Približno 65.000 srečnežev v Londonu odšteva zadnje ure

Za evropsko krono se bosta na Wembleyju pomerili angleška in italijanska reprezentanca. Prva bo lovila prvi, druga pa svoj drugi naslov na EP.
Fotografija: Na Wembleyju se bo zbralo približno 66.000 navijačev Anglije in Italije. FOTO: Catherine Ivill/Reuters
Odpri galerijo
Na Wembleyju se bo zbralo približno 66.000 navijačev Anglije in Italije. FOTO: Catherine Ivill/Reuters

Evropsko prvenstvo, ki je potekalo v 11 mestih, se bo danes (21.00) končalo z velikim finalom, ki bo dal novega prvaka. Ta bo nasledil Portugalsko, ki je naslov osvojila leta 2016 v Franciji. Za evropsko krono se bosta na Wembleyju pomerili angleška in italijanska reprezentanca. Prva bo lovila prvi, druga pa svoj drugi naslov na EP.

To bo 28. medsebojno srečanje omenjenih reprezentanc in prvo po treh letih, ko sta se ekipi na prijateljski tekmi v Londonu razšli z neodločenim izidom 1:1. Anglija na velikem tekmovanju še ni premagala Italije, vendar pa takih srečanj ni bilo veliko. Na euro 2012 je Italija v četrtfinalu zmagala po 11-metrovkah, na SP 2014 pa je v skupinskem delu slavila z 2:1.


V ospredju dvoboj Chiellini-Bonucci vs. Sterling-Kane


Finale? V ospredju bo dvoboj izkušenih italijanskih branilcev Giorgia Chiellinija in Leonarda Bonuccija ter mladega razigranega angleškega napadalnega dvojca Harry Kane-Raheem Sterling. Kane je pri štirih, Sterling pa pri treh golih. Omenjena nogometaša Juventusa sta edina reprezentanta, ki sta z Italijo leta 2012 v finalu EP proti Španiji doživela visok poraz s 4:0 in sta ostala del izbrancev Roberta Mancinija po razočaranju štirikratnih svetovnih prvakov, ki so bili neuspešni v kvalifikacijah za SP 2018.

image_alt
Težko opišem, kaj je uspelo Uefi in njenemu predsedniku Čeferinu


Lorenzo Insigne in Harry Kane. FOTO: Laurence Griffiths/AFP
Lorenzo Insigne in Harry Kane. FOTO: Laurence Griffiths/AFP


»Ko nam je selektor na začetku rekel, da moramo razmišljati o osvojitvi naslova evropskih prvakov, smo mislili, da je nor. Zdaj pa nam je uspelo priti v finale in manjka nam samo še zadnji centimeter,« pred finalom pravi 36-letni kapetan Chiellini, ki skupaj s 34-letnim Bonuccijem tvori steber italijanske obrambe. »Anglija ima odlične igralca, njihovi igralci s klopi bi lahko sami osvojili evropsko prvenstvo. To bo odlična tekma, ker imamo tudi mi svoje kvalitete,« pa pravi Chiellini, ki na prvih dveh tekmah zaradi poškodbe ni igral.

image_alt
Angleži trepetajo: Mancini in Katanec prihajata iz iste šole


Azzurri so edini naslov evropskih prvakov osvojili leta 1968. Od takrat so dvakrat igrali v finalu, leta 2000 so izgubili proti Franciji in 2012 proti Španiji. Nedeljski finale bo njihov deseti finale na velikih turnirjih, medtem ko bo za Angleže šele drugi, prvi na EP.


»To je neverjetno, da je finale na Wembleyju«


Na Wembleyju si bo finale ogledalo okoli 65.000 navijačev, večina domačih, ki si močno želi, da bi se končala 55-letna suša in bi Angleži, ki jih vodi Gareth Southgate po naslovu svetovnih prvakov 1966 osvojili drugo reprezentančno lovoriko ter nogomet znova pripeljali domov. Za Anglijo je bilo to praktično domače prvenstvo, saj bo finale šesti od sedmih obračunov, ki ga bo odigrala doma. A čaka jo vse prej kot lahka naloga, Italija je namreč nepremagana že 33 tekem.

Prizor izpred začetka zadnje tekme na Wembleyju. FOTO: Niklas Halle'n/AFP
Prizor izpred začetka zadnje tekme na Wembleyju. FOTO: Niklas Halle'n/AFP


»To je neverjetno, da je finale na Wembleyju. To vsemu skupaj daje še večji čar, o tem smo na začetku turnirja lahko samo sanjali. V preteklosti smo se veliko naučili, nabrali smo si veliko izkušenj in to nas je pripeljalo v nedeljski finale. Pred nami je neverjetna priložnost,« pa je dejal John Stones. Branilec Manchester Cityja je del granitne angleške obrambe, ki je na letošnjem turnirju prejela zgolj en zadetek. Veliki finale, ki se bo začel v nedeljo ob 21. uri, bo sodil Nizozemec Björn Kuipers.

Preberite še:

Komentarji: