Slovenci po zmagi z 2:0 spet lažje dihajo

Nogometaši Slovenije so na zadnji prijateljski tekmi pred ligo narodov premagali Črno goro z 2:0. 
Fotografija: Benjamin Verbič v akciji. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Benjamin Verbič v akciji. Foto: Leon Vidic/Delo

Slovenska nogometna reprezentanca je v Podgorici izpolnila cilj in zmagala z 2:0, selektor Tomaž Kavčić pa bo na slovenski klopi v prihodnjih mesecih nekoliko lažje dihal. Kljub zmagi pa Slovenci niso navdušili s predstavo v Črni gori, predvsem prva postava ni pokazala nič posebnega. 

Slovence je v vodstvo v prvem polčasu z enajstmetrovke povedel Roman Bezjak, ki je dosegel četrti gol za reprezentanco. Dobro je na položaju desetice igral Miha Zajc, ki je tudi dosegel drugi zadetek na tekmi, na kateri so imeli več priložnosti Črnogorci, a niso uspeli zatresti slovenske mreže. Kavčič je nekoliko presenetil, ker priložnosti ni ponudil Luki Zahoviću, ki je bil v drugem delu državnega prvenstva v odlični formi. 

Izkazal se je Miha Blažič na položaju osrednjega branilca, tudi Bezjak je spet opravil ogromno dela na bočnem položaju. V Podgorici so pustili boljši vtis kot na zadnji domači tekmi z Belorusijo, a Kavčiča pred pomembnimi tekmami čaka še precej dela, če bo Slovenija želela biti konkurenčna v ligi narodov. 

NAPOVED TEKME

Slovenska nogometna reprezentanca je dočakala edino prijateljsko tekmo v junijskem reprezentančnem oknu. V precej premešani zasedbi se varovanci Tomaža Kavčiča merijo s Črno goro, Slovenija pa za novo mero samozavesti pred začetkom lige narodov potrebuje zmago. 

Začetek Kavčiča na slovenski klopi je bil zelo težak, Slovenija je doživela dva poraza in bila zelo neprepričljiva na zelenici, zato so se takoj začela vprašanja, če je Kavčič prava izbira za selektorsko mesto. Tokrat se bo s Črnogorci pomeril brez glavnih adutov, Valter Birsa se je poslovil od reprezentance, Jan Oblak in Josip Iličić pa sta poškodovana. 

Priložnost bodo dobili mlajši igralci, v obrambi ob začel Miha Blažič, ki je dobro igral v madžarskem prvenstvu, pomembna vloga na položaju desetke bo pripadla tudi Mihi Zajcu, ki bo začel od prve minute in bo motor slovenske igre v napadu. Zajc je letos v drugi ligi za Empoli igral dobro, podobne predstave bo moral pokazati še v reprezentančnem dresu. 

Zanimivo bo tudi v konici napada, tekmo bo začel Tim Matavž, navijači pa nestrpno pričakujejo Andraža Šporarja in Luko Zahoviča, ki bi morala biti nosilca igre v napadu naslednjega roda slovenske reprezentance. 

Slovensko nogometno reprezentanco čaka zrelostni test. Foto: Tomi Lombar/Delo
Slovensko nogometno reprezentanco čaka zrelostni test. Foto: Tomi Lombar/Delo


PRVI POLČAS

V Podgorici se je zbralo kar lepo število gledalcev, ki pa v visoki vročini v prvih 10 minutah niso videli prav veliko lepih nogometnih potez. Obe ekipi sta začeli trdo in se borita za prevlado na sredini igrišča, pravih priložnosti pa zaenkrat ni bilo na nobeni strani.

Po veliki napaki slovenske obrambe v 12. minuti je do priložnosti prišel napadalec Stefan Mugoša, ki je meril premalo močno in Vid Belec je brez večjih težav žogo zadržal. Tudi po polovici prvega polčasa je ritem v Podgorici še vedno zelo nizek, gledalci pa ne spremljajo prav atraktivne nogometne predstave. 

V 31. minuti so Črnogorci zatresli slovensko mrežo, a si je Fatos Bečiraj zaustavil žogo z roko, zato je sodnik Pajać zadetek bržkone upravičeno razveljavil. 

V 39. minuti je po nevarnem posredovanju nad Miho Zajcem sodnik Pajać dosodil enajstmetrovko za Slovenijo. Izvedel jo je Roman Bezjak in lepo zadel v desni spodnji kot makedonskih vrat za vodstvo Slovenije z 1:0. Do konca prvega polčasa so imeli Črnogorci, ki so bili najmanj enakovreden nasprotnik, še dve polpriložnosti, a Belca ni so ogrozili in ostalo je pri minimalnem vodstvu Slovencev. 

DRUGI POLČAS

Na začetku drugega polčasa se je selektor Kavčič odločil za dve menjavi, Petar Stojanović je na desnem bočnem položaju zamenjal Martina Milca, Andraž Šporar pa v konici napada Tima Matavža, ki ni pokazal nič posebnega. V igro je vstopil tudi Amri Dervišević, ki je zamenjal Jasmina Kurtića, razmerje moči na igrišču pa se kljub menjavam ni spremenilo, še vedno spremljamo uspavanko v Podgorici. 

Črnogorci so se v zadnjih minutah nekoliko odprli in pritisnili proti vratom Slovenije, a niso resneje ogrozili slovenskega gola. Slovenci so imeli priložnost za povišanje vodstva v 66. minuti, a se Domen Črnigoj ni dobro znašel pred črnogorskim golom. V 76. minuti so imeli Črnogorci izjemno priložnost za izenačenje, žoga je po strelu Fatosa Bečiraja končala v vratnici, nato se je odbijala po slovenskem kazenskem prostoru, a jo je na koncu Belec nekako ukrotil, ostaja 0:1. 

V trenutkih največje premoči Črne gore je Slovenija prišla do povišanja vodstva. Miha Zajc je začel protinapad Slovenije, lepo je zaposlil Črnigoja na desni strani, ki je poslal hitro žogo po tleh v kazenski prostor, na pravem mestu je bil Zajc, ki je žogo lepo poslal za hrbet Mijatovića. To je bil prvi gol Zajca v dresu Slovenije, ki vodi z 0:2. 

Črnogorci so se sprijaznili s porazom in do konca tekme se rezultat ni več spremenil, Slovenija je zadnjo prijateljsko tekmo pred ligo narodov dobila z 2:0.

Črna gora : Slovenija 0:2
Bezjak 40, Zajc 79.

Črna gora: Mijatović; Bečiraj, Janković, Jovović, Kopitović; Kosović, Marušić, Mirković, Mugoša; Simić, Vešović. 
 
Slovenija: Belec; Bezjak, Blažič, Mevlja, Jokič; Krhin, Kurtić; Verbić, Zajc, Bezjak; Matavž.

Komentarji: