Ronaldo Juventusov zadetek na loteriji

Portugalski zvezdnik po odhodu iz Madrida vrača Italiji izgubljeni blišč, na leto bo zaslužil 31 milijonov evrov.
Fotografija: Cristiano Ronaldo se po devetih uspešnih letih poslavlja od Realovega dresa. Foto: AFP
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo se po devetih uspešnih letih poslavlja od Realovega dresa. Foto: AFP

Posel stoletja je sklenjen! Tako vzneseno so v italijanskih medijih sprejeli novico, da Cristiano Ronaldo zapušča Real Madrid in prihaja k Juventusu. In niso se veliko zmotili. Prestop, vreden 112 milijonov evrov, sicer ni rekorden, a za torinski klub in nogomet na Apeninskem polotoku je kot največji zadetek na loteriji. Takšnega navdušenja pri naših zahodnih sosedih ni bilo zaznati vse od leta 1984, ko je Napoli okrepil Diego Maradona.

Vsako nogometno poletje zaznamuje kakšna razvlečena prestopna »žajfnica«, v kateri si na koncu največji nogometni klubi in zvezdniki izmenjajo vsote denarja, o katerih navadni smrtniki lahko le sanjamo. Lani so padali nesluteni rekordi s prestopom Neymarja iz Barcelone v Paris Saint Germain za 222 milijonov evrov ter Kyliana Mbappeja, ki je v Pariz prišel iz Monaca za 180 milijonov.


Ronaldo je bil torej »poceni«, še posebej ob dejstvu, da je njegova prestopna klavzula znašala milijardo evrov. Vendar je bilo jasno, da je za 33-letnega igralca, četudi je ena največjih globalnih športnih zvezd, nihče ne bo izplačal.

Zakaj 90-odstotni popust? Ker se je Portugalec odločil, da bo za vsako ceno odšel, in tudi najbolj avtoritativni predsedniki klubov, kakršen je Realov Florentino Perez, vedo, da se velikih nogometnih imen ne izplača zadrževati proti njihovi volji. Jasno pa je bilo tudi, da sta bila Ronaldo in Perez odlična sodelavca, ki sta kraljevemu klubu zagotovila številne lovorike in velik zaslužek, ampak se nikoli nista ujela po človeški plati.

Portugalec, ki ga je peklilo tudi to, da je bil kljub izjemnim dosežkom slabše plačan kot največji rival Lionel Messi in Neymar, se v Madridu ni počutil dovolj cenjenega.

Navijači Juventusa so že lahko kupili Ronaldove drese. Foto: AFP
Navijači Juventusa so že lahko kupili Ronaldove drese. Foto: AFP

 

Agnelli je klical vsaj 28-krat


Na to karto je znal zaigrati Andrea Agnelli, predsednik Juventusa, ki je po poročanju italijanskih medijev osebno več mesecev snubil svojega prvega »kapitalca«. Ponudil mu je zajetno povišico, dvig letne plače z 21 na 31 milijonov evrov, poklical pa ga je vsaj 28-krat, so pred dnevi zatrjevali v Gazzetti dello Sport.

Danes so nekaj ur pred objavo uradne novice namignili, da gre zares – Agnelli je z zasebnim letalom iz Pise poletel v Kalamato, v bližini katere ta čas dopust preživlja Cristiano Ronaldo. Kmalu za tem je Real Madrid, pri katerem so privolili v 100 milijonov evrov odškodnine in še 12 milijonov iz naslova Fifinih pravil o solidarnosti med klubi, objavil Ronaldovo poslovilno pismo.



»Leta, ki sem jih preživel pri Realu in v Madridu, so bila morda najbolj srečna v mojem življenju. Izjemno sem hvaležen klubu, navijačem in mestu. Lahko se le zahvalim vsem za ljubezen, ki sem jo prejel tu. Kljub temu mislim, da je napočil čas, da odprem novo poglavje v življenju, zato sem vodstvo kluba prosil, naj mi dovoli prestopiti. Tako čutim in prosim vse, še posebej naše navijače, da me razumejo. Za nami je devet čudovitih let, devet neponovljivih let. Odhajam, vendar bodo ta majica, grb in stadion Santiago Bernabeu še vedno moji, ne glede na to, kje bom. Hvala vsem in seveda, tako kot sem dejal prvič na našem stadionu pred devetimi leti: Naprej, Madrid!« je med drugim zapisal Ronaldo, ki je ob odhodu vse v Madridu spomnil na to, kar je osvojil v beli majici – tri zaporedne naslove evropskega klubskega prvaka, štiri v zadnjih petih letih, štiri zlate žoge za najboljšega nogometaša na svetu in tri zlate čevlje kot najboljši strelec v Evropi.
 

V Italiji si vsi manejo roke


Je tudi najboljši Realov strelec v zgodovini, v 438 tekmah je dosegel 451 golov in vse skupaj osvojil 16 lovorik. A to je zdaj preteklost, prihodnost sta Juventus in Italija, kjer si vsi manejo roke. Torinsko »staro damo« bosta odškodnina in štiriletna Ronaldova pogodba stali več kot 330 milijonov evrov (za 31 milijonov Ronaldove neto plače bo v bruto znesku treba izplačati okoli 55 milijonov evrov), a so analitiki prepričani, da se bo naložba izplačala.
 
Benvenuto a Torino, Cristiano We had a great time together in Madrid, I can‘t wait to get back to work with you! Today is a special day for @juventusfc! #FinoAllaFine #ForzaJuve #SK6 @cristiano pic.twitter.com/iU4ULPeHmg
— Sami Khedira (@SamiKhedira) July 10, 2018


Novica o prestopu je odjeknila včeraj ob 17.30, malo pred zaprtjem milanske borze, tako da bo danes bolj jasno, kakšen učinek bo imel prestop na vrednost Juventusovih delnic, ki so že včeraj poskočile za 5,77 odstotka.



To pa je le delček potenciala tega posla, Juventus je z Ronaldom, ki naj bi ga navijačem predstavili v ponedeljek, »kupil« eno najmočnejših športnih blagovnih znamk in tudi njegovih 122,6 milijona sledilcev na facebooku, 68,2 milijona na twitterju, 134,2 milijona na instagramu. Povečala se bo prodaja dresov, poskočila bo gledanost italijanske lige, ki je v zadnjem desetletju in pol močno zaostajala za največjimi v Evropi.

Morda bo tudi nogometno nesporno močna okrepitev Juventusu pomagala do naslova evropskega prvaka. Cristiano Ronaldo je »calciu«, ki po pisanju italijanskih kronistov zvezdnikov svetovnega formata ni privabil od Maradone leta 1984 in brazilskega Ronalda leta 1997, povrnil vsaj del izgubljenega blišča. Če se bodo ob Juventusovi potezi prebudili še zaspani milanski in rimski tekmeci, bodo naši sosedi spet na nogometnem konju.

Pri 33 letih Ronaldo ne kaže znakov popuščanja, pred njim je še precej let igranja nogometa. Foto: AFP
Pri 33 letih Ronaldo ne kaže znakov popuščanja, pred njim je še precej let igranja nogometa. Foto: AFP

Komentarji: