Pariška bitka svetovnih in evropskih prvakov

Vsi udeleženci eura 2021 bodo znani 12. novembra. Sanjski dvojec Håland-Ødegaard ni bil kos Srbom.
Fotografija: Portugalsko slavje v Parizu je bilo eno najbolj bolečih za Francoze, ki bodo jutri imeli priložnost za oddolžitev za poraz v finalu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Portugalsko slavje v Parizu je bilo eno najbolj bolečih za Francoze, ki bodo jutri imeli priložnost za oddolžitev za poraz v finalu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Za zadnje štiri vstopnice za uvrstitev na evropsko prvenstvo v nogometu se bodo 12. novembra pomerili: Madžarska – Islandija, Severna Irska – Slovaška, Srbija – Škotska, Gruzija – Severna Makedonija. Pozornost pa se bo od danes že preusmerila v drugo kolo lige narodov, glavni vrhunec pa bo jutri v Parizu, kjer bodo svetovni prvaki Francozi v ponovitvi finala EP iz leta 2016 gostili evropske prvake Portugalce.

»Prejeli smo dva poceni gola, še posebej prvega. Severna Makedonija je dobro moštvo, toda mi smo ji dali priložnost in to moramo sprejeti. Igrala je za malenkost boljše kot mi,« je s težkim srcem, a iskreno, poraz v Skopju in slovo od sanj od uvrstitve na euro prihodnje leto sprejel selektor Kosova Bernard Challandes.

Švicarja na kosovski klopi čaka zahtevna naloga; sestaviti bo moral zasedbo za dvoboj proti Sloveniji v ligi narodov, kar po tako čustveni tekmi z velikim vložkom prav gotovo ne bo lahko. Ni edini med kolegi, ki so v četrtek morali razočarano seči v roke zmagovalcem.


Dino Hotić zadel z 11-m, Alexandru Cretu sklonjene glave v Reykjaviku


V izjemno izenačenem polfinalu je le Madžarska zmagala z dvema goloma razlike po 90 minutah, v gosteh je bila boljša od Bolgarije (3:1). Še dve tekmi sta se razpletli brez podaljška ali enajstmetrovk: Gruzija je bila boljša od Belorusije (1:0), Islandija od Romunije (2:1), za katero je vso tekmo igral vijolični Alexandru Cretu. V Zenici, Glasgowu in Trnavi so odločali streli z 11-m, ki so največ razočaranja prinesli BiH. Severna Irska je celo nadomestila zaostanek z 0:1, od 88. minute je za gostitelje igral tudi Ljubljančan in bivša vijolična desetica Dino Hotić. Enajstmetrovko je zadel.

Škotska in Slovaška sta v loteriji zadeli »bingo« in priložnost, da bosta novembra v zadnjem kvalifikacijskem kolu lovili euro.

Sergej Milinković Savić je v Oslu v igro vstopil v 80. minuti, v 102. pa zabil svoj drugi gol, vrednega zmage in nadaljevanja bitke za EP. FOTO: Reuters
Sergej Milinković Savić je v Oslu v igro vstopil v 80. minuti, v 102. pa zabil svoj drugi gol, vrednega zmage in nadaljevanja bitke za EP. FOTO: Reuters


Kot še Srbi. Rezervist Sergej Milinković Savić je zadostil pravici. V igro je zvezdnik rimskega Lazia vstopil v 80. minuti namesto Filipa Đuričića in je v Oslu prvi gol zabil v 82. minuti. Ni zadostoval za zmago, saj so Norvežani izenačili v 88. minuti. Drugi gol 25-letnega zveznega igralca in zmagoviti v 102. minuti sta bila mojstrska ter pika na i sicer odlične akcije »orlov«. Mladi sanjski norveški dvojec Erling Braut Håland-Martin Ødegaard je bil v senci boljših tekmecev.


Francija za oddolžitev


Francozi so svetovni prvaki, toda najboljši na svetu bodo šele takrat, ko bodo premagali še evropske prvake Portugalce, ki so jih šokiral na domačem EP pred petimi leti.

V 26. medsebojni tekmi bi lahko razblinil vse dvome o tem, da so trikolori vendarle razred zase in vladarji svetovnega nogometa. Verjeli ali ne, v dosedanjih 25 tekmah sta se Francija in Portugalska razšli le enkrat z neodločenim izidom, Francija pa je tudi sicer krepko boljša v medsebojnih tekmah: 18 zmag in šest porazov z razliko v golih 49:29.

Kylian Mbappe (desno) in Antoine Griezmann sta napadalno orožje trikolorov. FOTO: Franck Fife/AFP
Kylian Mbappe (desno) in Antoine Griezmann sta napadalno orožje trikolorov. FOTO: Franck Fife/AFP


Pariška bitka na Stade de France je vznemirljiva iz več zornih kotov: pomerili se bosta državi, ki sta bržkone najboljši proizvajalki in izvoznici nogometašev. Francija ima s Kylianom Mbappejem v glavni vlogi moštvo, ki se zdi, da bi bilo lahko na najmanj še dveh velikih tekmovanjih prvi favorit. Portugalci s Cristianom Ronaldom, ne glede na njegovih 35 let, pa so vselej trn med favoriti.
LigaNarodov2020_21 Foto Gm
LigaNarodov2020_21 Foto Gm

Preberite še:

Komentarji: