Slovenski adut, Jan »The Man«

S prestopom Jana Mlakarja v Brighton bi se vrata najmočnejše angleške lige lahko še bolj odprla slovenskim nogometašem.
Fotografija: Jan Mlakar bo poleti po sezoni in pol pri Mariboru odšel v Anglijo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Jan Mlakar bo poleti po sezoni in pol pri Mariboru odšel v Anglijo. FOTO: Tadej Regent/Delo

Na vprašanje, koliko veljave, ugleda in spoštovanja premoreš v nogometnem svetu, je odgovor lahko le eden. Pogledaš, koliko nogometašev igra v Angliji oziroma premier league, ki velja, če že ne za najboljšo, vsaj za najzahtevnejšo ligo. V vsakem primeru pa liga (skupaj z drugo), v kateri se obrača največ denarja, tudi povprečnega nogometaša spremeni v milijonarja.

Za samozadostne angleške nogometne navdušence, ki jim slovenski nogomet ni kdo ve kako ostal v spominu, navkljub zaporednim reprezentančnim bitkam v kvalifikacijah za velika tekmovanja za EP 2016 in SP 2018 ter več kot dostojnemu upiranju Slovenije ali odmevnim nastopom Maribora v Londonu (Tottenham, Chelsea), Birminghamu, Wiganu ali na Škotskem v Glasgowu ..., je Jan Mlakar prestopil iz eksotične slovenske lige.

Prav ime štadiona v Brightonu, American Ekspress, nazorno razkriva, kako velik posel sta angleški nogomet in premier league, za katero v sezoni 2018/19 načrtujejo kar 5,7 milijarde evrov prihodkov. FOTO: Reuters
Prav ime štadiona v Brightonu, American Ekspress, nazorno razkriva, kako velik posel sta angleški nogomet in premier league, za katero v sezoni 2018/19 načrtujejo kar 5,7 milijarde evrov prihodkov. FOTO: Reuters


Prestop izjemno zanimivega silaka, toda igralsko vendarle še precej nedorečenega Mlakarja k prvoligaškemu Brightonu, je morda nov mejnik. Kako velik, bo treba še lep čas počakati, ampak led je komaj 20-letni Ljubljančan, ki se je brusil tudi v renesančnih Firencah pri Fiorentini, prebil. Tudi zaradi tega bo za slovenski nogomet nadvse pomembno, kako se bo poleti začela njegova angleška zgodba. Kar nekaj rojakov je svojo pisalo že pred njim, a takšnega aduta s sončne strani Alp na Otoku še ni bilo. Da so ga pred leti prepoznali pri Guardianu in ga uvrstili med 50 najbolj nadarjenih nogometašev, je zanj dobra spodbuda, a hkrati ga že postavlja v zahtevno vlogo ambasadorja, ki bi lahko drugim slovenskim fantom odprl vrata raja. Kar se njegovim predhodnikom ni najbolje posrečilo.



Mariborčan Aleš Križan je bil v devetdesetih letih prvi »Anglež« (Barnsley), potem je srečo poskusil Amir Karić (Ipswich), nato doslej najmočnejši slovenski kapitalec Milenko Ačimović (Tottenham), ki je bil zaradi svojega sloga igre in mehkobe vse prej kot rojen za tamkajšnji trd, agresiven in nepopustljiv »football«. Nihče od trojice ni pustil velikega pečata, dokler se proti koncu minulega desetletja ni »pojavil« Korošec Robert Koren, ki je le presegel povprečje pri klubih WBA in Hull. Povsem se je zaradi poškodb ponesrečila zgodba Harisa Vučkića (Newcastle). Ta čas edini med najboljšimi Jon Gorenc Stanković je statistično vpisal slovenski nastop v premier league v tej sezoni, toda razvoj 23-letnega Domžalčana pri Huddersfieldu še ni dobil zagona.

Premier league je liga za milijonarje. V tej sezoni bo Brighton za plače igralcev namenil 30 milijonov evrov. Je liga za velike biznise in biznismene. Kdor je v njej, nekaj velja. Spremlja jo ves svet. Je največji supermarket, v katerem bi vsi radi prodajali in trgovali. To so zato »mokre sanje« zastopnikov igralcev in klubov. Vstop vanjo je kot največji zadetek na lotu. Še posebno ker je postala bankomat za spretne menedžerje iz največ­jih nogometnih velesil in proizvajalk nogometašev, kot so Francija, Brazilija, Argentina, Španija, Portugalska. Ob še bolj motiviranih »kruhoborcih« iz Afrike je pravi čudež, da je neuveljavljeni Slovenec dobil priložnost pred, na primer, Jean Pierrom, Ronaldom, Juanom, Lucasom ...

V Mlakarjevem prestopu bode v oči, da ga je prodal Maribor. Medtem ko Olimpija, ki ima v Milanu Mandariću lastnika z angleškim DNK, ne premore igralca za milijone funtov.

Z rojstno letnico 1901 Brighton & Hove Albion sodi med mlajše angleške klube. FOTO: Reuters
Z rojstno letnico 1901 Brighton & Hove Albion sodi med mlajše angleške klube. FOTO: Reuters

Komentarji: