PSG bo v finalu izgubil z – Liverpoolom

Italijani predstavili Evropi novega čudežnega dečka. Trener Ole Gunnar Solskjær doživel prvo pravo streznitev na klopi Uniteda.
Fotografija: Dvakratni Romin strelec Nicolo Zaniolo je takole skočil v objem podajalca Edina Džeka. FOTO: AFP.
Odpri galerijo
Dvakratni Romin strelec Nicolo Zaniolo je takole skočil v objem podajalca Edina Džeka. FOTO: AFP.

Najboljši klubi v Evropi so igrali šele polovico prvih tekem osmine finala lige prvakov, a so že navdušili večino navijačev. Spodobno moč je razkril PSG, ki je brez najboljših napadalcev prvi zmlel prerojene »rdeče vrage« iz Manchestra. Ko se bosta vrnila Neymar in Edinson Cavani, bodo Parižani upravičeno pogledovali proti finalu v Madridu.

Cardiff, Huddersfield, Bournemouth, Newcastle, Reading, Tottenham, Brighton & Hove, Arsenal, Burnley, Leicester, Fulham – to je enajsterica, s katero je igral Ole Gunnar Solskjær po vrnitvi na štadion Old Trafford. Na gostovanju pri Tottenhamu je imel veliko sreče, bitke s preostalimi je zasluženo preživel neporažen. Slednjim je skupno še eno: nihče ne dosega kakovostne ravni PSG, to je bridko sporočilo za Norvežana, ki je na klopi Uniteda nasledil Joseja Mourinha.

Parižani so zmleli Angleže, katerih najboljši igralec je bil – vratar David De Gea. Namesto izenačene tekme smo videli vrhunski in visoko motivirani PSG, namesto tesnega izida pa najvišji evropski poraz Manchester Uniteda na svojem štadionu v bogati 141-letni zgodovini najtrofejnejšega kluba na Otoku. Vse od krstne evropske sezone 1956/57, ko je vodil »rdeče vrage« legendarni Matt Busby, doma niso izgubili za več kot gol razlike.

»Zares je bilo vse enostavno, potem ko smo v dvoboj vložili vse, kar premoremo. Enotnost je ključna stvar v tem tekmovanju. Morda smo z določenimi prijemi tvegali, toda Angleži so nam pustili dihati tudi v najtežjih trenutkih tekme za nas. Zasluženo smo zmagali,« je ocenil vratar Gigi Buffon, ki je ohranil nedotaknjeno mrežo v ligi prvakov na jubilejni 50. tekmi. Pred njim je le Iker Casillas (57).

Presnel Kimpembe je bil že osmi strelec PSG v tej sezoni lige prvakov. FOTO: Reuters.
Presnel Kimpembe je bil že osmi strelec PSG v tej sezoni lige prvakov. FOTO: Reuters.


V Rimu pretekli 22 km več


Francoski stroj, ki je v tej sezoni zabil 103 gole na 35 tekmah, deluje močan kot vol, njegovo moč pooseblja mladi napadalec Kylian Mbappe. Ta je ob pomoči motiviranega Angela Di Marie predstavljal nerešljivo uganko za gostitelje. Di Maria in Dani Alves sta razkrila, kaj v tovrstnih dvobojih pomenijo bogate izkušnje. Brazilec je s polovico moči opravil z zvezdnikom Paulom Pogbajem, ki je na koncu izgubil živce, zato v Parizu ne bo pomagal soigralcem pri lovljenju zmage z 2:0, 3:1, …

Solskjær je šele v torek zvečer spoznal pomen Mourinhevih besed, potem ko je Portugalec večkrat potožil nad pomanjkanjem kakovosti v zvezni vrsti: Nemanja Matić ni mogel opraviti prav nič v dvoboju z odličnim Marcom Verrattijem.

Parižani so predstavili tudi raznovrstnost – Presnel Kimpembe je postal njihov že osmi strelec v ligi prvakov. Gotovo bi podpisali scenarij, po katerem bi se zgodovina ponovila … United je namreč nazadnje zmogel le en strel na vrata evropskega tekmeca daljnega februarja 2005 proti Milanu, poznejšem finalistu tekmovanja. Seveda scenarij z lepotno napako: Milan je namreč tedaj v epski tekmi v Istanbulu izgubil z Liverpoolom po izvajanju 11-m …

Trener PSG Thomas Tuchel (levo) je cehovskemu debitantu v LP Oleju Gunnarju Solskjærju pripravil učno uro za Norvežanov prvi poraz v dvanajsti tekmi. FOTO: AFP.
Trener PSG Thomas Tuchel (levo) je cehovskemu debitantu v LP Oleju Gunnarju Solskjærju pripravil učno uro za Norvežanov prvi poraz v dvanajsti tekmi. FOTO: AFP.


Če se je PSG za korak približal finalu, ki bo 1. junija na štadionu Atletica, pa je težje oceniti, komu kaže bolje po prvem polčasu med Romo in Portom. Rezervist Adrian je namreč z golom za končnih 2:1 tako rekoč poravnal izhodišče, pred povratno tekmo na Zmajevem štadionu je možno vse, čeprav imajo Rimljani prednost z denimo 51:49 v odstotkih.

Gotovo pa so Italijani pokazali Evropi svojega novega čudežnega dečka. Nicolo Zaniolo je razkril razkošen talent, raznovrstnost, odlično znanje in – za 19-letnika – čvrsto telo z nizkim težiščem, zato se bo o njem še veliko pisalo in govorilo. Še zanimivost: nogometaši Rome in Porta so skupaj pretekli slabih 22 km več kot tekmeca v Manchestru.

Komentarji: