih dneh bomo igrali tri tekme in ob tem še veliko prepotovali, toda osredotočen sem le na nas. Če nekoga ne bom mogel poslati v igro trikrat po 90 minut, ga ne bom. Saj smo že v tekmi s Hrvati v nekem obdobju padli, toda kljub temu nismo pustili Luki Modriću, da bi nas lomil z globinskimi podajami.

Kek med treningi ničesar ne prepušča naključju, vseskozi deli navodila igralcem. FOTO: Nzs/m24.si
Kek med treningi ničesar ne prepušča naključju, vseskozi deli navodila igralcem. FOTO: Nzs/m24.si


Rusi, s katerimi sem govoril, gojijo visoka pričakovanja. Morda gre za eno najtežjih gostovanj na stari celini. Čutite ta naboj?

To je »orng« gostovanje. Toda podobno je bilo v Atenah, kjer smo občasno dobro viseli proti Grkom. Ti isti Grki so zdaj igrali s Španci 1:1, torej niso (bili) kar tako. V naši skupini moramo igrati na rezultat, četudi ne bomo umirali v lepoti. Zavedamo se kakovosti Rusije, toda nekaj se bo vprašalo tudi Slovenijo.


Bojan Jokić igra v mestu Ufa v Baškiriji, Miha Mevlja celo na štadionu, kjer vas čaka tekma z Rusi. Kako dobra informatorja sta bila?

Sleherna malenkost lahko pride prav v optimalni pripravi na tekmo in gotovo se takšnim informacijam nisem odrekel niti jaz. Več ne smem povedati.


Skupina H očitno ni tako »nedolžna«, kot se je zdelo. Ciper je presenetil Slovake, Malta je dolgo grozila Rusom.

Ekipe iz nižjih rangov so bile v svojih bobnih najmočnejše. Ciper, Malta in Slovenija smo to le potrdili. Proti nikomur si ne moreš vnaprej pripisati šestih točk. Če dodamo dejavnika ostrega ritma v klubih in negotovost s testiranji, ko ne veš, kdaj boš pozitiven, dobimo popolno nepredvidljivost položaja.

Preberite še:

Komentarji: